Izvor: eKapija | Srijeda, 23.05.2012.| 13:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

(Foto: b)

Milorad Dodik je rođen 12. marta 1959. godine u Banjaluci. U Laktašima je završio osnovnu školu, a srednju školu u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Beogradu.

U periodu od 1986. do 1990. godine, kao najmlađi funkcioner tadašnje SFRJ, obavljao je više funkcija u opštini Laktaši, između ostalog i funkciju predsjednika IO SO Laktaši. Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj slupštini Republike Srpske, formirao je Klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsjednik od osnivanja 1996. godine.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske kao poslanik ponovo je izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije, 1998. godine, biva izabran za predsjednika Vlade Republike Srpske. Dužnost predsjednika Vlade Republike Srpske obavlja do januara 2001. godine.

Za narodnog poslanika SNSD ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost obavljao je do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsjednika Vlade Republike Srpske.

Treći put postaje predsjednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubjedljivo pobijedila na opštim izborima u BiH.

Dužnost predsjednika Vlade obavlja sve do oktobra 2010. godine, kada dobija ubjedljivu podršku i povjerenje birača, i biva izabran za predsjednika Republike Srpske. Svečani čin inauguracije novoizabranog predsjednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine.

Milorad Dodik dobitnik je više priznanja i odlikovanja, a počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj.

Poznat je i kao dugogodišnji istaknuti sportski radnik. Više od dest godina bio je predsjednik KK "Igokea", čiji je jedan od osnivača, a KK "Partizan" iz Beograda dodijelio mu je titulu počasnog predsjednika kluba.

U svojim javnim nastupima Milorad Dodik poznat je i po tome što nerijetko izlazi iz okvira političkog šablona u izražavanju.

Oženjen je, i otac je dvoje djece.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.