NavMenu

Asim Kurjak, ginekolog: Stručnjak svjetskog glasa

Izvor: eKapija Srijeda, 18.04.2012. 13:51
Komentari
Podeli

Prof.dr. Asim Kurjak , poznati ginekolog rođen je 13. septembar 1942. godine u Kotor Varoši, gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga i nižu gimnaziju. Odmah potom upisuje srednju medicinsku školu u Banjoj Luci. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1966. godine. Ljekarski staž obavljao je na klinikama Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon završenog staža izabran je za direktora Doma zdravlja u Kotor Varoši. Maja 1969. godine izabran je za ljekara na Klinici za ženske bolesti i porode, a godinu kasnije i za asistenta Medicinskog fakulteta u Zagrebu, s radnim mjestom u istoj klinici gdje je ostao do 1980. godine.

Specijalistički ispit iz ginekologije i porodiljstva položio je 1974. godine u Zagrebu, a 1977. godine odbranio je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Beogradu "Kombinirano ultrazvučno biokemijsko ispitivanje funkcije fetalnog bubrega u normalnoj i poremećenoj trudnoći".

Septembra 1979. godine izabran je za šefa Centra za ultrazvučnu dijagnostiku Opće bolnice "Dr Josip Kajfeš" u Zagrebu. Godine 1985. godine izabran je za šefa Odjela ginekologije i porodništva u istoj bolnici, a od 1985. godine redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za potrebe postdiplomskih studija Ultrazvuk u kliničkoj medicini, na srpskohrvatskom, hrvatskosrpskom i engleskom jeziku.

Prof. Kurjak je stručnjak svjetskog glasa iz oblasti ultrazvučne dijagnostike, a prošle godine okitio se još jednom tutulom - proglašen je najboljim opstetričarem svijeta. Autor je 104 knjige objavljene na 14 jezika, jedan od najcitiranijih naučnika u svijetu i ponosni vlasnik šest počasnih doktorata.

Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti u Reggio Publia, kao i američkog Instituta za primjenu ultrazvuka u medicini (Marylend).

Voditelj je mnogih poznatih seminara i naučnih skupova iz oblasti ultrazvučne dijagnostike. Profesor Univerziteta u Bariju, Liverpulu, predavač na postdiplomskom simpozijumu u Chietti (Italija), Ceng Gallenu (Švajcarska).

Protiv njega vođeni su i sudski sporovi zbog sumnje da je ilegalno presađivao jajne stanice, međutim Kurjak je dokazao da nije kriv. Danas živi i radi u Kataru.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.02.2024.  |  Energija

Ništa od raskida ugovora sa Lagerom o eksploataciji mrkog uglja, protesti mještana uzaludni

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija Lager ima koncesiju. Kako navode iz Ministarstva, sastanku

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.