NavMenu

Amela Radan, direktorica Sarajevo Fashion Week-a: Utemeljitelj bh. modne scene

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.02.2012. 12:20
Komentari
Podeli

Amela Radan (Foto: YouTube/screenshot)Amela Radan

Amela Radan, direktorica Sarajevo Fashion Weeka i glavna urednica lifestyle magazina "Fashion", po mnogima je jedna od najrelevantnijih osoba u bh. modnom svijetu. Za nju kažu da je čovjek za kojeg bi se prije moglo reći mnogo toga, nego da je "ukalupljena" u bilo kakvu očekivanu sliku. Sama njezina pojava i karizma, način na koji govori, pomalo rasijan i sanjarski, i prati to adekvatnom i snažnom gestikulacijom I mimikom, sasvim drugačiji način na koji posmatra već toliko puta viđene stvari i situacije, jednostavno ne može ostati neopažen. Baš poput otvorene, snažne i tople emocije koju nesebično pruža ljudima oko sebe majčinskom nježnošću što je, ruku na srce, gotovo izumrla osobina. Naročito u poslovnom svijetu.

Bez pretjerivanja, Amela Radan je jedna od najuspješnijih poslovnih žena u BiH. Moglo bi se reći i najuspješnija, s obzirom na činjenicu da joj ništa nikada nije servirano na tanjiru. Borila se, skupa sa svojom porodicom, odnosnom suprugom Predragom, i grupom saradnika i – nikada nije odustala. A sam taj fakat vrijedan je svakog divljenja! Nije odustala, iako su, pokušavajući da se bave bilo kakvim oblikom samostalnog poslovanja u našoj zemlji, zbog nadaleko čuvenih (ne)uvijeta I opstruiranja, odustajali i oni sa mnogo više iskustva od nje. Nije odustala, iako je Sarajevo i BiH, nažalost, još uvijek takva sredina u kojoj se ženska pamet teško vari i još teže oprašta.

No, za one koji uspiju prerasti vlastitu sujetu, Amela Radan je fantastičan primjer da ništa u životu nije nemoguće i da niti jedan jedini san nije neostvariv, ma kako sve to ponekad utopistično zvučalo.

Kao djevojčica Amela koja se tada, naravno, nije prezivala Radan sanjala je, baš poput svih drugih djevojčica, različite snove. I, iako je jedan od rijetkih odraslih ljudi koje poznajem koji se trudi svoje snove, ma koliko to teško bilo, pretvoriti u stvarnost, povjerila mi je, još prilično davno, da, kako to obično biva, nije planirala život provesti vezana za modu neraskidivom vezom koju samo strastna ljubav rađa i nosi kroz vrijeme neokaljanu, baš kao da vrijeme ni ne postoji.

Sve je počelo slučajno, kada se je, angažirana srednjoškolka Amela, baš kao i ostale Sarajlije, na organizaciji 14. zimskih olimpijskih igara umjesto kao hostesa na sletu, našla u ulozi modela. Vjerovatno nije mislila da će tako biti, no, taj događaj je, u profesionalnom smislu, odredio njezinu budućnost. Narednih nekoliko godina radila je uspješno kao model i maneken, obilazeći bivšu Jugoslaviju i svijet. Uskoro se je udala za svog životnog saputnika Predraga Radana, i u nekoliko godina dobila dva krasna sina Arijana i Eneja. Bile su to godine koje nam je, više ili manje, svima ukrao rat, te je tih godina i njezina karijera mirovala. Bila je supruga i majka. Baš kao što je i sada, ali tada isključivo tim ulogama posvećena.

No, prvog poratnog ljeta, 1996. godine, vratila se je Amela Radan na sarajevske bh. modne piste. Ovaj put u ulozi edukatora. Otvorila je modnu agenciju, te dječiju školu za manekene.

Dakle, SFW CLUSTER Studio Fashion je asocijacija nastala 1996. godine u Sarajevu. Vođena idejom i željom da poslije rata ponovo udruži ne samo modne djelatnike, nego i sve ljude iz oblasti kulture, glumce, muzičare kao i sve ljude dobre volje koji kroz umjetnost ruše sve barijere i granice i čiji talenat povezuje Bosnu i Hercegovinu sa cijelim svijetom.

