Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.02.2012.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vanesa Glođo, glumica: Na putu ostvarenja međunarodne karijere

Vanesa Glođo još je jedna od bh. glumica koja je svoje izvrsno glumačko umijeće pokazala u filmu "U zemlji krvi i meda" Angeline Jolie. Zbog toga je, kao i glavna glumica Zana Marijanović, ovih dana u stalnom centru pozornosti svih svjetskih medija. Ova glumica rođena 8.6.1974. iza sebe ima brojne predstave i filmove.

Završila je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Što se tiče teatra radila je sa poznatim redateljima kao što su Sulejman Kupusović, Dino Mustafić, Jasmila Zbanić, Faruk Lončarević, Aleš Kurt, Lee De Long i dr.

Ipak, kao svoju najveću priliku u karijeri vidi upravo film "U zemlji krvi i meda". Voli raditi sa redateljicama jer smatra da su one senzibilnije što se tiče rada sa glumcima.

Glumila je u filmovima ko što su "Na putu", Jasmile Žbanić, "Duhovi Sarajeva", Dejana Radonića, "Sve džaba", Antonija Nuića, "Nafaka", Jasmina Durakovića, "Grbavica", Jasmile Žbanić, "Go west", Ahmed Imamović, "Život je čudo", Emir Kusturica, "Mirni dani u Srajevu", Francois Lunel, "Neočekivana šetnja", Francois Lunel, "Une vie sans histoire", Francois Lunel, "Ram za sliku moje domovine", Elmir Jukić.

Iza nje su i nastupi u TV serijama, a što se tiče filma zadnji na kojem je radila je francuski film "Đakonda je nestala" redatelja Fransoa Lunela koji je i njezin suprug. Ovaj film imat će premijeru u Sarajevu krajem ovog mjeseca, a Lunel je sarajevskoj pozorišnoj publici već poznat jer je više puta radio predstave na scenama sarajevskih teatara.Vanesa Glođo u ovom filmu tumači glavnu ulogu, a film govori o ruskom piscu i Rumunki Lisi, koja je bila uključena u krađu čuvene Da Vinčijeve slike Mona Liza.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.