Izvor: eKapija | Petak, 03.02.2012.| 11:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Josip Muselimović, odvjetnik i književnik: Mostar ucrtao na mapu kulturnih središta regije

Josip Muselimović mostarski je odvjetnik koji iza sebe ima veliki broj predmeta, ali osim po svom odvjetničkom poslu poznat je i kao predsjednik Matice hrvatske Mostar te začetnik i osnivač kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske koje se već trinaest godina održava u gradu na Neretvi.

Muselimović je jedna od najodgovornijih osoba što Mostar svakog ljeta postaje središte kulturnih zbivanja regije. Baš zahvaljući Matici domaća publika prethodnih godina imala je priliku vidjeti vodeće svjetske i domaće kazališne glumce, književnike, te umjetnike različitih profila. Jedan od zadnjih uspjeha je i prošlogodišnji dolazak koprodukcijske predstave "Gospoda Glembajevi" kojeg je beogradski Atelje 212, nakon gotovo 40 godina, ponovno zaigrao.

Muselimović, koji je i predsjednik Komiteta za svjetski poredak i humanizam Internacionalne lige humanista, vjerovao je da će Mostar postati kulturno središte cijele Hercegovine. To se prethodnih godina i ispunilo i to upravo zahvaljujući manifestaciji Dani Matice hrvatske.

U posljedenje vrijeme počeo je svoje dugogodišnje iskustvo pretakati u knjige. Tako je poslije "Poštovani suci, zašto?", "Moje odvjetničke godine" i "35 godina u službi pravde i humanizma" nedavno objavljena i knjiga "Probuđena sjećanja" (zbirka kolumni, eseja, putopisa objavljivanih u Večernjem listu i Motrištima) čija promocija se održava ovih dana. U vidu knjige izašla i njegova drama Druga savjest, koja je uprizorena u mostarskom HNK.

O njegovom profesionalnom ugledu govori činjenica da su ga zlatnim poveljama za životno djelo u profesiji odlikovale odvjetničke komore FBiH, Hrvatske, Srbije, Vojvodine, Crne Gore i Makedonije.

Dobitnik je Velike povelje i Plakete "Dr. Ivo Politeo" za životno djelo u odvjetništvu, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobit doprinos na afirmaciji hrvatskoga kulturnog identiteta u zemlji i inozemstvu.

Muselimović je rođen 1944. godine u Bijakovićima kod Međugorja. Pravni fakultet završio u Sarajevu. Član je Matice hrvatske od 1970., Društva pisaca BiH, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i PEN-a.

Dobitnik prve nagrade za dramski tekst na godišnjem natječaju Radija BH1, 2008. godine za tekst – "Tek među rešetkama osjetila sam slobodu".

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.