NavMenu

Dervo Sejdić: Čovjek koji je pobijedio u borbi protiv države

Izvor: eKapija Srijeda, 14.03.2012. 15:37
Komentari
Podeli

Dervo Sejdić jedan je od ljudi koji pokazuju kako građanska incijativa i u BiH može utjecati na izmjenu najvažije stvari jedne države, a to je Ustav. Ovaj romski aktivist koji trenutno radi u Misiji OSCE BiH je zajedno sa veleposlanikom naše zemlje u Švajcarskoj Jakobom Fincijem 2006. godine tužio BiH Europskom sudu za ljudska prava zbog diskriminatorskih odredbi Ustava i Izbornog zakona koje im onemogućavaju da se kao Rom i Jevrej kandidiraju za člana Predsjedništva i zastupnika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tužbu su dobili, a BiH je mora provesti, jer je presuda Europskog suda za ljudska prava obvezujuća za sve države i jedna od uvjeta za predaju aplikacije za članstvo u EU.

Iako je ona trebala biti provedena do prošlih izbora 2010. godine, to još nije urađeno, pa je Sejdić ponovno podnio apelaciju Sudu protiv države, a ovaj put traži odštetu u visini četverogodišnje plaće člana predsjednika BiH, a to je oko 250.000 maraka. Za eKapiju kaže da do kraja godine očekuje presudu po ovoj tužbi. Budući da je prije nekoliko dana propala i zadnja mogućnost dogovora oko ovog pitanja na komisiji za provođenje presude "Sejdić-Finci" pitali smo Sejdića vjeruje li još uvijek da građanska inicijativa može nešto promijeniti u BiH.

"Da nemam nade da će jednog dana građanska inicijativa u potpunosti uspjeti ne bih radio ovo o čemu pričamo. Mislim da se građanska svijest u BiH polako budi i da na političkoj sceni u BiH počinje zauzimati svoje mjesto. Dokaz za to jesu i rezultati posljednjih izbora, istina male, ali vrlo značajne promjene", kaže nam naš sugovornik. Unatoč ovako sporom napretku optimistčan je i kaže da će se ukoliko dođe do promjene Ustava, već na sljedećim izborima 2014., kandidirati za predsjednika BiH.

Sejdić je do 1997. radio kao policajac. Nakon umirovljenja intezivno ulazi u nevladin sektor, a u toj oblasti sada iza sebe ima veliko iskustvo. Osnivač je i bivši predsjednik udruženja "Prosperitet Roma" (2004.) Sarajevo u okviru kojeg pokreće i realizira projekat "Ekonomske podrške Roma" kroz zapošljavanje. Projekt je imao za cilj uspostavljanje poduzeća za zapošljavanje Roma sa područja grada Sarajeva. Rezultat je bilo poduzeće "Eko Sekund" u okviru kojeg je formiran Reciklažni centar Tarčin.

Sejdić: Što hoću to i mogu

Jedan je od inicijatora formiranja Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH i sudionik na izradi dokumenta "Strategija za rješavanje problema Roma u BiH". Inicijator je i uspostavljanja Romskog informativnog centra Vijeća Roma BiH koji danas funkionira uz financijsku podršku State Departmenta i World Vision, USA. Kreator je priloga za izradu dokumenta "Platforma za Rome Bosne i Hercegovine" kojom je predviđeno formiranje savjetodavnog tijela za Rome pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. Podpredsjednik je udruženja "Kali Sara-Crna Sara" Romski informativni centar Sarajevo.

Kao projekt na koji je ponosan izdvaja onaj oko stambenog zbrinjavanja Roma na Gorici u Sarajevu iz 2001. godine, gdje je urbanistickim i regulacionim planom ovo naselje legalizirano. "Ovo je ujedno bio prvi projekat legalizacije jednog romskog naselje u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg je izgrađeno 30 stanova za romske obitelji koje su tijekom ratnih dešavanja bile primorane napustiti naselja, kao i one obitelji kojima je tijekom rata sve uništeno", kaže naš sugovornik.

Moto kojim se vodi u životu je: "Što hoću to mogu, što mogu to moram".

LIČNA KARTA:

U autu slušam...?

Radio, vijesti, sport, glazbu...

Najviše me nasmijava?

"Lud, zbunjen, normalan" i "Mućke".

Koje jezike govorite?

Engleski i romski.

Neostvarene želje?

Dovršiti fakultet i obrazovanje moje djece.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.