NavMenu

Maja Zećo, glumica: Sanjam od dječijoj sceni na kojoj ćemo stvarati čuda

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.03.2012. 12:46
Komentari
Podeli

Maja Zećo, mlada bosanskohercegovačka glumica, u intervjuu za Mostarlife.com govori o sebi, teatru, obilasku svijeta s Harisom Pašovićem i povratku u Mostar. Ali i otkriva gdje voli popiti prvi espresso, te u kakvim aktivnostima provodi vrijeme.

Povratak Maje Zećo u Mostar nakon studija glume u Sarajevu i niza zapaženih uloga značio je veliko pojačanje za mostarsku teatarsku scenu. Kako ti je raditi u Narodnom pozorištu?

Svako iskustvo je dragocjeno pa tako i rad u mojoj matičnoj kući. Narodno pozorište Mostar od rata je na tankim nogama; pogrešno vođena politika kuće, nedostatak finansijskih sredstava, kao i nedostatak kadra su doveli, na žalost, ovu ustanovu kao i mnoge umjetničke institucije BiH do samog dna. Sada već Narodno pozorište Mostar ima zaposleno nekolicinu mladih, kreativnih i kvalitetnih glumaca, što nam uveliko pomaže da podignemo ovu ustanovu polako na noge. Samo moramo biti strpljivi i uporni. Ohrabrujuća je činjenica da svi zajedno radimo na tome da nam bude bolje.

2. Za one koji nisu imali priliku da prate razvoj tvoje karijere i stasavanje u jednu od najpoželjnijih mladih glumica u BiH, reci nam šta bi izdvojila kao tvoje najveće uspjehe?

Smatram da je još uvijek rano govoriti o "najvećim" uspjesima. Sretna sam što uopšte radim posao za koji sam se školovala. Možda je to moj najveći uspjeh!

Ali ipak vrijedi izdvojiti predstavu "Klasni neprijatelj " u režiji Harisa Pašovića, koja je obišla svijet i pobrala mnoge nagrade i pozitivne kritike.

Kao i najnovija i najuspješnija predstava "Pinokio u nevolji" u režiji Belme Lizde Kurt koja je tek obišla cijelu državu gdje nas je gledalo, do sad, preko pet hiljada ljudi. Kako je sama predstava od izrazitog značaja kako za kulturu BiH, tako je vrlo bitna i da se skrene pozornost na odgoj i usmjeravanje djece. Stoga postoje naznake i planovi da se ista prikaže širem gledateljstvu, tačnije i preko granica naše zemlje.

3. Na kojim projektima sad radiš?

Trenutno, u pauzi stvaranja u matičnoj mi kući (Narodnim pozorištem) sarađujem sa Aparat teatrom, kojeg su osnovali Belma Lizde Kurt i Aleš Kurt, a na projektima "Pinokio u nevolji" i "Umin ormar" koji se bazira na modnom dizajnu, vrlo inventivnom i drugačijem od onih koje redovno srećemo.

To je zaista jedno urnebesno-kreativno-edukativno iskustvo. Veliko mi je zadovoljstvo sarađivati s njima!

4. Jedan od povoda ovog intervjua je predstava "Soboslikar" koja je na repertoaru Narodnog pozorišta u posljednje vrijeme. U toj predstavi tumačiš glavnu žensku ulogu. O kakvoj ulozi je riječ?

Marša :).... Marsha uzima sve što joj život pruža, često je u svojim djelovanjima jako sebična, ne osvrćući se na tuđe emocije i potrebe, a u isto vrijeme je jako zabavna i zaigrana osoba. Priznajem, vrlo je inspirativno utjeloviti je i igrati je iznova. Ona ima one osobine koje ja ne posjedujem i obrnuto i na taj način se nadopunjavamo i postajemo jedna osoba a to je Marša :)

5. Sad malo o drugoj strani Maje Zećo. Kako provodiš vrijeme? Kako ti izgleda jedan prosječan dan?

Obožavam prirodu, životinje i drage ljude. Pa nastojim da to sve spojim tokom jednog dana. Ponekad idem na jahanje, kad sam u Sarajevu, jogu ili fitnes. Kad je toplo onda sam na biciklu ili negdje na kupanju, sa dragim ljudima i sa mojim najmilijim dečkom.

