Izvor: eKapija | Subota, 18.02.2012.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Adis Bakrač, direktor Filmskog centra Sarajevo

(Foto: b)

Adis Bakrač, bh. filmski reditelj, direktor je Filmskog centar Sarajevo, javne ustanove osnovane sa ciljem podsticanja umjetničkog filmskog stvaralaštva te zaštite bogate domaće filmske baštine.

Rođen rođen je 1974. godine, u Bihaću. 1999. godine diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za režiju. Njegovi kratki igrani i dokumentarni filmovi prikazivani su u zvaničnim selekcijama filmskih festivala širom svijeta.

Režirao je više dokumentarnih TV filmova i TV reportaža. Bio je zaposlen na Radio-televiziji Federacije BiH kao odgovorni urednik Kulturno-zabavnog programa. Od 2003. radi kao umjetnički rukovodilac međunarodnog festivala Teatarfest i kao selektor pozorišnih festivala u Bihaću i Bugojnu.

Autor je dva kratka filma "Mala priča o sreći" (1998.) i "Igraj do kraja" (2003.), te dokumentarnca "Bezdan" kojeg je snimio 2000. godine. Najveći uspjeh postigao je sa igranim filmom "Ostavljeni", koji je osvojio nekoliko veoma važnih nagrada kao što su Zlatna Arena u Puli, Fedeora u Puli, nagrada za najbolju režiju na festivalu "See a Paris", glavna nagrada za najbolji film u selekciji "Primeiras Obras/First Works" na 27. Festroia Film Festivalu u Portugalu.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.