Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.09.2012.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Alma Mušić i Edin Osmanagić, marketinški tim LUK grupacije - Mala tvornica sjajnih priča

Prva asocijacija na temu kreativnosti je mali, probrani marketinški tim LUK grupacije koji osmišlja i realizira strateške komunikacione projekte ove respektabilne grupacije. Tim čine Alma Mušić, Marketing i PR menadžer i Edin Osmanagić, Grafički dizajner. Pored toga što su kreativni i inovativni, vrlo profesionalno i odgovorno pristupaju svom poslu.

(Alma Mušić i Edin Osmanagić)

Bavite se poslom kojem je imperativ kreativnost, oduvijek ste znali da ćete se baviti marketingom / dizajnom?

A.M: Nekako sam znala da će moj rad biti okrenut radu s ljudima i za ljude, pa je moja karijera imala neki čudni put od marketing asistenta, do pozicije Marketing i PR menadžera, od Zenice do Sarajeva. Na tom putu sam upoznala mnogo ljudi, stekla drage prijatelje, ali i vrijedno životno i poslovno iskustvo. Vjerujem da ću uvijek imati potrebu da nešto novo smišljam i time pokušam na lijep način dotaći živote drugih ljudi...

E.O: Iskreno nisam. Priliku sam dobio u Pragu (tu sam živio 12 godina) u agenciji Leo Burnett, gdje sam počeo da radim u produkciji i bio sam zadužen za saradnju sa štamparijama. Kroz vrlo kratak period sam dobio priliku od kreativnog direktora da im se pridružim na probni period jer su mu se sviđale moje ideje. Problem je bio u tome što tada nisam previše poznavao programe u kojima se radilo tako da dobio sam rok da ih savladam i svoje ideje pretvorim u vizualni dio.

To je bio veliki izazov za mene, ali moram priznati da sam uz pomoć super kolega koji su radili sa mnom uspio savladati sve stvari koje su mi za početak trebale i ostao sam u kreativnom odjeljenju Leo Burnett-a. Tako sam zahvaljujući svom tadašnjem direktoru, sada stvarno dobrom prijatelju, shvatio da ovaj posao koji radim stvarno volim i da je to moj put kojim treba da nastavim.

Taj famozni timski rad, koliko je zaista bitan i da li je teško postići tu sinergiju?

A.M: Izuzetno je bitan, pa najbolji projekti su rezultat timskog rada. Nije teško naći sinergiju kada se radi o ljudima koji su prvenstveno dobri ljudi, zaljubljenici u svoj posao, te profesionalci. Edo i ja smo po tome jako slični, nadopunjujemo se i tačno se osjeti taj pozitivni adrenalinski šok kad imamo novi izazov pred nama. Naravno, moram istaći da bez podrške i učešća Uprave i ostalih kolega, ne bismo imali uspješne i svrsishodne projekte.

E.O: Timski rad u ovom poslu po meni je najbitniji, jer kako i stara narodna kaže ¨dvije glave su pametnije od jedn. Svako ima svoj dio posla koji radi, ali sve to mora biti sinkronizovano da bi se postigao željeni rezultat. Naravno čovjek treba da pravi kompromise i da prima loše i dobre primjedbe prvenstveno kako bi unaprijedio sam sebe.

Kako izgleda sam radni proces vašeg stvaranja i koliko su vaše ideje u skladu sa poslovnim ciljevima i pokazateljima?

A.M: Vjerujem da upravo činjenica da smo u mogućnosti osmisliti dobru priču, kreirati sve elemente potrebne za realizaciju, realizirati je i na kraju izmjeriti efekte, govori u prilog tome koliko je naš posao zahtjevan i sveobuhvatan. Iza svakog našeg projekta stoje analize, planiranje, a poslije uvijek slijedi kontrola, mjerenje, tj inputi za neke naredne projekte. Posebno uživamo u novim projektima, bilo da se radi o oglašavanju, unapređenju prodaje, gerila marketingu, organizaciji evenata ili kreiranju posebnih kanala komunikacije poput društvenih mreža ili sms komunikacije.

E.O: Proces stvaranja je u principu isti. Alma već unaprijed kreira plan kada bi šta trebalo da se radi, ali pored standarda kojih moramo da se držimo pokušavamo maksimalno da unesemo nešto novo u sve što radimo. Mislim da smo do sada svojim radom uvijek uspjeli da ostvarimo ono sto smo htjeli.

Alma o Edi, Edo o Almi?

A.M: Edo...jedan od rijetkih koji savršeno zna o čemu pričam kad me krene i za kratko vrijeme daje vizuelno rješenje ma kako zahtjevnog koncepta...Edo ne može stati u jednu riječ...vizonar, Dobar čovjek.

E.O: Kratko o radnom kolegi, hmm ... Alma je perfekcionista i ništa ne prepušta slučaju, dobar kolega i čovjek.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.