6. Prijatelji te znaju kao vedru i nasmijanu osobu. Kako čuvaš pozitivan duh?

Hvala prijateljima sto su me tako lijepo okarakterisali. Čuvam dobre ljude oko sebe, činim stvari u životu koje me ispunjuju i nadahnjuju svaki dan a da pri tome ne činim nikome na žao! Sretna sam kad uspijem nekog drugog učiniti sretnim. Čitam puno i slušam dobru muziku uvijek!

7. Želje, planovi i snovi? Sigurno ih ima mnogo, ali - kad bi birala skroz slobodno - gdje bi se htjela vidjeti? I - šta bi radila?

Radila bi i dalje svoj posao jednakim žarom samo možda u boljim uslovima, kako u pozorištu tako i na filmu. Mnogo volim da radim sa djecom pa sanjam da jednog dana imam svoju dječiju scenu na kojoj ćemo zajedno stvarati čuda.

8. Kud izlaziš u Mostaru?

Nisam tip koji voli po kafanama puno, pa radije izlazim kad ima neko dešavanje u gradu kao što su predstave ostalih teatarskih kuća u gradu (nažalost rijetko), koncert, izložba, cirkus možda jednog dana, a uskoro i kino. Mada volim jutarnju kafu popiti u bašti kluba Aleksa ili Bristolu, ili se s društvom okupiti kod druga Tadije.

9. Šta misliš o sapunicama? Bi li igrala u nekoj?

Nisu sve sapunice nužno loše. Sjetimo se serije "Bolji život". Čitava regija ju je obožavala. Da se sad snima, ja bih uložila sve svoje napore da igram u takvoj seriji sa takvim glumcima! Ili npr. "Naše malo misto" (Bepina), Tale... Imamo i danas dobrih serija koje volimo i pratimo , ne samo stranih nego i domaćih (mislim na čitavu regiju). Koji uspjeh je doživjela serija "Vratiće se rode " ili "Bela lađa"...tako da je moj odgovor na ovo pitanje potvrdan!

10. Teško je govoriti o kolegama, ali bi li izdvojila neku predstavu koju si pogledala u Mostaru u zadnje vrijeme koja te se dojmila?

Izdvojila bih rado mladog Ivu Krešića, koji jeste za svaku pohvalu! Malo je hrabrih sposobnih i odvažnih kolega koji će se prihvatiti tako kompleksnog posla kakav je stand up komedija. Naročito što je on tako mlad se odvažio raditi tu vrstu teatra. I rado ću govoriti o svim kolegama koji se na konstruktivan način bore da naprave kvalitetnu stvar za sebe i za naše podneblje. Znam koliko mu je teško jer naša sredina teško afirmira sve dobro a rado kudi i opstruira. Tako da svi koji imaju bilo kakav negativan komentar na ljude, naročito mlade ljude, koji čine dobre, korisne i kvalitetne stvari u našem gradu trebaju prvo da sagledaju sebe i zapitaju se šta su oni napravili da nama ili njima bude bolje!

11. Neki film koji ti se u posljednje vrijeme dopao?

Njih uvijek ima puno vise... Alexander Payn sa filmom "Nasljednici" me mnogo dirnuo... Jako lijep i emotivan film. A treba svakako i spomenuti film Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda". Dobro je da nam je došla holivudska glumica da svijetu ispriča priču o nama kad već nismo sami smjeli napraviti istinit film o tome šta se to ovdje desilo, ne računajući pritom filmove "Remake" i "Grbavica". Svaka joj čast na hrabrosti i glumcima na vjerodostojnosti. Ne samo da je pomogla ispričati priču ove jadne zemlje nego je pomogla i našim glumcima da se afirmiraju u najboljem svjetlu u svijetu i na taj način razvijaju svoju karijeru van granica BiH.

12. Omiljena knjiga?

Mefisto - Klaus Mann

13. Neka od omiljenih pjesama?

Laka- Brko

14. Psi ili mačke?

Volim životinje... Mada bi radije birala psa jer sam postala alergična na mačiju dlaku.

15. Nešto za kraj?

Učinimo Mostar boljim mjestom za život!

Izvor: mostarlife.com

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.