Izvor: eKapija | Utorak, 28.02.2012.| 10:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amra Silajdžić, model i glumica: Hollywoodski uspjeh djevojke s najljepšim licem u BiH

(Foto: b)

Amra Silajdžić, skromna i ljubazna Sarajka, svoj životni poziv pronašla je u umjetničkom izražaju kao model i glumica, i još važnije u ulozi majke svojoj osmogodišnjoj kćerki Sofiji.

Amra je diplomirana ekonomistica koja je kroz svoje školovanje skupljala mahom odlične ocjene. Osim ljubavi prema manekenstvu, gajila je i veliku ljubav prema sportu. Godinama je trenirala tae kwon do, u kojem je bila pionirska i juniorska prvakinja. Uz to je i pet godina trenirala karate, dvije godine gimnastiku, a tri se godine bavila atletikom, te bila prvakinja BiH u skoku u vis.

Zahvaljujući napornim treninzima i takmičenjima, još u djetinstvu je stekla oštrinu i snagu koje su potrebne u show business-u. To joj je pomoglo da izgradi upornost i radnu etiku koju nosi u sebi na svakom snimanju i svakom životnom izazovu i prilici.

(Foto: b)

Karijeru modela započela je 2000. godine u rodnoj Bosni i Hercegovini, kada je sa 15 godina ponijela titulu Metropolitan Top Model i osvojila nagradu medija na međunarodnom takmičenju u Kini. Ove dvije značajne pobjede otvorile su vrata njenoj međunarodnoj karijeri. Amra se presila u Pariz kako bi ostvarila svoj san iz djetinstva i živjela i radila u modnom centru svijeta, u kojem je također brzo ostvarila značajan uspjeh.

U Parizu je bila članica agencije Elite Model, a kroz svoj modni angažman između ostalog snimila je reklame za lance robnih kuća kao što su Anchorblue i ABC, bila je zaštitno lice branda Robin Jeans, a glavno je lice i editorijala za Geniux te mađarski Elle.

Nakon razvoda od Vladimira Vićentijevića, srbijanskog poduzetnika za kojeg se udala vrlo mlada, Amra se odlučila kratko vratiti u Sarajevo, gdje se okušala u poslu TV voditeljice.

U tom periodu ostvarila je i nekoliko angažmana u glumačkim vodama, odnosno u bosanskohercegovačkoj humorističnoj seriji "Sex i selo", parodiji na popularnu američku seriju "Seks i grad", te u spotu "Sreća" Harija Mata Harija.

(Foto: b)

Godine 2010. Amra je odlučila prihvatiti još jedan izazov u životu i ostvariti glumačku karijeru, te se zbog toga preselila u Los Angeles. Za samo nekoliko mjeseci krasila je mnoge billboard-e, reklame, hit TV serije, te sudjelovala u mnogim poznatim glazbenim spotovima.

Ova odluka se pokazala kao odlična, budući da Amra niže jedan uspjeh za drugim. Nedavno je naš medijski prostor prodrmala vijest da upravo ona glumi u spotu Enriquea Iglesiasa za pjesmu "No Me Digas Que No". No, Amra se pojavila i u epizodi serijala Entourage, koji je nagrađen i nagradom Emmy, dok će ju neki prepoznati po kratkoj, ali primijećenoj ulozi u popularnom CSI: New York serijalu, točnije u epizodi Unfriedly chat.

Ono na što smo najponosniji jeste glavna uloga koju ima u Sci-Fi drami naslova Gotic Assassins koja će premijerno biti prikazana na filmskom festivalu u Lucernu, u Švicarskoj. Uz Priscillu Taylor u filmu glumi zajedno sa Stevenom Bauerom.

(Foto: b)

"Gluma mi je bila glavna motivacija da se Sofia i ja preselimo i započnemo novi život. U Los Angelesu se osjećam kao dijete u Disneylandu: pohađala sam satove glume u Howard Fine Studiju, odlazim na audicije, a pružila mi se prilika raditi s profesionalcima poput glumca Toma Sizemorea s kojim sam glumila u filmu "Madoff, Made off with America". Imam unajmljen stan u Hollywoodu i vrlo sam zadovoljna. Blizu nam je Sofijina škola, supermarket i restorančići, okruženi smo prekrasnom prirodom pa često odlazimo na izlete i šetnje te se rekreiramo u obližnjem kanjonu", kazala je Amra u intervjuu za Gloriu nakon preseljenja.

Zanosan pogled, bujna kosa i savršena figura, uz glumački talent, dobitna su kombinacija za ostvarenje karijere u Hollywoodu, američkoj tvornici snova, gdje gotovo svaka žena izgleda nestvarno lijepo. Sve to ima i poznata bosanska manekenka Amra Silajdžić, koja uspješno kroči k ostvarenju svog sna na velikom platnu.

Putujući svijetom Amra je upoznala mnogo fascinantnih osoba, mjesta i priča, a sve je to izgradilo osobu kakva je danas, povećalo njenu želju da pomogne onima koji su u nepovoljnoj situaciji, posebno ljudima u svojoj zemlji.

(Foto: b)

Godine 2011. postala je prva ambasadorica Fondacije Bosana, neprofitne organizacije čija misija je poboljšati život i mogućnosti obrazovanja za marginalizirane grupe stanovništva u Bosni i Hercegovini, kako bi i oni mogli postati samopouzdani građani.

Amra je već nekoliko mjeseci u vezi s našom nogometnom zvijezdom Edinom Džekom, ali, kako kaže, ne želi govoriti o svom privatnom životu.

izvor: amrasilajdzic.com/modamo.info

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.