Sve to sa jasnom vizijom svoje i bosanskohercegovačke bolje budućnosti. U poratnom Sarajevu trebalo je, naime, izgraditi modnu scenu. Ni u bivšoj zajedničkoj državi ta nije naročito dominirala bh. prijestolnicom. Najveći su se modni događaji i prije ratnog vihora održavali uglavnom u Beogradu.

Amela Radan odlučila je Sarajevu i BiH stvoriti modnu scenu. I, naravno da ne uzalud. Neki od mališana koji su prve korake napravili u školi i agenciji Amele Radan danas su jedni od najuglednijih i najcjenjenijih manekena u regionu i šire.

Tri godine kasnije, Radan je krenula još jednim, nimalo zanemarljivim korakom naprijed. Donijela je odluku, nepokolebana teškom finansijskom situacijom u zemlji, koja se, ekonomski gledano, nije popravljala, te generalnom nezainteresovanošću za edukativni oblik štampanog štiva, i skupa je, sa svojim saradnicima, pokrenula magazin o modi. Kako to biva, preživjela je promijene urednika, imena, formata i načina distribucije do čitalačke publike, ali, ono što se nikada nije promijenilo i u čemu je kroz godine samo napredovala, jeste kvalitet. Danas je Fashion Magasine jedan od časopisa sa najkvalitetnijim tiskom, sa najljepšim savremenim dizajnom koji može parirati bilo kojem glasovitom modnom magazine. Pored uvijek edukativnih i informativnih članaka iz svijeta mode i svega onoga što prati ovaj savremeni oblik praktične umjetnosti, tu su i tekstovi o zanimljivim ljudima i temama što ga čini uvijek atraktivnim u rukama čitalaca. Fashion Magasin jedna je od rijetkih novina na našem tržištu koja odano slijedi svoj koncept, a taj isključuje bilo koji oblik žutog, vulgarnog novinarstva.

(Amela sa suprugom Predragom)

S ciljem da Sarajevo i mlade i kreativne ljude predstavi i BiH, ali i šire, da pokloni svom gradu modnu manifestaciju koju nije imao, a zaslužuje je, da pokaže da bez obzira na sve pretrpljeno, Sarajevo jeste i biće metropola, Amela Radan početkom je ovog milenija, 2000. godine organizovala prvi Fashion Week u Sarajevu. Već te prve godine Sarajevu je u goste došlo 16 različitih zemalja.

Tako je SFW postao prepoznatljiva institucija, svake godine, svake sezone, sve čarobnija manifestacija koja, osim ljepoti, kulturi i talentu, otvara vrata turizmu i ostalim poslovnim mogućnostima. Kao dobra domaćica, Radan je omogućila domaćim dizajnerima i manekenima da se afirmišu širom svijeta. I to ne samo bosanskohercegovačkim mladim ljudima, već i drugima iz regiona za čiji je talenat i rad procijenila da zavrijeđuju poticaj.

Pa, iako su SFW i Fashion Magasine projekti koji zahtijevaju cjelokupnu pažnju, Amela Radan još od 1998. godine radi i kao predavač o temi poslovno odijevanje, o čemu je napisala i objavila i niz različitih brošura.

Pokretač je i osnivač jedinstvenog bh brenda za poslovnu ženu "AR", projekta u koji je uključila brojne mlade talente, kao i obično.

Ipak, dva moždana udara koje je preživjela protekle godine u manje od osam mjeseci iz temelja su joj promijenila život. Nakon toga se povukla u svoj mikrosvijet u kojem uči voljeti sebe, a pomisao na posao danas joj previše bolna.

Uprkos zdravstvenim problemima, Amela Radan potvrdila je da će "Sarajevo Fashion Week" opstati i održati se na nogama.

