Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 01.10.2012.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aldin Kurić Al'Dino, pjevač - Odrastanje uz jazz i bosansku sevdalinku

(Foto: b)

Aldin Kurić ili Al’Dino je rođen 1970. godine u Jajcu gdje se školuje u osnovnoj i nižoj muzičkoj školi, odsjek harmonika, ali uporedo svira i klavir i gitaru i tako sve do danas ostaje multiinstrumentalista.

U svojoj šesnaestoj godini slučajno dobija kasetu poznatog fusion jazz banda Weather Report i tada se odlučuje početi učiti bass gitaru po uzoru na pokojnog Jacoa Pastoriusa i taj događaj određuje daljnju karijeru kao bass gitariste i poklonika jazz muzike.

U Jajcu živi do svoje 18-te godine kada odlazi u vojsku, a poslije upisuje studij medicine u Sarajevu. Tu upoznaje mnoge muzičare, pogotovo u pravcu jazza, te svira na mnogim jam sessionima u gradu kao bass gitarista. Istovremeno se intenzivno zanima i za izvornu bosansku sevdalinku, kao naslijeđe od rahmetli dede Zaim-bega koji je bio vrstan i cijenjen harmonikaš i koji je ljubav prema sevdahu razvio i kod unuka Al’Dina. Počinje pjevati kao solo gitarista i pjevač po uglednim sarajevskim restoranima i otkriva još jednu skrivenu ljubav prema pjevanju.

Sticajem ratnih okolnosti zatiče se u Njemačkoj, u Stuttgartu i tamo počinje svirati bass gitaru sa tadašnjim bh. zvijezdama u dijaspori, Dinom Merlinom, Hari Mata Harijem, Halidom Bešlićem, Safetom Isovićem, Harisom Džinovićem i mnogim drugim pop i folk pjevačima, a uporedo s tim izučava i moderni jazz i svira sa internacionalnim muzičarima po klubovima.

(Foto: b)

Kao "one man band" radi po njemačkim i italijanskim restoranima i pjeva na sedam svjetskih jezika i tu dobija umjetničko ime Al’Dino.

U Bosnu se vraća 1998 god. i snima prve pjesme za svoj prvi solistički album "Odlaziš" i istoimena pjesma postaje prvi i veliki hit u BiH i donosi Al’Dinu izlazak iz anonimnosti i popularnost.

2002. godine izlazi i drugi album pod nazivom "Na drugoj adresi" koji takođe donosi nekoliko hitova i nagrada. 2004. godine izlazi treći album "Kopriva" i donosi najveći hit – pjesmu Kopriva, s kojom Al’Dino prelazi granice BiH, a pjesma postaje hit u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji a posebno pjesma Čaršija koja postaje himnom svih iseljenika na pet kontinenata.

Album Kopriva dobija prestižne nagrade, biva proglašen albumom godine i dobija dvije prestižne nagrade u BiH "Davorin" i "Gran Prix radijskog festivala BiH" u Zenici, osam BH Oskara i Beogradski pobjednik za hit godine 2007. u Srbiji.

Na Radijskom festivalu Srbije FERAS odnosi prvo mjesto sa pjesmom "K’o ljudi" u duetu sa Gocom Tržan. 2009 god. izlazi četvrti album pod nazivom "Stariji".

U izdanju diskografske kuće Hayat Production 2011. godine objavio je peti studijski album pod naziv "Zavjet ljubavi".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.