Izvor: eKapija | Srijeda, 07.03.2012.| 13:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova - Najobrazovaniji bh. političar

Iako mnogi Zlatku Lagumdžiji, aktualnom ministru vanjskih poslova BiH i dugogodišnjem vođi Socijaldemokratske partije BiH (SDP), zamjeraju aroganciju te nesposobnost da prihvaća savjete drugih, ono što mu se ne može poreći je činjenica da je najobrazovanji političar u BiH.

Ovaj Sarajlija, rođen 26. decembar 1955. godine, srednju školu završio je 1973. godine u Detroitu u SAD-u. Diplomirao 1977. na temu iz oblasti informatike i elektrotehnike na Univerzitetu u Sarajevu gdje je i magistrirao 1981. godine na istu temu. Nakon toga stekao je i doktorat na tu temu.

Jedan je od dobitnika Fulbright stipendije tako da je u razdoblju 1988./89. godine provodio svoje postdoktorsko istraživanje na Univerzitetu Arizona u Tucsonu, SAD.

Iza sebe ima bogatu karijeru u politici, ali i struci. Već 1989.godine počinje raditi kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu na predmetima "Menadžment i informacioni sistemi (MIS)" , "Informatika" te "Projektovanje informacijskih sistema kao i sistema za podršku odlučivanju" na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Od 1995. godine obnaša funkciju direktora Centra za menadžment i Informacionu tehnologiju, Sarajevo, a još od 1994. šef je katedre "Poslovna informatika" na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 2006. godine član je Svjetske akademije nauka i umjetnosti.

Bio je aktivan i politički. Već 1992. godine izabran je za potpredsjednik Vlade BiH gdje ostaje godinu dana. 1993. biva izabran za predsjednika Vlade BiH. Bio je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od 1996. godine. Na čelo predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) dolazi 1997.

U razdoblju 2001. – 2002. godine bio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od 2001. – 2003. godine.

Član je "Global Liders for Tomorrow" Svjetskog ekonomskog foruma Davos od 1998. godine, a od 2005. I Kluba Madrid (Asocijacije bivših šefova država i vlada). Potpredsjednik je senata Bošnjačkog instituta od 2005. godine. Član je i međunarodnog savjetodavnog komiteta Kongresa demokrata iz islamskih zemalja 2004. godine.

Autor je preko stotinu naučnih i stručnih radova i četiri knjige iz oblasti MIS-a te djela iz oblasti politike i ekonomije BiH. Nagrađivan mnogim internacionalnim priznanjima za svoj stručni rad.

Oženjen je, otac dvije kćerke i sina.

gledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.