Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.03.2012.| 10:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vedrana Seksan, glumica i novinarka: I kad odmaram - radim

Vedrana Seksan (Foto: youtube.com)
Vedrana Seksan (1976.) rođena je u Sarajevu. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti na Odsjeku za glumu 1998. godine, a magistrirala umjetnost na Univerzitetu Essex, Velika Britanija, 2005. Od 1993. do 2005. radila je kao novinar u magazinu Dani. Bila je glavni i odgovorni urednik magazina Gracija od 2005. do 2006. godine. Trenutno je kao glumica angažirana u Narodnom pozorištu u Sarajevu i još uvijek objavljuje kolumne Graciji.

Zaljubljenik je u obje profesije, tokom jednog dana stiže da napiše tekst i uvježba ulogu za neku predstavu, ali i da bude brižna majka i pažljiva supruga.

"Gluma je posao koji sam izabrala još 1994. kada sam upisala Akademiju scenskih umjetnosti. To je posao koji me konstantno zaokuplja i za koji mogu reći da je jedna od mojih životnih ljubavi. No, ne mogu reći kako bih mogla prestati pisati, jer i to radim već dugo i jer sam kroz taj posao upoznala ljude koji su moji prijatelji i koje izuzetno cijenim i volim. Najviše volim reći kako sam u tom pogledu Dr. Jekyl i Mr. Hyde - potpuno podvojena ličnost", ističe ona.

Ko nije imao priliku redovno čitati njene kolumne, može to zamijeniti Vedraninom knjigom "Seksan i grad" u kojoj su ustvari sabrane kolumne, njih pedesetak.

"Uz kolumne odabrane iz novina, 3 sam napisala isključivo za knjigu. Da se knjiga čita i da su reakcije na nju dobre, postane mi jasno kada mi na ulici priđu i osamdesetogodišnjakinja i tinejdžerka koje mi kažu kako su se prepoznale u mojim tekstovima", kaže Vedrana.

Uz novinarski dio, Vedrana je prije nekoliko godina našla vremena i za televizijski projekt - TV seriju "Žene s broja 13", čiji je cilj bio pokazati bosanskohercegovačku ženu u normalnom svjetlu,a ne onako kako je obično gledamo u serijama i filmovima.

Privatno, Vedrana Seksan voli da kuha i sređuje kuću, a ovi poslovi je opuštaju i smatra ih meditacijom.

"Jako volim da kuham. Obavezno odem na pijacu. Mada, pogotovo ljeti, najčešće jedemo salate. Nemam tu vrstu kućanica čipa. Volim kuću i volim da je čisto, uredno, sve na svom mjestu. Meni je spremanje i čišćenje kuće psihički odmor. To je moje vrijeme. Meditacija. Volim slagati ormare, postavljati police, šarafati. Čak imam i kolekciju šarafcigera. To su moji slobodni trenuci. I kad odmaram, radim. Vjerovatno bih umrla da se zaustavim", kazala je Vedrana za Nezavisne.

Obožava da čita, pa knjige kupuje i čuva ih za godišnji odmor, jer zbog obaveza rijetko ima vremena da ih čita u kući.

"Moj muž kaže, ako je puno knjiga otvoreno po kući, znam da nemaš vremena. Jedna je u WC-u, druga u sobi, treća knjiga je u kuhinji, četvrta u spavaćoj sobi. Na godišnji odmor ponesem bukvalno kupaći kostim, peškir, dvije presvlake i 15 knjiga koje sve pročitam", navodi ona.

Kada ima slobodan dan voli da izađe vani, biti sa djecom, odu na pijacu, napravi ručak.. i sve to uklopi i kada joj je najzauzetiji dan.

U braku je s glumcem Aleksadrom Seksanom i imaju dvoje djece.

eKapija.ba/Nezavisne

foto: bhteatar.ba

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.