NavMenu

Slobodan Puhalac, vršilac dužnosti direktora kompanije "Gas Res" - Južni tok budi industriju RS

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 27.09.2012. 08:09
Komentari
Podeli

Poslije ulaska Republike Srpske u gasni projekat "Južni tok" očekujemo buđenje i revitalizaciju industrijskih kapaciteta, a svaki novi domaći ili strani ulagač imaće na raspolaganju dostupan ekološki i energetski povoljan izvor.

Rekao je to "Glasu Srpske" vršilac dužnosti direktora preduzeća "Gas Res" Slobodan Puhalac.

"Gas, kao bazni energent i ekološki značajno prihvatljiviji, daće dodatnu stabilnost energetskom sistemu RS, ali i sigurnu mogućnost realizacije povoljnih finansijskih efekata na evropskom energetskom tržištu", rekao Puhalac.

Koji su zadaci pred RS poslije potpisivanja memoranduma sa ruskim "Gaspromom" o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Srpsku?

- Potpisivanju memoranduma prethodile su brojne aktivnosti, uključujući političke kontakte predsjednika RS. Praksa i uslov "Gasproma" je saradnja i zaključivanje ugovora sa kompanijama u državnom vlasništvu. Vlada RS je donijela odgovarajuće odluke i zaključke kojima su trasirane obaveze nadležnih ministarstava, ali i novoformiranog privrednog društva "Gas Res". Poslije potpisivanja memoranduma slijedi zaključenje sporazuma o koordinaciji aktivnosti na realizaciji dijela "Južni tok" između vlada Srbije i RS, s ciljem da se daju precizni zadaci gasnim kompanijama iz Srbije i Srpske. Činjenica je da je Srbija već poodmakla u izradi generalnog projekta sa ruskim partnerom i dala naloge za izradu prostorno-planske dokumentacije i implicirala buduće ozbiljne zadatke za RS. Početkom oktobra ove godine očekujemo da će se ova problematika naći na dnevnom redu zajedničke sjednice vlada Srbije i RS, te da će nove inicijative premijera Ivice Dačića za ubrzanje realizacije praktičnih zadataka biti u potpunosti prihvaćene. Prilikom potpisivanja memoranduma definisana je i obaveza zaključenja trojnog sporazuma RS, Srbije i "Gasproma". Idući korak je osnivanje zajedničkog preduzeća "Gasproma" i "Gas Resa" u vlasničkom udjelu 60 naprema 40 odsto u korist Rusa.

Kakvu će sve korist ovaj projekat donijeti RS?

- Značaj projekta je višestruk. Očekujemo buđenje i revitalizaciju industrijskih kapaciteta, a svaki novi domaći ili strani ulagač imaće na raspolaganju dostupan ekološki i energetski povoljan izvor. Ne treba sumnjati da će "Gasprom", kao većinski vlasnik i direktno zainteresovana strana za distribuciju korisnicima i za vlastitu potrošnju, voditi ispravnu cjenovnu politiku. BiH je već usvojila evropske propise koji obezbjeđuju konkurenciju i to je, uz rad entitetskih regulatornih tijela, garancija da će i stanovništvo imati direktne i indirektne koristi i sigurnost snabdijevanja.

Najavljena je gradnja dvije gasne elektrane u RS. Gdje će se one nalaziti, kada bi ti projekti mogli početi i kakav će biti njihov značaj za energetsku stabilnost RS?

- Konačne odluke o definisanju magistralnih pravaca i lokacija budućih gasnih elektrana biće utvrđene na osnovu bilansa navedenih u memorandumu i analize stručnjaka u zajedničkom preduzeću. Prijedlozi i inicijative stručnjaka "Gasproma" i "Srbijagasa" biće vodilja do konačnih rješenja. Ne prejudicirajući konačne odluke u prvi plan ipak izbija lokacija na području Banjaluke i principi kogeneracije. Druga lokacija biće određena na sličnim principima. S obzirom na to da se radi o tehnički i izvođački jednostavnijim rješenjima u izgradnji u odnosu na termoelektrane na ugalj ili hidroelektrane brzina realizacije biće usklađena sa realizacijom osnovnih trasa gasovoda "Južni tok". Gas, kao bazni energent i ekološki značajno prihvatljiviji daće dodatnu stabilnost energetskom sistemu RS, ali i sigurnu mogućnost realizacije povoljnih finansijskih efekata na evropskom energetskom tržištu.

Ulazak u "Južni tok" podrazumijeva i izgradnju distributivne mreže. Kakva su zaduženja preduzeća "Gas Res" u ovom poslu?

- Izgradnja distributivne mreže je jedan od imperativa za realizaciju gasifikacije RS. Uz već dodijeljene koncesije za izgradnju distributivne mreže i upotrebu tečnog naftnog gasa koji se koristi u alternaciji s prirodnim gasom u toku je izrada studije, a potom i podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije za gasifikaciju većeg broja gradova i opština Srpske. Iza ovih aktivnosti po našim saznanjima su ozbiljni investitori i raspoloživa sredstva, a zadatak "Gas Resa" je praćenje i vremenska koordinacija.

Rokovi

Početak gradnje gasovoda "Južni tok" najavljen je za kraj godine. Može li se već govoriti kada bi prve količine gasa trebalo da stignu u RS?

- Rokovi su generalno određeni, a moramo imati u vidu da je aktivni i dominantni učesnik u ovim projektima "Gasprom" - svjetski lider u ovom području, sa potpunim pregledom situacije i složenosti osnovnog i manjih projekata. Suviše su iskusni da bi stvari prepustili slučaju, a moćni da odgovore na insinuacije i pritiske kojih će sigurno biti, ali samo u obliku pokušaja. Realizacija ovakvih projekata obično traje od tri do pet godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.