Izvor: eKapija | Utorak, 09.10.2012.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mona Muratović, glumica - Zvijezda Magacin Kabarea

(Foto: b)

Glumica Mona Muratović rođena je 1982. godine u Sarajevu. Diplomirala je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu te studirala historiju umjetnosti i komparativnu knjizevnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Članica je Magacina Kabare, kabaretsko teatarske gruea koju su u Sarajevu 2010. godine osnovali etablirani i nadolazeći domaći umjetnici. Udruženju se priključila vrlo brzo nakon osnivanja, gdje je ostvarila niz uloga i angažmana u projektima.

Ostvarila je zapažene uloge u većini domaćih pozorišnih kuća i u nekoliko međunarodnih teatarskih produkcija. U svom dosadanšnjem radu, Mona je sarađivala sa rediteljima: Emirom Kapetanovićem, Aleksandrom Jevđevićem, Damirom Zlatar-Frayem i Dušanom Jovanovićem.

Kao autor i glumica učestvuje u projektu"Muški/ženski-Muške/ženske" neprofitne međunarodne umjetničke i produkcijske platforme Bacači Sjenki. Mona Muratović Igrala je i u filmovima nagrađivanih reditelja: Danisa Tanovića, Alena Drljevića, Damira Janečeka, Nedžada Begovića i Sergia Castellitta.

U svom radu često koristi vještine stečene kroz dugotrajni rad sa djecom, a naročito djecom sa posebnim potrebama i traumama. Jedan je od osnivača i prvih predavača u Malom Magacin Kabareu.

Umjetnost glume produbljuje kroz istraživanje i kombiniranje sa drugim granama umjetnosti, posebno kroz pisanje, muziku, ples i fizički teatar.

Mona redovno pohađa masterklase i workshope kod renomiranih taearskih pedagoga.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.