NavMenu

Adis Bakrač, direktor Filmskog centra Sarajevo

Izvor: eKapija Subota, 18.02.2012. 08:46
Komentari
Podeli

Adis Bakrač, bh. filmski reditelj, direktor je Filmskog centar Sarajevo, javne ustanove osnovane sa ciljem podsticanja umjetničkog filmskog stvaralaštva te zaštite bogate domaće filmske baštine.

Rođen rođen je 1974. godine, u Bihaću. 1999. godine diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za režiju. Njegovi kratki igrani i dokumentarni filmovi prikazivani su u zvaničnim selekcijama filmskih festivala širom svijeta.

Režirao je više dokumentarnih TV filmova i TV reportaža. Bio je zaposlen na Radio-televiziji Federacije BiH kao odgovorni urednik Kulturno-zabavnog programa. Od 2003. radi kao umjetnički rukovodilac međunarodnog festivala Teatarfest i kao selektor pozorišnih festivala u Bihaću i Bugojnu.

Autor je dva kratka filma "Mala priča o sreći" (1998.) i "Igraj do kraja" (2003.), te dokumentarnca "Bezdan" kojeg je snimio 2000. godine. Najveći uspjeh postigao je sa igranim filmom "Ostavljeni", koji je osvojio nekoliko veoma važnih nagrada kao što su Zlatna Arena u Puli, Fedeora u Puli, nagrada za najbolju režiju na festivalu "See a Paris", glavna nagrada za najbolji film u selekciji "Primeiras Obras/First Works" na 27. Festroia Film Festivalu u Portugalu.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.