Izvor: Oslobođenje | Srijeda, 18.04.2012.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nada Mladina: Između medicine i politike

(Foto: b)

Nakon završene gimnazije, Nada Mladina je bila neodlučna. Veli, imala je želju da studira književnost na Filozofskom fakultetu. Njen maturski rad je bio iz književnosti, koja ju je privlačila. No, jedan običan razgovor sa njenom tadašnjom razrednicom, odredio je životni put danas uspješne bosanskohercegovačke žene, Tuzlanke.

Studij u Zagrebu

„Razrednica mi je tada rekla: znaš šta, ti ćeš se književnošću i jezicima baviti svakako, a pošto si dobra učenica, treba da se baviš nekim prirodnim naukama i da to studiraš. Izabrala sam medicinu, otišla u Zagreb i tamo se upisala na fakultet. Tada sam se opredijelila da budem dječiji ljekar", govori nam Mladina.

Fakultet je završila sa 23 godine i već tada imala je mogućnost da dobije posao. Pripravnički je završila u tuzlanskom Domu zdravlja, a odmah nakon toga, zaposlena je u Dispanzeru za predškolsku djecu.

"Tada sam radila sa poznatim ljekarom Borivojem Zlatanovićem, koji je vodio dječiji dispanzer. To je bilo 1971. godine. Iskustvo u dječijem dispanzeru mi je dosta značilo", kazuje nam Mladina, navodeći da je nakon specijalizacije iz pedijatrije počela raditi u Dječijoj bolnici, a kasnije i na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog-kliničkog centra Tuzla. Danas je šefica Odjeljenja za intenzivnu terapiju i njegu.

„UKC je zaista napredovao i s pravom se može reći da je jedan od vodećih u regiji u mnogim oblastima. Međutim, ja ne mogu reći da sam nezadovoljna. Zadovoljna sam rezultatima koje postižemo na Klinici za dječije bolesti, ali nisam zadovoljna nivoom pažnje koja se daje ovoj klinici. Radi se o materijalnoj i kadrovskoj potpori. Nemamo dovoljno opreme, a potrebe su velike", govori nam Mladina.

Prema njenim riječima, UKC Tuzla pruža zdravstvenu zaštitu ljudima iz cijelog Tuzlanskog kantona, a u ovu zdravstvenu ustanovu dolaze pacijenti i iz Krajine i Republike Srpske.

„Što se tiče materijalnog opremanja, uz svo traženje i požrtvovanje naše direktorice, nisu baš adekvatni odgovori. Briga o djeci kod nas je deklarativna, a u konkretnim situacijama, onaj ko radi sa djecom uvijek je neko ko mora da se bori", govori nam Mladina.

No, pored Klinike za dječije bolesti, Mladina je angažovana i u Općinskom vijeću Tuzla. Njeno političko djelovanje je počelo prije rata, a danas je predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla.

„Svojevremeno sam bila izvršni sekretar za delegatski sistem. Zatim, bila sam delegat u Skupštini BiH, predsjednik Vijeća udruženog rada, predsjednik Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku i to u periodu u kome je Skupština BiH imala duži mandat", govori nam Mladina, dodajući da je politika danas dosta drugačija, nego prije rata.

Kako navodi, odnose prema ljudima prije rata je zasnivala na međusobnom povjerenju, zajedničkom radu i držanju dogovora. Danas to nije tako.

„Danas je, po mojoj skromnoj ocjeni, lični interes u prvom planu. To je vrlo loše za ovu državu i društvo. Moje angažovanje u politici je zbog drugih, zbog ljudi. Jednostavno, puno volim ljude. Međutim, mnogi ljudi su izigrali moje povjerenje", veli Mladina.

Tuzlanski recept

Ona ističe da doprinos građana Tuzle u očuvanju stvarnog zajedničkog života i tradicije antifašizma. treba da zaslužuje više poštovanja od BiH, u smislu da taj recept drugi preuzimaju, jer je to svojstveno biću bh. čovjeka.

"Tuzla se uprkos svim problemima, intezivno razvija. Ona ja, kao što je i na njenom grbu, otvorenih vrata. Ta vrata će uvijek biti otvorena za sve dobronamjerne, a isto tako će na tim vratima biti branjena od loših ljudi, koji žele da omalovaže sve ove vrijednosti o kojima govorim. Tuzla je preporođen grad, međutim Tuzli nedostaje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta", kaže Mladina.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.