NavMenu

Boris Miljević, automobilista: Napredak među krupnim ribama

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 19.01.2012. 08:51
Komentari
Podeli

Banjalučki automobilista Boris Miljević sve je bliže trenutku kada će dobiti veliku životnu šansu da sjedne u pravi takmičarski automobil jednog od grand turing šampionata (GT), što će u njegovoj dosadašnjoj karijeri biti veliki iskorak.

Proteklih godina Miljević je i više nego dokazao da je spreman za velika djela. U Bosni i Hercegovini više nema konkurenciju, a ni u u šampionatu Centralnoevropske zone (CEZ), čiji je četvorostruki prvak, nema mu ravnog.

Još od debija 2004, kada je odmah u kliju osvoji šampionat Republike Srpske u reliju, ovaj Banjalučanin, koji je "do ušiju" zaljubljen u auto-trke, odvezao je 88 trka, od čega je u 58 bio na podijumu.

Čak 30 puta je bio najbolji, pa je tako sakupio mnogo titula i priznanja. Pored četiri krune šampiona i jedne vicešampiona u brdskim trkama u CEZ-u, vlasnik je tri titule prvaka BiH na kružnim stazama, a slavio je i u Kupu sigurnosti na cestama, Alpe-Adria kupu... Od priznanja u svojim vitrinama ima onu za sportsku nadu, vozača godine, za vrhunske međunarodne rezultate...

Počeo je u reno kliju, vozio je alfa romeo 156 SP, seat leon, radical SR-3, formulu 3 opel lotus, a sada trenutno žari i pali u formuli nisan CN-1.

Sada želi stepenicu više u karijeri. Jedan od puteva ka tom cilju ide preko nekadašnjeg britanskog vozača Justina Keena, koji ima jednu od najvećih agencija za menadžment profesionalnih vozača "Rapid Man Ltd". Miljević bi uskoro trebalo da bude na testiranju nekih od ekipa koje se takmiče u prestižnim FIA GT trkama.

"Normalno je da želim stepenicu više, jer nakon osam godina takmičenja na ovim prostorima imam potrebu za nečim novim i izazovnijim. Prelazak u više klase i jaču konkurenciju je veći i slađi izazov i ne bojim se toga, ali naravno, ne mislim da će biti lako. Trebaće mnogo treninga i ulaganja, ali mislim da ja to mogu, jer sam to dokazao i ovih proteklih godina. Želim da se oprobam među tzv. krupnim ribama, jer samo tamo mogu da napredujem", kaže Miljević.

GT šampionati su vrlo zahtjevni, kako u fizičkom tako i u finansijskom smislu. Poznato je da su sva jača takmičenja pod okriljem FIA dobro podmazane mašine za proizvodnju novca, u kojem vlada surovi profesionalizam.

Banjalučaninu je ulazna karta za visoko društvo Justin Keen, ali mnogo bi mu lakše bilo kada bi imao pomoć svog grada i države.

"Ja ne želim nikakav poklon, milostinju ili slično. Ne želim da meni i mom timu neko daje novac već da shvate šta vrijedi. Taj neko ko ima volju treba da sjedne, napravi računicu pronađe svoj interes i uđe u tu priču sa mnom", kaže vozač SAK prodrajvera, jednog od najboljih auto-klubova u BiH.

Velika scena pod patronatom FIA znači i veće mogućnosti reklamiranja, kako vozača tako i njegovog grada, zemlje ali i poslovnih partnera.

"Poznate televizijske kuće poput Motors TV-a i Eurosporta moraju svakom vozaču u nekoj trci dati određeno vrijeme u toku prenosa, a kada se ima u vidu da milionski auditorijum prati neku GT ili endurans trku, nije teško shvatiti da je to vrhunska promocija vozača, njegovog grada, zemlje, agenta, sponzora i cijelog tima", dodaje on.

Automobilizam nije nimalo jeftin sport. Najveća stavka je, svakako, dobro spremljen automobil.

"Jedan set guma košta oko 1.500 eura, a za godinu dana vam treba 10 setova. Litar goriva je 6.5 KM a onda su tu još i svi prateći troškovi, počevši od rezervnih dijelova, prevoza, smještaja, ishrane... Tako vam za jednu godinu treba oko 90.000 eura da biste u slučaju i nekih nepredviđenih situacija mogli brzo da reagujete. To je na ovim prostorima teško obezbijediti, ali zahvaljujući ljudim oko mene i sponzorima, prebrodili smo sve probleme", kaže Banjalučanin i dodaje da će, uporedo s nastupima na svjetskoj sceni, i dalje sa svojim klubom da se takmiči na ovim prostorima.

"U mom ugovoru sa `Rapidom` ima klauzula koja mi dozvoljava da nastupam i u šampionatu BiH i CEZ sa svojom formulom, za koje imam svoj projekat, tako da će Prodrajver i dalje imati ulogu u ovim šampionatima kao i do sada."

Oko za fotografiju

Pored automobilizma, Boris Miljević se bavi fotografijom i grafičkim dizajnom. Ima i svoju firmu, a njegove radove možete pogledati na www.prodesign.ba.

F1 nerealna opcija

Miljević kaže da Formula 1 u ovom trenutku za nekog od vozača sa ovih prostora nije realna opcija

"Nema tu mnogo filozofije. Ja dolazim sa područja koje je nezanimljivo za svijet Formule 1. Nismo mi Indija, koja ima milijardu i dvjesta hiljada stanovnika pa da marketinška računica bude isplativa. Bolje se okrenuti nečemu što je realnije. Justin Keen me savjetovao da je bolje da budemo realni i u pravu je", kaže Miljević.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.