Izvor: eKapija | Petak, 20.01.2012.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hatidža Nuhić, kostimografkinja, dizajnerica i urednica: Mnoštvo izazova me silno zabavlja

(Foto: b)

Hatidža Nuhić rođena je 15.07.1984. godine u Brčkom. Osnovnu i srednju školu (IB) završila je u Sarajevu, nakon čega je upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek produkt dizajn.

Aktivno se bavi kostimografijom, dizajnom i novinarstvom, koje međusobno nadopunjuje.

Iza sebe ima nekoliko filmova, nekoliko pozorišnih predstava, reklama, i spotova.

Neko vrijeme je radila kao novinar i voditelj za posebnu produkciju Ufa media za emisiju Extra Tuborg Green, a potom kao voditelj i novinar za emisiju Exer, produkcija Adria media, za FTV također. Radila je i kao urednica i voditelj radijske emisije na BHR1.

Zajedno sa prijateljicom i koleginicom Inom Arnautalić počinje raditi 2005. godine, na polju dizajna, i aktivno radi sve do danas.

(Foto: b)

Od 2009. godine ovaj tim radi pod imenom "Jaje", a na polju dizajna rade kao kostimografi, dizajneri, stilisti, i kao scenografi.

O poslovnom odnosu s Inom, najboljom prijateljicom, kaže da sa njom može da radi i da se smije. "To je savršen poslovni odnos. Nagrade nas potajno zanimaju, iako je nagrada sam kreativni čin i njegov proizvod. Zato ćete uskoro vidjeti nešto što smo skuhale u svojoj kreativno razigranoj dizajnerskoj radionici. Ina kritukuje mene, ja nju, sve dok Jean Paul Gaultier, ili neko njemu ravan, ne kaže da je proizvod našeg mozganja po njegovoj mjeri", kaže ona.

Svoju prvu modnu kolekciju pod imenom "Jaje" predstavile su u Šangaju, u Kini, na prestižnom Expo sajmu, a potom u Spliti na Europe Future Fashion događaju.

Trenuto je angažovana kao dio kreativnog tima produkcije SaGa. Kako je kazala, paralelno će nastaviti rad i u tom polju, jer je to još jedna uzbudljiva saradnja.

"Sva se ta moja iskustva, u industrijskom dizajnu, kostimografiji, scenografiji, na filmu, na televiziji, nekako lijepo isprepliću. Zato ih sve namjeravam njegovati...".

Inače, nakon dugogodišnje pauze Hatidžu ponovo možemo gledati na malim ekranima u ulozi urednice i voditeljice magazina za žene "TV Jedna". Kao razlog i motivaciju da nakon dizajna i mode, karijeru nastavi na televiziji, navodi njen usud, a to je previše energije.

(Foto: b)

"Neko bi rekao problem, ali mene odgovaranje na mnoštvo izazova silno zabavlja. Uživam u mogućnosti da upoznajem nove ljude i učim iz njihovog iskustva kroz novinarstvo, tu vrstu dinamičnog posla. Nisam napustila dizajn. Naprotiv. Dizajn je moja profesija, koja, kad je kombinirana sa novinarstvom, pruža puno radosti. Ina i ja osmišljavamo novu kolekciju. Uporedo sa dizajnom i TV uredništvom žongliram najdražu i najslađu lopticu na svijetu, Ahmeda Nuhića, kojeg sam rodila prije nepunu godinu dana. Radim i magistarski rad kroz koji klešem dezen, odnosno oprostorujem tkaninu... Tokovi dizajna u Bosni i uopće bit će istraživani i prezentirani kroz emisiju "TV Jedna" , priča Hatidža.

Na upit koliko su danas žene u bh. društvu zapostavljene, odnosno s druge strane afirmisane i može li se situacija u društvu mijenjati, unaprijeđivati i kroz novinarski angažman, Hatidža smatra da su bosanske žene u isto vrijeme strahovito potlačene najužasnijim stanjem šovinizma, nasilja i bijede, i beskrajno odlučne, uspješne, lijepe, snalažljive, dostojanstvene. Primjerima potonjeg istući ćemo glupost koliko možemo. Suptilno... Ljudski. Ženski!

"Nemamo ambiciju da sebi priskrbimo ekskluzivnost začetnika promoviranja takve inteligentne ženstvenosti, ali sve što vidite i čujete u emisiji "TV Jedna" bit će odraz zdravog odnosa i poštovanja raznovrsnosti i ljepote ženskih mogućnosti. To vam obećavam kao urednica. Sve smo različite, pa nećemo ni pokušati da se zatvaramo u uobičajene "kutije" ženstvenosti", otkriva ona.

Od poznatih žena u BiH kaže da cijeni prelijepe i ponekad potresne slike naše velike slikarke Mice Todorović, prelijepa, i opet potresna, glumačka ostvarenja Zane Marjanović, neumorne napore najdraže i najljepše historičarke arhitekture – svoje mame Amre Hadžimuhamedović, uspjehe rediteljice Jasmile Žbanić i mnoge druge.

"Jedna sam od mnogih koji vole i cijene Inu Arnautalić, žumance naše dizajnerskog dvojca `Jaje`. Da ne zaboravim spomenuti Mayu Sar, čiji nastup na Eurosongu zaista s radošću iščekujem“, kazala je na kraju.

eKapija.ba/TV1

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.