NavMenu

Pero Gudelj, osnivač i vlasnik FIS-a: "Self-made man"

Izvor: eKapija Utorak, 21.02.2012. 13:51
Komentari
Podeli

Pero Gudelj (Foto: YouTube/screenshot)Pero Gudelj
Poduzeće FIS iz Viteza, na poslovnoj mapi Bosne i Hercegovine prvi put se pominje kao prva videoteka u tadašnjoj državi i preteča kablovske televizije, daleke 1987. godine.

Velika ljubav današnjeg vlasnika FIS-a, Pere Gudelja prema muzici, a posebice harmonici, s kojom je i napravio svoje prve poslovne korake se odražava i u samom nazivu tvrtke FIS.

Njegovom vizionarskom idejom o pokretanju izgradnje Poslovnog centra 96, izdvojenog iz gradske jezgre Viteza, FIS postaje istinski zamajac razvoja grada, lider i pokretač aktivnosti koje će iz temelja promijeniti gospodarski ambijent i budućnost šire društvene zajednice.

Pero Gudelj postao je jedan je od najuspješnijih poduzetnika u srednjoj Bosni. Njegova tvrtka "FIS" se transformira iz kafića i video kluba u veliku maloprodajnu tvrtku koja prodaje sve, od audio i video opreme, tekstila i obuće do namještaja i hrane.

Pero Gudelj je pravi "self-made man". Čovjek koji svoj uspjeh ne duguje svom rođenju, nasljedstvu ili obrazovanju, ili nekim drugim povlaštenim okolnostima. On je bosanski primjer čovjeka koji je uspio bez ičije pomoći i koji svoj uspjeh duguje samo vlastitoj posvećenosti radu, a svoju karijeru započeo je već kao školarac.

"Trgovinom sam se počeo baviti još u petom razredu. Škola u Vitezu bila je 8 km daleko od doma i naravno da smo na putu do škole znali ogladniti. Sva ostala djeca su imala novac za sendviče i mnoge druge stvari, ali ja nisam jer su moji roditelji bili vrlo siromašni. Ali sam zato imao ideju...od kuće sam ponio orahe, lješnjake, kruške i sve ono što smo imali na našem selu i prodavao drugoj djeci pa bih tako zaradio između tri - pet maraka. S tim parama bih progurao otprilike par dana jer sam trošio pola marke na dan za neko pecivo ili sendvič", prisjeća se Gudelj svojih početaka iz djetinjstva.

Kako je odrastao, tako su u i njegove poslovne ambicije bile veće i postao je sve zahtjevniji:

"Kad sam bio u srednjoj školi mnogi su odlazili u Trst, kako bi se obukli. Kao tinejdžer, uštedio sam 300 maraka i otišao u Trst da kupim odjeću. Pola od toga sam prodao, a ostalo sam zadržao za sebe. Vraćajući se preko polja u Trstu vidio sam velike kutije s oznakom "Made in China", "Made in Taiwan", "Made in Hong Kong" i tada sam rekao sam sebi: "Jednog dana ću naći pristup izvorima jeftine robe, mjestima odakle cijeli svijet kupuje u ovom trenutku. "

Osam godina Pero je radio u fabrici Slobodan Princip Seljo, jednoj od ogromnih fabrika oružja koju je Tito izgradio na planinskom terenu centralne Bosne.

Nakon završtetka rata, Gudelj 1994. godine započinje uvoz odjeće i obuće iz Trsta. Putovao je autobusom u oba pravca sa svojom suprugom Snježanom, a njihova obiteljska kuća je postala mjesto trgovine.

"Naš medeni mjesec je bio naš prvi zajednički posao. Naša soba je naš ured", prisjeća se Snježana Gudelj. Zahtjev je bio velik i njegova strategija da prodaje jeftino, rezultirala je brzim rastom prodaje. Ubrzo su počeli kupovati velike količine, prvo iz Trsta, a kasnije iz Istanbula, a na kraju izravno iz Kine.

Kada je kuća postala premala, Pero Gudelj je donio iznimno važnu i presudnu poslovnu odluku. Konstruirao je novu zgradu na temelju "Poslovni centar 1996" (PC-96) na ogromnoj parceli zemljišta izvan malog grada Viteza. Za finansiranje gradnje, Gudelji su se morali osloniti i na financijsku pomoć rodbine u Njemačkoj. Tako su otvorili svoj novi "shopping centar" u travnju 1997.

Centar je ubrzo privukao mnogo kupaca iz regije i nastavio rasti. "FIS Vitez" je postao jedna od najvećih tvrtki u regiji, a u međuvremenu se proširio i brzo otvorio prodavnice širom BiH, uključujući Republiku Srpsku i inostranstvo. Danas FIS zapošljava preko 2.000 osoba širom Bosne. Njegov centar FIS u Vitezu obuhvata 75.000 kvadratnih metara shopping prostora i proizvodnih centrara za izradu odjeće i namještaja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.