Izvor: eKapija | Petak, 06.04.2012.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sue Folger, direktorica Internewsa BiH

Sue Folger direktorica je organizacije Internews Network u Sarajevu, međunarodne neprofitne organizacije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koja u Bosni i Hercegovini provodi program "Jačanje nezavisnih medija u BiH" (SIM). Projekat kojeg finansira USAID sa 5,7 miliona dolara, službeno je započeo sa radom u decembru 2010. i trajat će pet godina.

Sue Folger u BiH je došla iz Kijeva, Ukrajine, gdje je od 2003. godine radila kao rukovodilac projekta za medije Internews Network, u vrijednosti od 18 miliona dolara.

Preko dvadeset godina provela je u bivšem Sovjetskom Savezu, prvo kao studentica u Moskvi, a kasnije kao urednik časopisa, prevodilac, profesor, producent na terenu za CBS News, te direktorica programa stažiranja za Boston University’s Moscow.

Putovala je širom Sovjetskom Saveza kako bi pratila studentske nerede u Uzbekistanu, organizirala grupe mladih ljudi na kulturnu i umjetničke razmjenu i predvodila putovanja na Sibir i u centalnu Aziju.

Prije nego se pridružila Internewsu, Sue je bila kooridator "Centar za rat, mir i novinarstvo" iz New Yorka za projekat namijenjen ruskim printanim medijima, te rukovodilac programa za studij u inozemstvu Lexia Internationala, New Hampshire.

Magistrirala je ruski jezik i književnosti, pa tako tečko govori ruski, a trenutno uči bosanski.

U Sarajevu živi sa mužem i sinom, te dva psa. Strastveni je biciklist i skijaš, a te slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.