Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.01.2012.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Željka Cvijanović, ministarka ekonomskih odnosa i regionalne saradnje: Realna, odlučna i uporna

(Foto: b)

Mnogo je žena koje danas sve više zauzimaju najviše političke pozicije širom svijeta. Žene više nisu nužno u sjeni pri donošenju važnih odluka, a mnoge od njih su svojim angažmanima zasluženo ušle i u istoriju. I na domaćoj sceni stanje se polako popravlja, što je i logično, jer je ovaj pol demografski dominantniji.

Ono što je pohvalno jeste da na visokim pozicijama imamo dame koje će svojim obrazovanjem, iskustvom, stručnošću, diplomatskim sposobnostima dokazati da su njihove pozicije zaslužene, a ne puko prikazivanje rodne ravnopravnosti u političkom životu.

Ministarka ekonomskih odnosa i regionalne saradnje u Vladi RS Željka Cvijanović jedna je od onih koje će osvjetlati obraz domaćih političarki. U politiku je ušla kao zrela osoba sa jasno definisanim stavovima, što joj je omogućilo zavidan profesionalni uspjeh. Ova rođena Teslićanka završila je studije na Filozofskom fakultetu, Odsjek za engleski jezik i književnost i u prosvjeti je radila punih 15 godina. Osim toga, radila je i u Misiji Evropske unije, prvo kao viši prevodilac, a kasnije kao asistent gotovo 11 godina.

"Zvučaće čudno, ali nekoliko godina sam uspijevala da paralelno radim dva posla u dva grada i da u istom tom periodu upišem i završim i postdiplomski studij iz oblasti diplomatsko-konzularnog prava na Pravnom fakultetu. Nakon toga počela sam da radim u Kabinetu tadašnjeg premijera gospodina Dodika kao savjetnik za evropske integracije i međunarodne odnose, a poslije nekog vremena i kao šef Kabineta. Sadašnja ministarska pozicija uslijedila je nakon toga."

Kada ste odlučili da se počnete baviti politikom?

Nikad nisam donijela odluku da se bavim politikom. To se desilo nekako prirodno, kao kad sklapate mozaik, pa se u jednom momentu slože sve kockice.

Kao ministarka ekonomskih odnosa i regionalne saradnje, šta smatrate trenutno najvećim izazovom i zašto?

Usmjerili smo se na nekoliko oblasti. Stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i privlačenje stranih investicija, što u uslovima u kojima se cijeli svijet tek oporavlja od ekonomske krize jeste pravi izazov. Intenzivno se radi na poboljšanju regulatornog okvira i zakonskih rješenja, ali i na stvaranju preduslova za bolju informisanost potencijalnih stranih ulagača i bolju komunikaciju između institucija i već prisutnih investitora koji ovdje posluju. Takođe, u Ministarstvu se vode aktivnosti iz domena evropskih integracija i koordiniramo ove poslove na nivou ministarstava u Vladi Republike Srpske i između Vlade i zajedničkih organa BiH. Činjenica da funkcionišemo u uslovima u kojima ne postoji unutrašnja politička saglasnost o uređenju BiH čini naše aktivnosti i ovaj, ionako složeni proces, još komplikovanijim. Istovremeno nastojimo da promovišemo pozitivan imidž Republike Srpske putem mreže naših predstavništava u inostranstvu i da nadogradimo njihove aktivnosti, kako bi ta predstavništva mogla još bolje da služe ostvarenju interesa i potreba Republike Srpske prema spoljnom svijetu.

Koje osobine smatrate svojim prednostima u poslu?

Upornost. Uvijek je prednost ako znate pravilno da poredate prioritete. Nikad ne gubim iz vida u kojoj mjeri su dobri međuljudski odnosi važni za uspješnost bilo kojeg posla.

Najvažnija stvar koju očekujete od svojih saradnika?

Odgovornost i sposobnost da odvoje važno od nevažnog. Ne trpim površnost, pa od toga vjerovatno najviše i zavisi da li ću nekoga svrstati u kategoriju korisnih ili beskorisnih saradnika. Osim toga, veoma cijenim ljude koji, zavisno od toga šta nalaže situacija, mogu da djeluju i individualno i timski. I one koji imaju operativna znanja.

Smatrate li se konzervativnom političarkom?

To zavisi od toga šta smatramo linijom na kojoj završava konzervatizam, a počinje liberalizam. Danas to nije više tako izoštrena linija kao ranije, ni u političkom smislu, ni u svakodnevnom životu. U nekom klasičnom poimanju, mislim da predstavljam kombinaciju. Otvorena sam za nove ideje, ali se ne odričem tradicionalnih vrijednosti i principa.

Da li ženski politički uticaj raste? Vaš stav o učešću žena i mladih u domaćoj politici?

Ako to cijenimo na osnovu broja žena angažovanih u politici ili onih koje su se isprofilisale kao političke figure tokom posljednjih godina, onda je to tako. Ali, nisam sigurna da je time stvarno porastao i njihov politički uticaj gledajući društvo u cjelini, mada je napredak evidentan. U svakom slučaju, mislim da je izuzetno važno što raste učešće žena i mladih u političkim procesima na domaćoj sceni.

Uspješna žena za Vas je?

Svaka žena koja je uspjela da izbalansira porodične i poslovne obaveze, jer to zaista predstavlja umijeće.

U poslovnom okruženju obično su žene te koje vode više računa o estetici. Kakav je Vaš stav o tome?

Dijelim taj stav. Mada ne volim da pravim poređenja te vrste, ipak počinjem sve više da prepoznajem i neke druge osobine po kojima se žene razlikuju od muškaraca u poslovnom ambijentu. Mislim da su u pravilu pouzdaniji i postojaniji saveznici. Ali, isto tako i da češće od muškaraca propuste priliku za unapređenje sopstvene poslovne pozicije. Ovo kažem bez namjere da analiziram zašto je to tako, naprosto to iznosim kao svoje zapažanje.

Vaš posao podrazumijeva nestandardno radno vrijeme i česta putovanja. Kako usklađujete poslovne i porodične obaveze?

Navikla sam na dugačak radni dan. Uspijevam da uskladim poslovne i porodične obaveze, mada to, dok su djeca bila mlađa, nije bilo nimalo jednostavno. Mislim, ipak, da dobrom organizacijom unutar porodice sve može da se dovede u sklad.

Da li je u redu da žene koje su majke uživaju određene privilegije u odnosu na muškarce u poslovnom svijetu?

To je, naravno, u redu, imajući u vidu s koliko se teškoća susreće žena koja je majka da bi mogla da funkcioniše u poslovnom svijetu. Ali, kad malo uopštenije posmatram stvari, onda mislim da je ključno to da li muškarcima i ženama stoje na raspolaganju iste mogućnosti i prilike da dođu do određenih pozicija ili da napreduju u karijeri. Ako u jednom društvu ne postoje barijere te vrste, onda je sve ostalo do pojedinca, bez obzira na to da li je riječ o ženama ili muškarcima.

Od svega što ste u životu postigli, što smatrate najvrednijim? U poslovnom smislu, svakako.

Postoji dosta stvari koje smatram važnim ličnim dostignućem u poslovnom smislu, ali mislim, ipak, da je od suštinskog značaja to što ne gubim kontakt s realnošću. U poslu, kao i u svemu drugom u životu, važno je da su obje noge čvrsto na zemlji.

Izvor: Dom Info

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE