Izvor: eKapija | Srijeda, 10.10.2012.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kata Senjak, predsjednica Ustavnog suda FBiH

(Foto: b)

Kata Senjak, predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH, diplomirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Položila pravosudni ispit u Sarajevu. Radila kao republička inspektorica rada, a zatim kao glavna republička inspektorica rada u Republičkom ministarstvu za rad i zapošljavanje. U periodu od 1993. do 1995. godine radila kao savjetnica u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Bila je pomoćnik federalnog ministra pravde u periodu od 1995. do 2002. godine.

Objavila je stručne članke vezane za oblast uprave, pravosuđa i rada. Učestvovala je u radu više simpozijuma iz oblasti pravosuđa i uprave i učestvovala u izradi zakona zajedno sa stručnjacima iz inozemstva i Bosne i Hercegovine.

Objavila je komentare Zakona iz oblasti uprave, komentar propisa o nevladinim organizacijama i komentar Zakona i provedbenih propisa o notarima. Sa grupom autora učestvovala u izradi komentara Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Napisala knjigu "Radni odnosi u praksi Bosne i Hercegovine sa komentarima i objašnjenjima".

Član je ispitne Komisije za polaganje pravosudnog ispita, predsjednica Komisije za polaganje notarskog ispita u Federaciji BiH, član Upravnog odbora Centra za edukaciju sudija i tužilaca, a zatim i predsjednica Upravnog odbora, član Komisije Vlade Federacije BiH za usaglašavanje zakona Federacije sa propisima Evropske unije i predsjedništva Udruženja sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine. Edukator je u Centru za edukaciju sudija i tužilaca.

Magistrirala je 30.11.2007. godine na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci na temu "Notari i trgovačka društva". Za sudiju Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine birana je u martu 2002. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.