NavMenu

Milorad Krstić, vlasnik "Sava Semberije": Gastarbajter koji riječi pretvara u djela

Izvor: eKapija Utorak, 31.01.2012. 12:44
Komentari
Podeli

Milorad Krstić, uspješni biznismen, čovjek na kojeg su danas ponosni Semberci rođen je 1957. godine u Bijeljini. Sedamdesetih godina kada se masovno išlo na "privremeni rad" u Njemačku Krstić, iako je imao samo 15 godina odlučio se na promjene. Spakovao je kofere i započeo gastarbajterski život.

Radio je kao građevinski radnik, mašinista i vozač. Prvu poslovnu ideju, u toku redovnog posla, osmislio je 1985. godine, a ticala se sistema filtriranja ulja u cilju smanjenje habanja i znatnog produženja vijeka korištenja ulja i mašina. Time je postao tvorcem inovacije poznate kao "KLEENOL Microfiltracija".

Kako bi obezbijedio finasijske preduslove za realizaciju poslovne ideje u praksi, 1986. godine je otvorio autopraonicu sa uslugama ekskluzivnog čišćenja, a nedugo zatim, sa dva poslovna partnera u Engleskoj registruje firmu KLEENOIL International Ltd.

Godinu dana kasnije počinje poslovnu saradnju sa švajcarskom kompanijom PANOLIN AG u oblasti proizvodnje biorazgradivih ulja visokog kvaliteta.

Kompaniju 1995. godine preseljava u industrijsku zonu grada Dogern u Njemačkoj. Tri godine kasnije, u saradnji sa dva poslovna partnera, formira kompaniju "CERAM GmbH" , čija djelatnost je proizvodnja keramičkog praha i granula za industriju i medicinu, koji se, pored ostalog koriste u izradi vještačkih kukova i koljena. U rekordno kratkom roku plasman proizvoda širi na sve kontinete.

Od 2000. godine glavna kompanija posluje pod nazivom KLEENOIL PANOLIN AG, za čije je poslovanje iste godine izgrađen još jedan industrijski objekat. Četiri godine kasnije preuzima investiciju kod rušenja fabrike LONZA u Waldsutu i na toj lokaciji gradi se poslovni centar veličine 270 hektara, gdje dislocira dvije vlastite firme i stvara uslove za rad nekoliko drugih firmi, izdajući poslovni prostor pod zakup. Tokom 2006. godine završena je prva faza izgradnje, a istovremeno kćerka Marina i sin Saša završavaju školovanje i preuzimaju odgovorna radna mjesta, pomažući u znatnoj mjeri u poslovnim aktivnostima.

Uporedo sa konstatom poslovne ekspanzije u inostranstvu, Krstić održava odnose i sa rodnim zavičajem, a potvrda spremnosti za pomoć sredini u kojoj je odrastao je i privatizacija fabrike "Sava", u koju je, tokom revitalizacije u 2009. i 2010. godini, investirano oko 10 miliona KM. Zahvaljujući upravo njemu "Sava" je u kratkom vremenu ponovo postala poznat proizvod na bh. trpezama, a Krstić se potrudio prenoseći iskustvo stečeno u Njemačkoj da se za "Savu" ponovo čuje i van granica BiH.

2010. godine uručena mu je i Prva nagrada Njemačke industrije za inovaciju KLEENOIL ICC, senzor za analizu ulja tokom rada mašine.

Desetog septembra prošle godine u Waldshutu povodom 25. godina uspješnog bavljenja biznisom Milorad Krstić upriličio je svečanu večeru za 450 zvanica, poslovnih partnera, te zvaničnika privrednog i javnog života Njemačke i kao vlasnik koncerna, u kojem je zaposleno oko 500 radnika obraćanje prisutnima završio rečenicom: "Nakon 25. godina mi se nalazimo na početku".

To na najbolji način potvrđuje rijetko viđenu energiju, vizionarstvo u biznisu i domete za koje postoje sve predispozicije da budu dostignuti.

(bhbusiness.ba, ekapija.ba)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.