Izvor: eKapija | Četvrtak, 31.05.2012.| 14:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Anto Domazet, profesor - Radom do uspjeha

(Foto: b)

Anto Domazet je rođen 30. aprila 1947. godine u mjestu Verd u Sloveniji. Osnovnu i srednju Ekonomsku školu završio je u Doboju. Maturirao je 1965. godine.

Diplomirao je 1969. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a četiri godine kasnije je u Milanu specijalizirao menadžment naftnog biznisa. Postdiplomski studij završio je 1977. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josip Juraj Štrosmajer u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomskih znanosti iz oblasti marketinga. Na istom fakultetu je i doktorirao 1986. godine na temu Strategije rasta velikih preduzeća.

Profesionalnu karijeru započeo je 1969. godine u Rafineriji ulja Modriča u kojoj je do 1987. godine obavljao razne funkcije, uključujući i zamjenika generalnog direktora te finansijskog direktora. Nakratko, od 1978. do 1979. godine bio je zamjenik generalnog direktora u preduzeću Natron Maglaj.

Godine 1987. postao je potpredsjednik Poslovodnog odbora za oblast nafte, prirodnog plina i hemije u Energoinvestu d.d. Sarajevo i tu funkciju je obavljao do 1992. godine kada postaje direktor Vanjske trgovine u istom preduzeću. Na toj poziciji se nalazio sve do 1995. godine, kada postaje direktor Sektora Joint Venture i vlastitih kompanija Energoinvesta u inozemstvu, gdje ostaje do 1997. godine. Te godine biva izabran u zvanje redovnog profesor na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, gdje radi i danas.

Funkciju ministra trezora institucija BiH obavljao je od 2001. do 2003. godine.

Na Ekonomskom institutu u Sarajevu izabran je za direktora 2006. godine, i tu funkciju obavlja i danas. Član je Odbora za ekonomske nauke Akademije nauka i umjetnosti BiH i Naučnog savjetodavnog odbora časopisa Transition Study Review iz Venecije u Italiji. U periodu od 2004. do 2006. godine bio je član Ekonomsko-naučnog vijeća pri Vijeću ministara BiH.

Od 1964. godine bio je član Saveza komunista, a po prestanku rada Saveza politički angažman je nastavio u SDP-u. Od 2004. godine je član Glavnog odbora i predsjednik Savjeta SDP-a za ekonomski razvoj.

Oženjen je suprugom Aidom sa kojom ima kćerku Adrianu i sina Davora.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.