Izvor: eKapija | Utorak, 08.05.2012.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aleksandar Seksan, glumac - Lošu igru ne dozvoljava ni sebi, ni publici

Aleksandar Seksan, rođen 24. augusta 1968. u Sarajevu, jedan je od najboljih bh. glumaca nove generacije, koji je za pola decenije profesionalnog teatarskog i filmskog života, ostvario niz važnih uloga, ne dozvoljavajući ni sebi ni publici - lošu igru.

U rodnom Sarajevu završio je osnovnu i srednju školu, a nakon toga Višu komercijalnu školu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Svoju prvu predstavu odigrao je u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Bila je to diplomska predstava Pjera Žalice "Ajaks", koja je premijerno izvedena 1993. godine. U toku rata, 1994. godine, upisao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu kao najstariji student u klasi. Diplomirao je četiri godine poslije u klasi Admira Glamočaka.

Od decembra 1998. godine radi u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Glumio je u predstavama "Romeo i Julija" Harisa Pašović, "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" Elmira Jukića, "Pukovnik ptica" i "Orkestar titanik" Dine Mustafića, "Kako ubiti suprugu i zašto" Lejle Panjete i mnogim drugim. Za ulogu u predstavi "Rodoljupci", koja je prikazana u okviru Festivala komedije Bosne i Hercegovine "Mostarska liska 2006." u režiji Gradimira Gojera, dodijeljena mu je nagrada "Mostarska liska" za najboljeg glumca.

Ostvario je zapažene uloge u filmovima "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića, "Nafaka" Jasmina Durakovića, "Remake" Dine Mustafića i dr.

Slobodno vrijeme najčešće provodi uz online igrice što je njegov dugogodišnji hobi. U intervjuu za Graciju kazao je da misli kako neke stvari koje se dešavaju muškarcima njegovi dobi nije na vrijeme prošao, kad mu je bilo duplo manje godina, pa dok se neki ljudi švaleraju, neki hodaju po kafanama, on igra WoW i na oku je ostalim članovima porodice.

"Ako ništa, barem su sigurni gdje se nalazim. Sem toga, kad mogu Brad Pitt i Vin Diesel, a tu smo negdje po godinama, što ne mogu i ja, hihihi" , naglašava Seksan.

U braku je sa glumicom Vedranom Seksan i imaju dvoje djece.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.