Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.09.2012.| 12:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sabahudin Baho Topalbećirević, komentator i novinar - Sinonim sportskog novinarstva

Sabahudin Baho Topalbećirević, rođen je 18. juna 1964. godine u Sarajevu, jedan je od najpoznatijih bh. sportskih komentatora i novinara. U svojoj bogatoj komentatorskoj karijeri ostao je upamćen kao čovjek koji sa dosta emocija prenosio brojne sportske događaje. Tako je Baho sa nekim svojim temperamentnim komentarima i biserima postao neka vrsta zaštitnog znaka reprezentacije BiH u nogometu.

Baho Topalbećirević je danas sinonim sportskog novinarstva i komentiranja najvećih sportskih događaja u Bosni i Hercegovini. Profesionalnu karijeru počeo 1993. godine, a u protekle nepune dvije decenije komentirao rekordan broj sportskih događaja, među kojima veliki broj njih sa lica mjesta. Od 1.500 prijenosa izdvajaju se prvi komentari reprezentativnih selekcije Bosne i Hercegeovine, nastupi domaćih klubova na međunarodnoj sceni, te brojna finala najvećih nogometnih i košarkaških takmičenja, evropskih i svjetskih prvenstava.

Također, tu su i neka od antologijskih finala Uefine Lige prvaka sa nezaboravnim komentarima i jedinstvenim stilom prenosa kojim je podigao standarde ovog posla i inspirisao brojne mlađe kolege.

Popularni Baho je bio i Član žirija "Laureus za izbor najboljeg sportiste svijeta", a 1997. godine izabran je za najboljeg sportskog novinara u BiH dok deset godina kasnije dobija posebno priznanje za razvoj sporta u BiH. Od sportskih događaja kojima je također dao poseban pečat izdvaja se i praćenje više ciklusa Olimpijskih igara, kao i realizacija brojnih ekskluzivnih intervjua, reportaža i emisija u kojima je ugostio najveća sportska imena.

Autor je dokumentarnog filma "Plava priča" koja govori o životu Ivice Osima jednog od najboljih trenera sa ovih prostora. Također je autor reportaža o Elviru Baljiću iz 1999. godine pod nazivom "Kraljevic Baljić" kada je potpisao za Real Madrid CF i postao najskuplje plaćeni igrač na svijetu. Osmislio je emisiju "Top gol" koja je godinama bila najgledanija sportska emisija na Bosanskohercegovačkoj televiziji.

2008. godine nakon Olimpijade u Pekingu prestao se baviti komentatorskim poslom. Nakon pauze od 2 godine ponovo se vratio na TV ekrane. Početkom ove godine organizovao je 1. sportski simpozij koji se održao u Sarajevu na temu "Sportski uspijesi u funkciji promocije države". Okupio istinske sportske legende regiona, Mirka Novosela, Ivicu Osima, Faruka Hadžibegića, Duška Vujoševića, Aleksandra Petrovića, Abasa Arslanagića, sportiste koji su osvojili blizu 80 medalja na evropskim, svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

Njegov glavni motiv bila je želja da sport u BiH, napokon, krene naprijed, pa je organizacija "Simposara" bila kruna njegove novinarske karijere koja traje više od dvije decenije.

Inače, ono što je zanimljivo je da se ovaj nekad najprepoznatljiviji vlasnik glasa na BHT-u bavio pjevanjem i to početkom 90-tih. Izdao je jednu kasetu 1990. godine. S tog albuma Halid Bešlić je uzeo njegovu pjesmu "Pamtit ću te cijelog života", koja je i danas jako popularna.

Završio je sportski menadžment u Sarajevu. Oženjen je i ima dvoje djece.

Trenutno radi na televiziji TV1 gdje ima svoju emisiju "Treće poluvrijeme" u kojoj gostuju poznate sportske zvijezde s prostora bivše Jugoslavije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.