Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 08.10.2012.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nermina Varešanović, dizajnerica - Brojni angažmani i nagrade za kreativnost

(Foto: lična arhiva)

Bh. dizajnerica Nermina Varešanović rođena je 1976. godine u Misurati, Libiji.

Završila Umjetničku školu i Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek produkt dizajn u Sarajevu. Još tokom studija ostvarila saradnju sa teatrima u Sarajevu kao asistent kostimografa i scenografa dok prve autorske kostimografije nastaju u saradnji sa ASU i Školom lutkarstva. Potpisuje kostimografiju za nekoliko kratkih igranih filmova, ceremoniju otvaranja festivala "Sarajevska zima 2008" te Sarajevo Film Festival (2010., 2011.).

Tokom 2011. godine bila stručni saradnik u nabavci gardarobe za voditelje informativnog programa FTV, a na BHT1 kao stilista, kotimograf za voditelje, plesače i učesnike u kulturno – zabavnim emisijama. Također radila i komercijalne spotove (reklame) i muzičke video spotove raznih izvođača iz zemlje i regije.

Kreirala haljine za nacionalne izbore ljepote Miss Turizma i Miss planete Zemlje (2003.,04.,05.). Svoje modne kolekcije uspješno je predstavljala na sedmicama mode i modnim festivalima u našoj zemlji i zemljama regiona.

Više puta nagrađivana za svoj rad i kreativnost od strane Reutersa, Udruge MALT iz Hrvatske, Sarajevo Fashion Week-a, Privredne komore Federacije BiH, GTZ-a i dr. Nagrada Carinske uprave za carinsku uniformu Federacije BIH (2002). Na BiH Style Awards Ceremony proglašena dizajnerom 2004. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.