Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.02.2012.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ismeta Dervoz, poslanica u PSBiH: Dama sa stilom i stavom

Ismeta Dervoz, poslanica Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini BiH, rođena je u Sarajevu 18.01.1954. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja (gimnazija) 1984. diplomirala na Višoj ekonomsko-komercijalnoj školi u Sarajevu. Završila je i nižu muzičku školu – odsjek klavir. Aktivno se služi engleskim jezikom, a pasivno francuskim, ruskim i italijanskim.

Ismeta Dervoz poznata je kao prva pevačica Ambasadora u njihovoj najplodnijoj fazi, ostvarila je jako zapažene uspehe u toj grupi, a kasnije se izdvojila kao solista, ostvarujući ništa manje dobre rezultate...

Od 1968. (u dobi od 14 godina) profesionalno se bavi pjevanjem kao članica pop rock grupa Kodexi .

Grupu Ambasadori je 1968. godine osnovao gitarista Slobodan Vujović, nakon raspada sarajevskih Kodexa, od čijih članova će s jedne strane u budućnosti nastati Bijelo dugme, a na drugoj Ambasadori.

U početku su Ambasadori svirali muziku zasnovanu na svjetskim hitovima, ali nakon prvih nastupa na domaćim festivalima zabavne muzike, počinje i njihova autorska afirmacija. Zanimljivo je da su svi pjevači Ambasadora počinjali u ovoj grupi kao potpuno anonimni solisti, a onda su napuštanjem sastava postizali izuzetne solističke karijere.

Na Vašem šlageru sezone 1975. osvajaju četvrto mjesto sa pjesmom "Zemljo moja", i Zlatni mikrofon. Pjesma je, međutim, ostala i do dan danas veliki hit!

Sljedeće, 1976. godine, Ambasadori pobjeđuju na Opatiji i predstavljaju Jugoslaviju na Eurosongu s pjesmom "Ne mogu skriti svoj bol". Međutim, pjesma je bila „viša matematika“ za taj festival "lakih" nota, tako su bili pretposljednji na listi učesnika, po broju glasova.

Ubrzo nakon toga, 1977, pjevačica Ismeta Dervoz započinje solističku pjevačku karijeru.

Redovno je učestvovala na festivalu Vaš šlager sezone, i snimila par singl ploča sa pjesmama sa tog festivala. Godine 1980. osvaja i prvu nagradu sa pjesmom „Ja nemam mira“.

Godinu dana kasnije, snimila je solistički album "Ismeta" (Diskoton, 1981), s pjesmama Kemala Montena, Slobodana Vujovića, Rajka Dujmica, Enesa Bajramovića i drugih.

Osim redovnog učešća na festivalu Vaš šlager sezone, kao izvođač, Ismeta je često pjevala i prateće vokale drugim solistima. Tako je 1981. godine zajedno sa Nedom Ukraden i Jadrankom Stojaković, bila izabrana da pjeva prateće vokale u Vajtinoj pesmi Layla, koja je predstavljala Jugoslaviju na Evroviziji 1981. godine:

Od 1980. uz angažman na estradi radi kao scenaristica i voditeljica gledanih TV show programa, radio i TV komentatorica sa značajnih domaćih i svetskih Festivala (24 godine kontinuirano, uživo prati Festival u Sanremu), izvještavala je i pisala recenzije za pisane medije u BiH.

Od 1988. kad je odlučila da prestane sa aktivnim nastupima na estradi i diskografijom, angažirana je u Radio Sarajevu (muzički program) kao urednica i voditeljica. Svoj posljednji nastup sa kojim je, praktično i zatvorila vrata svojoj pjevačkoj karijeri, imala je takođe na festivalu Vaš šlager sezone 1988, sa pjesmom "Plavi jorgovani“.

1992. pokrenula projekat sudjelovanja RTV BiH na "Takmičenju za pjesmu Evrovizije", nakon čega je radila kao dugogodišnja producentica takmičenja i šefica delegacija RTV BIH. To je referenca koju ona danas vrlo rado ističe u svojoj biografiji i nešto na što je posebno ponosna.

Nagrađena je poveljom Internacionalne lige humanista za djelovanje u periodu od 1992. do 1996.

1995. postavljena na mjesto šefa Muzičko-revijalnog programa TV BiH zatim FTV. Producentica "Šlagera sezone 1999" (obnovljeni popularni Festival) .

Na mjestu urednice/producentice specijalnih projekata FTV radila je nekoliko godina gdje je producirala koncerte Kemala Montena, Safeta Isovića, Hanke Paldum, Halida Bešlića, Hari Mata Hari,Gibonnija, Olivera Dragojevića,Toše Proeskog, Željka Samardžića, Festivale zabavne muzike u Mostaru, Bihaću, Neumu, dečiji festival "Mali šlager 2002, 2003", bila zamjenica direktorice projekta Otvaranja rekonstruiranog Starog mosta u Mostaru 2004, uredila i realizirala brojne TV projekte - TV Bingo show (šest sezona zaredom jedan od najgledanijih programa u BiH), novogodišnje programe FTV.

2005. godine u periodu od 2 mjeseca producirala 13 emisija uživo iz cijele Federacije BiH za FTV (" Ljeto sa FTV").

Posljednji uredničko/producentski angažman na funkcii izvršne producentice je projekat EURO 2008 (fudbalsko prvenstvo u Austriji i Švajcarskoj) za JS RTV BIH i direktan prijenos koncerta Andree Bocellija i Češke filharmonije iz Međugorja za FTV.

Kao jedna od najcjenjenijih televizijskih producentica, Dervoz je 2010. godine pristupila SBB-u na poziciji projekt-menadžera, da bi, na nagovor brojnih članova stranke, bila kandidirana na listu.

Kako je kazala u intervjuu za nekadašnji magazin Global, nije imala želje da se kandidira na listama.

"Došla sam da radim kao projekt-menadžer u martu, kad sam napustila televiziju i kada sam dobila tu sjajnu ponudu da mogu da nastavim da radim. Vidite, mi govorimo o radu kao privilegiji, a to je nešto od čega se ja ježim. Rad je pravo, ljudsko pravo. Međutim, ja sad o sebi govorim kao o nekome ko je privilegiran, iako sam cijeli svoj život radila. Doduše, ja sam 18 godina svog radnog staža sama platila, jer sam bila u slobodnoj profesiji u kojoj sam od 18. godine uplaćivala sama sebi penziono, socijalno, poreze državi i sve ostalo, tako da na određeni način razumijem i sve one koji su izvan sigurnosti velike i jake firme kao što je Avaz-roto press, u kojem sam ja trenutno uposlenik. Ja sam zaista došla da radim, jer ja imam 57 godina, 36 godina radnog staža i četiri godine do svih uvjeta za penziju".

Politički angažman je za nju potpuno nov, ali je za bolju budućnost građana Bosne i Hercegovine, spremna unijeti svoje ime i prezime te dugogodišnju muzičku i producentsku karijeru i iskustvo.

Radno iskustvo

Avaz - Roto press - projekt-menadžer do 2010.

RTV FBiH - urednica / producentica do 2010.

JP RTVBiH - urednik programa do 2008.

muzički urednik do 1997.

slodobni umjetnik do 1989.

izvor: eKapija.ba/svastara.com

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.