NavMenu

Svjetlana Prolje, inženjerica arhitekture - Žena koja je spojila arhitekturu i modu

Izvor: eKapija Petak, 18.05.2012. 09:30
Komentari
Podeli

Svjetlana Prolje je diplomirana inženjerica arhitekture koja se nakon fakulteta počela baviti dizajnom i na taj način spojila arhitekturu i modu. Igra formom, dekonstrukcijom i materijalizacijom dovela je do stvaranja futurističkih komada, ali i nove slike ženske figure. Pozitivna, dosljedna i kreativna dizajnerica je svoje prve korake napravila na Oriflame Fashion Weeku, a nakon toga surađivala je s modnim kućama, radila na snimanjima editorijala, a njene kreacije smo viđali i na filmu. Više o ovoj mladoj dizajnerici horoskopskog znaka Riba, saznajte u nastavku.

Diplomirani ste inženjer arhitekture. Kako je zapravo nastala ljubav između vas i mode?

- Arhitektura mi je pomogla da izrazim svoj lični stil u konstuisanju i dizajniranju odjeće. Ja se kroz modu bavim i arhitekturom na jedan indirektan način. Uostalom tema mog diplomskom rada pod nazivom - Kreativni presjeci: arhitektura i moda se upravo odnosila na međusobne utjecaje ove dvije grane umjetnosti koje su u biti veoma kompatibilne, samo različito materijalizovane i prostorno orijentisane. Ovo često objasnim na ovaj način - zainteresovala me ta veza.

Svoju prvu kolekciju ste predstavili na Oriflame Fashion Weeku. Koja je bila nit vodilja za stvaranje te kolekcije?

- Formu ženskog tijela sam svela na geometriju, kao što bilo koji oblik u prirodi možete dovesti u tu geometrizovanu formu i kao rezultat toga sam dobila modne predmete oštrih linija. Usput sam se poigrala s dekonstukcijom i materijalizacijom i sve je dobilo pečat futurističkog stila.

Poznato je da vaše kreacije imaju futuristički duh. Što vas je potaklo da se odlučite za taj stil dizajniranja?

- Inspirativno mi je vrijeme koje dolazi, reometrizacija ženske figure ili svođenje na geometriju, tako da je posljedica te analize stil koji ide ispred vremena.

Kako teče sam proces izrade vaše odjeće? Kojim materijalima se koriste pri izradi?
- Pokretač je konceptualna ideja, kojoj prethodi istraživački rad, skiciranje, registrovanje pojedinih detalja, komponovanje, nadovezivanje. Nakon toga praktično izvođenje ili materijalizacija što je i najuzbudljiviji dio, jer volim da se poigravam različitim materijalima.

Koliko je vaš rad prihvaćen na bh. sceni?
- Možete pretpostaviti kakvo je naše tržište, ali s obzirom da sam nedavno uplovila u modni svijet, optimistički sagledam cijelu situaciju. Znate i sami da komercijalnih prijedloga imamo na svakom koraku, tako da ako ponudimo istu stvar nisam sigurna da smo napravili iskorak, što je zapravo i osnovni cilj kreativaca. U svakom slučaju mislim da je progresivnije izraziti neke svoje stavove kroz kreativan rad.

Na čemu trenutno radite?
- Trenutno radim na kolekciji za jesen / zima 2012./13. Radni naziv kolekcije je REZodkrivanje (od razotkriti) i pokušat ću po prvi put eksperimentisati s nakitom i na taj način upotpuniti kolekciju.

Vaše kreacije smo vidjeli na filmu Zduhač znači Avantura. Na kojim projektima ste još radili?
- Ne bih ja to nazvala projektima, to su saradnje s mladim kreativcima. Uglavnom su to modni editorijali i snimanja naših poznatih manekenki, sve to ispred modne agencija ABC MODELS.

Čime se najviše ponosite u svojoj modnoj karijeri?
- Istaknula bih saradnju s modnom kućom Bellissima za sezonu proljeće / ljeto 2012., mada sam na samom početku i tek očekujem neke.

Što vi mislite, koji su ključni elementi za dobar stil?
- Harmoničan odnos u formi, boji, materijalizaciji, interpretaciji i skladu sa samim sobom. Dodala bih još i dozu lucidnosti za one malo hrabrije jer stil je i eksperiment.

Koga biste voljeli vidjeti u vašim kreacijama?
- Nisam o tome razmišljala, sigurno da mi imponovalo da stilizujem neku poznatu ličnost, ali voljela bih da ponese svaka djevojka koja bi vješto eksperimentisala sa svojim ličnim stilom i upotpunila ga nekom od mojih kreacija.

I na kraju, recite nam gdje se može kupiti vaša odjeća?
- Nažalost nemam prodajno mjesto, jer još nemam objektivnih uslova za tako nešto. Za sad kontakt je virtualan.

modamo.info
Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.