Karijera:

  • Dvadeset i četiri godine u modnom biznisu;
  • Od 1996. godine aktivno radi na promoviranju i afirmaciji modne scene Sarajeva i BiH u svijetu;
  • Aktivan nosilac aktivnosti u organizaciji nacionalnih i internacionalnih manifestacija i promocija;
  • Punih 12 godina aktivno izgrađuje i unapređuje Menadžment Sarajevo Fashion Week;
  • Menadžer i mentor mladih i afirmisanih dizajnera iz zemlje i regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija i Albanija);
  • Svojim djelovanjem doprinosi povezivanju i saradnji sa obrazovnim institucijama (Srednja tekstilna škola, Škola primijenjenih umjetnosti, Akademija za dizajn u Sarajevu, Bihaću, Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Milanu, modne škole u zemljama regije do prestižnih modnih škola kao sto je Esmond Intrenacionalna modna skola u Parizu);
  • Dugi niz godina prezentira modele, dizajnere i Grad Sarajevo, u svim zemljama Evrope i svijeta;
  • Prvo mjesto u svijetu 2002. godine kao mentor i menadžer Džejle Glavović sa ciljem da se svijetu predstavi Sarajevo i Bosna i Hercegovina u Manili, na Filipinima (kao sto je poznato, Dzejla Glavović je tada osvojila tutulu Miss Planete Zemlje);
  • Najuspješnija žena u 2003. godine, dobitnica specijalnog priznanja magazina "Žena 21";
  • Menadžer jugoistočne Europe u 2005.godini i dobitnik priznanja za doprinos stvaranju bh. modne scene, uspješnu organizaciju Sarajevo Fashion Week-a i povezivanje sa Ino partnerima;
  • Učesnik i predstavnik Bosne i Hercegovine na First International Women Bussines Conference kao jedna od najuspješnijih žena;
  • Član Evropskog modnog udruženja, "Europa Fashion Council";
  • Član i suosnivač SELF CATWALK internacionalnog projekta koji je nastao sa ciljem udruživanja, unapređivanja i promovisanja modnih i tekstilnih dizajnera Jugoistočne Evrope u saradnji sa VDMD - udruženjem njemačkih modnih i tekstilnih dizajnera, te sa GTZ-om;
  • Saradnja sa međunarodnim festivalom Afričke mode (FIMA) Nigerija;
  • Učešće SARAJEVO FASHION WEEK-a u Keniji, Nairobi;
  • Prezentacija bosanskohercegovačkih dizajnera u Cape Town-a (južna Afrika);
  • Saradnja sa francuskim modnim udruženjem gospodina Jannick Thiroux i Beatrice Manson, te Međunarodnim Institutom mladih kreatora Mode de Dinard;
  • Organizacija, izložbe i modne revije mladih dizajnera SFW CLUSTER Studio Fashion u Napulju;
  • Organizacija i prezentacija Sarajeva i Bosne i Hercegovine sa modnom revijom na Siciliji (Medmoda i Von Fusternberg modna fondacija);
  • Organizacija i prezentacija Sarajeva i Bosne i Hercegovine sa 52 hostese na Samitu Pakta stabilnosti 1999. godine;
  • Organizacija izložbe i prezentacija mladih umjetnika iz oblasti dizajna i modna revija u Atini (Grčka);
  • Učešće i predstavljanje Sarajeva i Bosne i Hercegovine na sajmovima u Beogradu , Diseldorfu i Parizu;<
  • Prezentacija SFW i organizacija modne revije dizajnera Bosne i Hercegovine u Ljubljani na manifestaciji "Dizajn 06";
  • Dobitnik nagrade za organizaciju najbolje manifestacije u regiji (SARAJEVO FASHION WEEK), na manifestaciji "Dizajn 06" u Ljubaljani;
  • Prezentacija SFW-a i organizacija modnih revija u Sofiji, Ukrajini, na Islandu, u Cirihu...
  • Član "International womens club" of Thailand gdje u Bankoku prezentira Sarajevo i bosanskohercegovačku modnu scenu;
  • Stručni saradnik i modni ekspert zemalja u regiji;
  • Predavač-saradnik Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine na temu poslovnog odjevanja;
  • Autor niza brošura iz oblasti savremenog odjevanja;
  • Ove godine nominirana za najprestižniju nagradu grada Sarajeva, Šesti april. Nominaciju je istaklo šest predstavnika slijedećih institucija: Vanjsko-trgovinska komora, FBIH komora, Tekstilna škola i Akademija, Borac Konfekcija, Ambasade Kraljevine Španije i Francuske, kao i skoro tri stotine građana.
  • Organizirala modnu reviju u Gradskoj viječnici u Beču "San o Katarini", autora Adnana Hajrulahovića Haada. Revija je od kulturno-historijskog značaja.

eKapija.ba/ fashionweek.ba

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.