Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.09.2012.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Senad Krekić, kreditni menadžer MI-BOSPO fondacije - Naša ponuda uvijek je usklađena s potrebama klijenata

(Foto: b)

Otežano poslovanje, ekonomska kriza problemi su koji se negativno reflektuju i na rad mikrokreditnog sektora u BiH. Svakako da odgovorno poslovanje, briga o klijentu i pružanje dodatne usluge mogu ublažiti efekte krize.

(Senad Krekić)

Da mikrokreditiranje može biti više od kredita, pokazuje i primjer poslovanja Mikrokreditne fondacije MI BOSPO. S tim u vezi razgovarali smo sa Senadom Krekićem, kreditnim menadžerom MI-BOSPO fondacije.

Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u mikrokreditnom sektoru u Bosni i Hercegovini?

- Kao i u svakom drugom sektoru u Bosni i Hercegovini, kriza je učinila svoje. Ipak, čini se da se situacija popravlja i da se mikrokreditni sektor stabilizuje. Mi smo to uočili u poslovanju MI-BOSPO-a, mada moram istaći da je razlog tome i naša prilagodba tržištu i krizi, ali i princip vrlo odgovornog poslovanja.

Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO posluje pod sloganom "Da je samo kredit, ne bi bio MI-BOSPO". Koje su to usluge koje MI-BOSPO nudi svojim klijentima osim kredita?

- Mi se uvijek trudimo da pružimo nešto više od kredita, neku dodatnu vrijednost za naše klijente. Tradicionalno se MI-BOSPO izdvaja u odnosu prema klijentu, koji je godinama ispred svega. Dakle, odnos prema klijentima te stalno poboljšavanje usluge koja im olakšava kako pristup kreditima, tako i odgovoran i olakšan povrat tog kredita. Vodimo računa o zaduženosti klijenata, trudimo se da im omogućimo stručnu podršku za razvoj njhovih biznisa. Moram izdvojiti jedinstven projekat koji implementiramo uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), odnosno projekat Mreža žena u biznisu. Ovim projektom našim klijenticama pružamo i niz besplatnih nefinansijskih usluga.

Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO iz Tuzle je uspješno pripojila MKF Bosansko selo(BOSSEL) iz Srebrenika kao i MKF MIBA Tuzla. Koje su prednosti ovog okrupnjavanja i da li su postignuti željeni rezultati?

- Činjenica je da budućnost ovog sektora jeste i u okrupnjavanju. MI-BOSPO, za sada, nekako prednjači u toj nakani. Do sad smo pripojili ove dvije organizacije. Zadovoljni smo jer sad veći broj klijenata ima mogućnost pristupa našim kreditnim linijama ali prave rezultate tek očekujemo. Mi smo u ovom vrlo zahtjevnom procesu preuzeli oko 700.000 KM kapitala i 450 klijenata, a jako nam je važno da se praksa mikrokreditiranja profesionalizuje.

Primarna ciljna klijentela MI-BOSPO-a su žene poduzetnice. Na koji način im pružate podršku i kroz koje aktivnosti jačate žensko poduzetništvo?

- Od početka rada MI-BOSPO fondacije, žene i žensko poduzetništvo su u fokusu našeg djelovanja. Poduzetništvo u BiH je zapostavljeno, a o ženskom poduzetništvu da i ne govorim. Sa razlogom smatramo da razvoj ženskog poduzetništva može pomoći BiH. Stoga, kao društveno odgovorna organizacija, mi se trudimo da svojim klijenticama ali i drugim ženama poduzetnicama omogućimo niz nefinansijskih usluga. Između ostalog je i ranije spomenuti projekat Mreže žena u biznisu gdje poduzetnice mogu potpuno besplatno dobiti niz savjeta, edukacija, kao i osnažiti svoje tržišne veze. Dakle, klijentice imaju pristup nizu nefinansijskih usluga, a sve u cilju jačanja njihovih biznisa i nezavisnosti.

Koje su aktuelne ponude koje nudi MI-BOSPO i koji su daljnji planovi za uspješno poslovanje?

- Plan je nastavak odgovornog poslovanja i briga o klijentu. Naša ponuda uvijek je usklađena s potrebama klijenta. Takva je, recimo, ponuda robnog poljoprivrednog kredita koji realizujemo u saradnji sa Udruženjem Bosper. Zanimljivi su i krediti za početak poslovne aktivnosti, dakle razvoj biznisa, zatim višenamjenski krediti. Naravno, tu je sve ono za šta klijenti pokazuju interesovanje u mjeri u kojoj im možemo to omogućiti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.