Izvor: eKapija | Utorak, 24.01.2012.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća: Političar

(Foto: b)

Edin Smajić je rođen 11. decembra 1967. godine u mjestu Gođenje u općini Han Pijesak. Sa nepunih godinu dana života došao je u Vogošću da svoj život gradi u njoj.

Upoznao je Vogošću i zna njene probleme i kada je urbani dio u pitanju, ali zna sa čime se nose stanovnici ove općine i kada se odmaknete od centra. Oženjen je, otac dvoje djece i kako sam voli istaknuti ni po čemu se ne razlikuje od prosječnog Vogošćanina.

Odrastao je u porodici u kojoj se iznad svega cijenio rad i poštenje. Osnovnu školu "Igmanski marš/ Zagorka Dragović" pohađao je na Kobiljoj Glavi odnosno Hotonju i zavšio kao učenik generacije, nakon čega je završio srednju Elektotehničku školu u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Politika nije samo njegovo zvanje nego i dugogodišnje opredjeljenje. Od 1992.godine njegov politički rad kroz SDA je kontinuiran i dosljedan.

Na izborima 2008. godine izabran je za vijećnika u Općinskom vijeću Vogošća. Bio je Savjetnik općinskog načelnika, a sa te funkcije je postavljen na mjesto v.d. načelnika Općine Vogošća.

Svoja politička i patriotska uvjerenja nije branio samo u političkim forumima nego i u rovu. Pred rat je bio angažovan u Patriotskoj ligi Vogošća, a borac Armije Bosne i Hercegovine je bio sve do 1996. godine, kada je demobilisan kao oficir ARBiH.

Zapažen je i njegov rad u nevladinom sektoru gdje je davao podršku brojnim udruženjima i potpomagao njihov rad, a jedan je od osnivača Košarkaškog kluba "Vogošća" čiji je generalni sekretar bio od 1997. do 2000. godine.

Njegova vizija onoga što namjerava raditi kao vogošćanski načelnik čvrsto je utemeljena u programskim dokumentima SDA. Istovremeno, shvatajući potrebu stvaranja što šireg fronta svih relevantnih faktora za razvoj lokalne zajednice već u pristupnom govoru i prvim aktivnostima pokazao je da ozbiljno namjerava raditi na onome što je nazvao "vogošćanskom politikom", odnosno na okupljanju svih umnih, kreativnih i dobronamjernih ljudi na zajedničkom projektu boljitka Vogošće.

(ekapija.ba, mojnacelnik.ba)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.