NavMenu

Eldar Pirić, direktor Rudarskog instituta Tuzla - Prava edukacija slijedi tek poslije fakulteta

Izvor: eKapija Srijeda, 26.09.2012. 11:08
Komentari
Podeli

(Foto: lična arhiva)

Eldar Pirić direktor je Rudarskog instituta Tuzla u kojem ima petnaest godina radnog iskustva. Rođen je 05.05.1972. godine u Tuzli, a odluka o obrazovanju mu nije bila nimalo teška. Kako kaže za eKapiju, u najvećoj mjeri je uticalo to što je u djetinjstvu puno vremena provodio uz svog oca Rasima koji je doktor nauka iz oblasti mašinstva, te nakon osnovne škole upisuje srednju Mašinsku školu u Tuzli.

Nakon srednje škole logičan slijed je bio da nastavi školovanje pa upisuje Fakultet elektrotehnike i mašinstva Univerziteta u Tuzli gdje diplomira 1998. godine. Deset godina poslije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli magistrirao je na temu "Definiranje matematskog modela za izbor gumene trake tračnih transportera za različite uvjete eksploatacije".

Inače, mišljenja je da prava edukacija slijedi tek poslije završenog fakulteta. "Upravo zbog toga bih savjetovao svim mladim ljudima da nastave sa stalnom edukacijom, da puno čitaju i da probaju, ukoliko im to okruženje dozvoli, da upijaju znanje od starijih kolega sa kojima budu radili", kaže on.

U svom dosadašnjem radu bavio se poslovima zaštite na radu i zaštite od požara, ispitivanjem materijala i čeličnih konstrukcija, ispitivanjem gumenih transportnih traka, čelične užadi metodama sa i bez razaranja, izvoznih postrojenja na rudnicima (prevoz ljudi i materijala, ispitivanjem posuda pod pritiskom elektrootpornim mjernim trakama itd.

Osim toga, ima zvanje naučnog saradnika i član je Naučnog vijeća Rudarskog instituta Tuzla. Također, član je tehničkog komiteta - BAS/TC29 Sredstva i uređaji za dizanje i prenošenje tereta. Objavio je nekoliko naučnih i stručnih radova i dobro govori engleski jezik.

U periodu od 2006. do 2010. godine radio je na poslovima predstavnika rukovodstva za kvalitet, budući da Rudarski institut od 2006. godine posluje po sistemu kvaliteta ISO 9001.

Od janura 2005. godine radi na poslovima uvođenja sistema kvaliteta po EN ISO 9001:2000 u Rudarskom institutu d.d. Tuzla, a od januara 2007. godine radi kao predstavnik rukovodstva za kvalitet.

Što se tiče planova za naredni period kaže da je upravo ovih dana Rudarski institut d.d. Tuzla sa partnerima (IBE Ljubljana, Ceteor i IPSA Sarajevo) završio jedan kapitalan projekat, a to je izrada investicione i okolinske dokumentacije bloka 300 MW TE Banovići u Banovićima.

"Trenutno radimo na nekoliko projekata za potrebe RMU Banovići, SISECAM Soda Lukavac, R i TE Gacko, za potrebe poljske firme "KOPEX" itd", ističe Pirić.

Slobodno vrijeme kaže najčešće provodi u krugu porodice, iako ga rado posveti svojim hobijima biciklizmu, skijanju i fotografisanju.

Voli puno da čita i iako ne može izdvojiti jednu, među najdražim su mu svakako Derviš i smrt, Tvrđava i Shogun-Roman o Japanu koju je napisao James Clavell.

Dobro čini i dobrom se nadaj je moto kojim se vodi u životu, u autu sluša RSG Radio, a najviše ga nasmijavaju Nadrealisti (TLN).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.