Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.08.2012.| 11:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amila Smajović, predsjednica Udruženja za zaštitu Bosanskog ćilima: Čuvarica bosanskog blaga

(Foto: b)

Amila Smajović, predsjednica Udruženja za zaštitu Bosanskog ćilima je rođena u Jablanici. Završila je Srednju školu primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Član je ULUBIH-a, ULUPUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je i diplomu u islamskim naukama na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Imala je veliki broj samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u raznim projektima zaštite i afirmacije kulturnog naslijeđa. Objavlila je tekstove u časopisima Odjek i Baštin. Bavi se istraživanjem tradicionalnog ćilima i dizajnom u tekstilu.

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade od kojih izdvajamo: 2003. nagrada ULUBIH-a za Nove medije, Collegium artistcum, Sarajevo, 2004. III Nagrada za skulpturu, Javni koknurs za izradu skulpturu ispred poslovne zgrade Avaza, 2007. posebna pojedinačna nagrada Kraljica Katarina Kosača, Udruženje malih i srednjih poduzetnika i menadžera BIH-A, UMISPIM , 2009. nagrada ULUPUBIH-a za Unikatnu tapiseriju, Collegium artisticum, Sarajevo, 2009. Povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno historijskog nalijeđa Federalno ministarstvo kulture i sporta...

Udata je i majka dvoje djece. Živi i radi u Sarajevu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.