NavMenu

Adisa Vatreš, produkt dizajnerica - Mladi s ovih područja nose neku novu estetiku

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 16.08.2012. 09:44
Komentari
Podeli

Adisa Vatreš je mlada bosanskohercegovačka produkt dizajnerica koja već iza sebe ima nekoliko zapaženih projekata i nagrada: s ovogodišnjeg 14. festivala kreativne komunikacije Magdalena u Mariboru kući u Sarajevo je ponijela nagradu za najbolji dizajn.

"Ovaj je festival motivacija našim dizajnerima jer u BiH nema festivala gdje se možemo predstaviti. Tu se sreću dizajneri iz regije i Europe", kaže nam Vatreš.

Njezine torbe She:bag:you, diplomski rad rađen pod mentorstvom prof. Ognjenke Finci na predmetu Unikatno oblikovanje Odsjeka produkt dizajn, nagrađene su nagradom Golden bra za najbolji dizajn u svim konkurencijama na Festivalu kreativnih komunikacija Magdalena u Mariboru. Ovo je drugi put da je Adisa svoj rad predstavila u Mariboru i dobila nagradu budući da je 2010. na istom festivalu već dobila posebno priznanje žirija.


O nagradama i priznanjima


"Nagrade i priznanja pomažu jer nakon toga ljudi imaju drukčiji stav prema tebi i tvom radu. Relativno sam mlada na tržištu gdje se teško istaknuti u masi, tako da svako priznanje utječe, kako na percipiranje mene kao autora, tako i na moje samopouzdanje", kaže Adisa. Inače, na Magdalena festivalu u Mariboru mladi su bosanskohercegovački dizajneri dosta zapaženi, a Adisa smatra da je razlog ovome motivacija.

"Ovaj je festival motivacija našim dizajnerima jer u BiH nema festivala gdje se možemo predstaviti. Tu se sreću dizajneri iz regije i Europe, što je veliki izazov. Mladi s ovih područja nose neku novu estetiku koja žiriju očito odgovara i koji je prepoznaje", kaže nam.

Osim što je cijelo vrijeme studija koji je završila na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za produkt dizajn surađivala s kolegama s Akademije scenskih umjetnosti, Vatreš je upravo završila svoj prvi angažman na dugometražnom igranom filmu - radila je kao kostimograf na filmu Jasmina Durakovića "Put kestena", zajedno s kolegicom Neirom Sinanbasic. Iako je završila studij na Odsjeku za produkt dizajn, njezina prava ljubav je kostimografija. Ovo je prilika da upoznate ovu mladu dizajnericu.

Uz školovanje rad


Rođena je 1985. u Sarajevu gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti nakon čega je školovanje nastavila na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje je trenutačno na master studijima.

Akademija joj je, kaže, mnogo pomogla, uvijek usmjeravala i nikad ograničavala. "Srednja škola mi je pomogla prepoznati svoje afinitete, usmjerila me k osobnoj estetici i materijalima s kojima ću raditi. Akademija ti daje slobodu, ne ograničava te. U biti, sam biraš put kojim ćeš se razvijati, a mentor je tu da te usmjerava. Odabrala sam tako put kostimografa, a zatim i sve drugo", kaže Vatreš.

Iako joj je tek 26 godina, iza sebe ima već nekolicinu projekata. Prve je počela još za vrijeme studija kada je surađivala sa studentima ASU-a u Sarajevu. U profesionalnoj produkciji prvi je projekt ostvarila 2007. u Studiju lutkarstva Sarajevo s kolegicom Naidom Begović na predstavi "Hranjiva priča" redateljice Dubravke Zrnčić Kulenović s kojom je nastavila suradnju.

"Dubravkin način rada je imao jako mnogo utjecaja na mene kao autora. Temelj svakog projekta je bilo istraživanje, igra i ti su procesi uvijek trajali dok ne dođemo do pravog rezultata. Nismo imali mentora za lutkarstvo, literaturu smo uvijek tražili preko interneta. U BiH su institucije vezane uz lutkarstvo prilično zatvorenog tipa ili ih nema, tako da smo procese izrade i dizajna lutaka prevladavale same i uz Dubravkinu pomoć."

Iako u BiH još uvijek ima malo potrebe za kostimografima i umjetnicima njezinog profila, ova umjetnica uvijek nađe posla, makar na manjim projektima za koje kaže da hrane bosanskohercegovačku kulturu. Jedan od zahtjevnijih kostimografskih projekata upravo je završila, a riječ je o filmu Jasmina Durakovića "Put kestena".

Iskustvo i sreća


"Put kestena" je prvi igrani film na kojem je radila, a kostimografiju je radila i za nekoliko manjih filmova, između ostalog i za film "Baka Manijak" redateljice Nejre Latić Hulusić te brojne predstave u produkciji SARTRa, Studija Lutkarstva Sarajevo i dr. Angažman za film "Put kestena" došao je sasvim iznenadno i ostavio joj malo vremena za pripremu i izradu kostima, ali projekt je ipak uspješno završen.

"Tempo rada je bio intenzivan, radili smo kostime dan za danom, s obzirom da smo angažirane pet dana pred prvu klapu. Iskustvo koje sam do sada stekla mi je dosta pomoglo, a poslužila nas je i sreća, tako da je sve na kraju bilo u najboljem mogućem redu. Imale smo dovoljno slobode u kreiranju kostima, suradnja je bila vrlo bitna. Krajina i Una su potpuno nerealni prostori i mislim da me je ovo hranilo da sam svakom danu pristupala s mnogo euforije i nestrpljenja da vidim na koju ću lokaciju sutra ići", rekla nam je Vatreš.

Nagrade pomažu afirmaciji


Često se govori o krizi u kulturi u BiH. Prema iskustvima ove umjetnice, ni u njezinom poslu nije savršeno, ali se put ipak može naći.

"Od prodaje jednog svog proizvoda napravim jedan ili dva nova proizvoda koje ću prodati i zaradim minimalno. Mislim da je ova metoda ustvari formula egzistencije kulturnog tržišta u BiH", kaže nam.

Trenutačno je zaposlena na pripremama za dva nova kazališna projekta, a iako završava produkt dizajn, nada se da će uspjeti ostvariti karijeru kostimografa, što predstavlja njezin san.

"Moja najveća ljubav je definitivno kostimografija, a kako kod nas ne postoji katedra kostimografije, voljela bih nastaviti studirati i učiti o kostimografiji. Mislim da tu ima još mnogo za učiti, a mislim da će i rad na filmu "Put kestena" otvoriti neke nove putove i usmjerenja", kaže Vatreš.

Foto: Radio Sarajevo

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.