NavMenu

Vera Jovanović, direktorica Helsinškog komiteta u BiH: Borac za ljudska prava

Izvor: eKapija Srijeda, 22.02.2012. 16:59
Komentari
Podeli

Vera Jovanović, direktorica Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH zalaže se za sekularnu državu. Smatra da to BiH još nije.

Jovanović, rođena je 1. januara 1947. godine u Sarajevu, gdje je završila Pravni fakultet, smatra da u našoj zemlji trenutno nema ni jedne oblasti u kojoj ljudska prava ugrožena. Diskriminacija, smatra, prisutna i u oblasti socijalnih prava, a jedan od problema je i neodgovarajući obrazovni sistem, odnosno postojanje segregacije u školstvu.

Ova aktivistkinja zagovara i uklanjanje ustavne diskriminacije koja se ogleda u neprovođenju presude Sejdić-Finci.

Jedna je od onih koje smatra da su nevladine organizacije ostale usamljene u bori za ova prava.

Smatra da je u BiH neohodno raditi na uvažavanju slobode mišljenja, savjesti i vjere. Tolerancija za nju znači da se nečiji pogled na svijet ne smije nametati drugima, a da svatko ima pravo da iznese i da zastupa svoj pogled na svijet - jer tolerancija je ustvari sklad različitosti.

Jovanović ima dugo iskustvo u radu sa obranom ljudskih prava, a to pokazuje i činjenica da je prije ove dužnosti petnaest godina provela kao ombudsman za ljudska prava u Federaciji BiH. Dobitnica je brojnih međunarodnih i domaćih nagrada iz oblasti ljudskih prava.

Od 1985. do 1994. godine obavljala je dužnost javnog tužioca u Okružnom sudu u Sarajevu i bila sudija Upravnog i Vrhovnog suda BiH.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.