NavMenu

Belma Tvico - Stambol: U modnoj industriji kao riba u vodi

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 23.01.2012. 15:35
Komentari
Podeli

U srcu Baščaršije, u porodičnoj kući Tvico, rođena je prvog dana marta, prva i najstarija od troje djece, kćerka Belma. Još kao djevojčica znala je satima sjediti u krilu svoje tetke Rabije i zajedno s njom krojiti i osmišljavati modne kombinacije koje su prve nosile njene lutke Barbie.

I dok su roditelji mislili da je to samo prolazna faza Belminog zanimanja za modu i modni dizajn, ona je već tada znala da će njen budući poziv biti upravo to: modni dizajner, modni kreator, modni stilista i sve ono što ima bilo kakvu vezu sa modnom industrijom. Tu svoju ljubav prema krpicama Belma je još upotpunila slikanjem i crtanjem. Odlazila je i u školu slikanja kod Samre Mujezinović koja je odmah znala prepoznati svestrani talenat ove umjetnice, pa ju je i uputila u svijet mode i modnih kreacija. Kako se ta odluka njenim roditeljima nije svidjela, Belma ih je željela uvjeriti da ona može i druge poslove uspješno obavljati, pa je tako u roku završila prvu godinu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ali je brzo shvatila da ipak želi raditi ono što voli. Napustila je Ekonomski fakultet i danas je uspješna studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Bihaću.

A put, kao i svaki kada se počinje graditi karijera, nije bio lagan. Tako je prvi put svoju kolekciju nazvanu "Dama s kamelijama", koju su tada činile samo četiri haljine, hrabro predstavila na sarajevskom Fashion weeku 2003 godine. To je značajno, jer tada je od 300 prijavljenih dizajnera, odabrano samo njih 30 koji će se prvi put predstaviti publici Sarajevo Fashion Weeka. Bila je to godina u kojoj su se pojavili, danas afirmisani modni dizajneri: Ata Omerbašić, Nermina i Emina Hodžić, Hatidža Nuhić i dr.

Nakon što je probila led, Belma je od tada, pa sve do danas gotovo redovni učesnik sedmice mode u Sarajevu. Zaštitno lice svih Belminih kreacija je uspješna manekenka Emina Karišik, koja joj je kroz sve ove godine rada, postala i najboljom prijateljicom, s kojom je čak dvije godine radila i živjela u Istanbulu (Turskoj). Te dvije godine, od 2006. do 2008., za Belmu su bile izuzetne. Naime, tu je radila svoju kolekciju od jeansa za "Big star", a onda je bila to i godina kada se udala za svog tadašnjeg momka, sadašnjeg supruga, Adija Stambola, koji je postao i menadžer te kompanije, pa je tako i to sve uticalo da njene kreacije budu svježe, mladalačke i prihvatljive u modnim krugovima. Tada je Belma uradila i vlastitu kolekciju od jeansa pod nazivom IPLIK (prev. konac), koja je predstavljena u Antaliji i Sarajevu u aprilu 2007 godine.

Tokom boravka u Istanbulu, Belma je radila i kao vanjski saradnik-dizajner za GIGY Jeans koji distribuira odjeću sa Swarovski kristalima za rusko, arapsko i europsko tržište. Bio je to period kada je Belma radila mnogo, ali i učila, što će se poslije vidjeti i u njenim novim kreacijama inspirisanim Istanbulom. Po povratku u Sarajevo, tačnije u martu 2008. godine, Belma je ostvarila svoj još jedan san. U srcu Baščaršije, u blizini svoje porodične kuće, otvorila je svoj dugo priželjkivani modni studio “Belmadino” u kojem sve do danas uspješno stvara nove haljine za sedmice mode. Vrata njenog studija otvorena su za sve one žene koje žele imati unikatne i kvalitetne komade odjeće u svom ormaru. Ona svojom kreativnošću i originalnim idejama doprinosi da njene klijentice koje dođu u studio, izgledaju ženstveno, moderno i elegantno. Godine 2009. Belma je uradila i prvu kolekciju unikatnih vjenčanica, kao i vjenčanice za pokrivene žene. Danas je otišla i korak dalje, pa je osim vjenčanica i zanimljivih detalja, ove kombinacije obogatila i unikatnim, ručno rađenim cipelama, koje specijalno, po njenim crtežima, izrađuje čuveni sarajevski obućar Adnan Kalajdžisalihović, dok prema njenim crtežima, vere i burme priprema zlatar Malik Ferušić. Time je Belma prikazala ljepotu sarajevskih zanata koji se ogledaju u jedinstvenom ručnom radu prepoznatom i van granica BiH.

U 2009. godini Belma je također počela, zajedno sa Amelom Radan, organizatoricom i direktoricom Sarajevo Fashion Weeka, raditi za "AR brand" i kolekcije: "Pozdravi iz Sarajeva" i "Neprolazna ljepota", gdje su na dizajniranim haljinama oslikane znamenitosti i dijelovi Sarajeva za vrijeme Osmanskog i Austrougarskog perioda. Ova kolekcija je do sada predstavljana gotovo širom svijeta, i to u: Americi (Charlotte), Francuskoj (Pariz), Crnoj Gori (Podgorica), Turskoj (Istanbul), Austriji (Beč), Španiji (Barselona), Kini (Šangaj), Italiji (Sicilija) i svakako u BiH. Belma je pobjedila na konkursu Vijeća ministara BiH za idejno rješenje uniformi naše delegacije u Kini i suvenira s kojima su se predstavili na najvećem sajmu EXPO 2010. u Šangaju. Moto EXPO-a bio je "Ljepši grad za ljepši život". To je svojevrsna olimpijada privrede, nauke, tehnologije, kulture i svakako mode. Tako se na toj "olimpijadi" koja okuplja gotovo 200 zemalja svijeta, našla i naša mala delegacija, koja je nosila uniforme s potpisom ove uspješne bh. modne dizajnerice.

U najmnogoljudnijoj zemlji, Belma je predstavila svoje lepršave haljine, a Kinezi su bili oduševljeni stilom i kreativnom odvažnošću ove talentovane dizajnerice. Inače, ono što je karakteristično za ovu modnu dizajnericu jeste činjenica da je brojna putovanja nadahnjuju i potiču na dalji rad, a u svojim kreacijama nikada ne zaboravlja porijeklo i prekrasne etno motive našeg grada i države.

Njen horoskopski znak ribe pokazuje da se radi o izuzetno kreativnoj osobi, a u stvarnom životu možemo reći da uspješno "plovi" modnim vodama što potvrđuju i brojni novinski članci posvećeni njenim maštovito osmišljenim revijama i uspjesima. Tako ju je bh. magazin Rejting 2010. godine uvrstio na listu najuspješnijih u našoj zemlji.

Njene kreacije nosile su danas poznate manekenke: Naida Kundurović, Đenita Dumpor, Daniela Mijatović, Jasmina Mihaljević, Zvezdana Perednija i dr. Žene koje nose Belmine modele su: duhovno bogate, elegantne, profinjene, senzualne i sigurne u sebe, a građa i figura nisu bitne, jer za svakoga ova modna dizajnerica zna pronaći modno rješenje u kojem će se osjećati lijepo i poželjno.

Izvor: belmatvico.com

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.