NavMenu

Drago Kavšek, član uprave Mercatora - Stručnjak za povećanje tržišnih udjela

Izvor: eKapija Utorak, 29.05.2012. 13:12
Komentari
Podeli

Drago Kavšek rođen je 10. maja 1974. godine. Poslije završene gimnazije, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Radnu karijeru počinje kao pomoćnik revizora u revizorskoj kući Deloitte & Touche. U godinama od 1999. do 2001. radio je kao interni kontrolor u poduzeću Peugeot Slovenija d.o.o.

Profesionalni put nastavlja na funkciji rukovodioca analitičarskog odjela u preduzeću Publikum d.d. od 2001. do 2003. Na toj funkciji je samostalno procijenjivao preduzeća na Ljubljanskoj berzi (prije svega preduzeća u farmaceutskoj industriji, trgovini i prehrambeno-prerađivačkoj industriji), učestvovao je u pripremi akvizicija preduzeća (SKB, Valkarton, Banka Koper, Živila Kranj…) i provodio finansijska dubinska snimanja. Kasnije je na Publikumu napredovao u direktora korporativnih finansija i na tom mjestu ostao do svog dolaska u Fructal d.d. 2007. godine.

Kao direktor financija i računovodstva u Fructalu radio je do imenovanja na mjesto predsjednika Uprave Fructal d.d. 2011. godine. Zbog loših financijskih rezultata u prošlosti, zajedno sa suradnicima, pripremio je nove strateške smjernice te se pobrinuo za nadzor i operativnu provedbu. Značajan element poboljšanog poslovanja u posljednjim godinama bio je posljedica oblikovanja nove kadrovske politike pod taktikom Kavšeka, koja se temeljila na brizi za povećanje motivacije zaposlenika te promjeni sistematizacije radnih mjesta. Fructal je u posljednje 4 godine sistematično povećavao tržišne udjele na svim strateškim tržištima paralelno sa povećanjem profitabilnosti.

Zastarjelo preduzeće s dobrim potencijalom zbog snage robne marke iz prošlosti Kavšek je uspio pretvoriti u savremeno, poslovno uspješno preduzeće s dobrom kadrovskom ekipom. Unatoč krizi u cjelokupnoj kategoriji pića, Fructal svake godine poboljšava poslovne rezultate i zadržava vodeću poziciju u industriji pića u JI Europi sa 370 članskim kolektivom u Sloveniji i 70 članskim kolektivom u Makedoniji.

Nadzorni odbor Poslovnoga sistema Mercator, d.d., na sjednici 28. 5. 2012. imenovao ga je za novoga člana uprave za područje finansija i informatike na mandat u trajanju od pet godina. Mandat počinje da teče od 1. 6. 2012. godine.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.