Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.02.2012.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ibrahim Tirak: Ekspert za inspekcijske poslove

(Foto: b)

Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove rođen je 01. oktobra 1951. godine u Čajniču, gdje je završio Gimnaziju, a nakon toga Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Posjeduje znatan broj diploma i certifikata sa učešća na mnogim konferencijama, seminarima, kongresima, obukama i drugim vidovima stručnog usavršavanja iz oblasti inspekcijskih poslova, prava, ekonomije, finansija, organizacije rada organa uprave, privrede, industrije, rukovođenja, reforme uprave i inspekcijskih organa...

Tirak ima bogato radno iskustvo, od 1978. do1991. godine bio je direktor tvornice "Ključ Šik" koja je brojala i do 4000 uposlenika. Nakon toga prelazi na mjesto glavnog republičkog tržišnog inspektora gdje radi do 2000. godine.

U ovom periodu bio direktan učesnik izrade prednacrta zakona, standarda, podzakonskih akata i drugih propisa koji se odnose na trgovinu, turizam, ugostiteljstvo, kontrolu kvaliteta, carinjenja roba pri uvozu i izvozu i organizaciju rada inspekcijskih organa.

Od 2003. godine postaje konsultant Svjetske banke u BiH u projektima integracije inspekcijskih organa u BiH gdje ostaje do 2005. godine, nakon čega odlazi u savjetničku fotelju ministra za pravna pitanja u Federalnom ministarstvu trgovine gdje ostaje do 2006. godine.

Također, bio je direktan učesnik izrade zakona, podzakonskih akata i drugih propisa koji se odnose na reformu rada inspekcija i uspostavljanja i formiranja uprava za inspekcijske poslove u Federaciji Bosne i Hercegovine, član monitoring tima za implementaciju PDV- a u Bosni i Hercegovini, privremeni direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove od 01. jula 2006. godine, kojem je bio zadatak formiranje i registracija ove institucije kao samostalne federalne uprave.

Od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imenovan na poziciju direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove polovinom 2007. godine, na kojoj se i danas nalazi.

Tirak je član više ekspertnih skupina za reformu sistema inspekcijskih organa, član međunarodnih ekspertnih skupina za pitanja europskog modela rada i reforme u intergraciji sistema inspekcijskih organa.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE