NavMenu

Mia Čivić, pravna savjetnica Prvog faktora: Uspjehe mjerim zadovoljstvom klijenata

Izvor: eKapija Petak, 30.12.2011. 11:56
Komentari
Podeli

Mia Čivić, pravna savjetnica u sarajevskoj faktorinškoj kompaniji Prvi faktor, u oblasti prava pronašla je kreativnost koju je priželjkivala prilikom odabira karijere.

Faktoring, kao finansijska usluga koja sporna potraživanja pretvara u novac, prvi put se na tržištu BiH pojavio 2006. godine, kada je osnovan Prvi faktor. Domaće kompanije sve više u faktoringu prepoznaju kvalitetan instrument za "gašenje" nelikvidnosti jer sa ustupanjem potraživanja preduzeće dobija novac u vrlo kratkim rokovima.

Budući da je faktoring vid financiranja različitih vrsta djelatnosti, to za našu sugovornicu znači susretanje sa velikim brojem različitih ugovora koji moraju obuhvatiti sve elemente i usaglasiti volje stranaka, a upravo tu dolazi do izražaja sva kreativnost pravnika. S obzirom da su njeni klijenti isključivo pravna lica, rad u oblasti privrednog prava predstavlja svakodnevni izazov.

"Moj radni dan protekne uvijek živo. Svakodnevno treba pratiti dospijeća potraživanja, sastavljati sudska pismena, kreirati ugovore, učestvovati u radu kreditnog odbora i ispratiti svaki posao sa pravne strane. Dosta je rada na terenu s obzirom da su sudski postupci po cijeloj BiH, a vršenje komunikacije sa komitentima se svakako obavlja na dnevnoj osnovi", priča nam Mia.

Njen posao također obuhvata tumačenje i ispunjenje ugovornih obaveza, savjetovanje komitenata kako postupati u određenim pravnim situacijama, naročito u vezi sa pokretanjem postupaka za zaštitu njihovih prava, što za nju predstavlja bogatu pravnu praksu.

Na svom poslovnom putu imala je prilike da radi u različitim radnim sredinama, različitim radnim pozicijama i saradnicima, koji su zahtjevali dosta različitih anganžmana, ali jedna crta se izdvojila uvijek kao konstanta, a to je onda i postao njen lični moto u radu: Sve se može kad se hoće.

Diplomu pravnice stekla je 2001. godine na Pravnom faktultetu u Ljubljani, koju je godinu poslije nostrificirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Trenutno pohađa magistarski program iz Evropskih studija u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Karijeru je započela kao pripravnik u Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR), a rad u ovoj instituciji nakon položenog pripravničkog staža 2003. godine nastavila je kao pravnica.

Na tadašnjoj poziciji radila je na projektima policijske reforme, implementacije imovinskih zakona, povratka izbjeglih i raseljenih lica, postupanja sa zahtjevima građana prema OHR-u, rješevanja internih upravnih postupaka, te rješavanja problematike kantonalnih ustava.

Nakon toga, u ulozi domaćeg tužioca pomaže istragama i radu tužitelja u BiH, s ciljem efikasnijeg i učinkovitijeg procesuiranja počinilaca krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala i korupcije. Iskustvo je stekla radeći kao stručni saradnik u Tužilaštvu BiH, u Odjelu za privredni kriminal, ekonomski kriminal i korupciju.

"Dok sam radila u krivičnom pravu kao stručni savjetnik u Tužilaštvu BiH, nekoliko dobijenih presuda u vrlo teškim predmetima mi zaista znači puno i svi oni koji se nalaze u pravosuđu znaju koliko rada stoji iza toga. Današnji uspjeh mjerim sa zadovoljstvom klijenata Prvog faktora, čiji broj dan raste svakodnevno", ističe ona.

Posao koji trenutno obavlja u firmi Prvi faktor d.o.o. finansijski inžinjering Sarajevo prije svega obuhvata pravno savjetovanje, zastupanje društva pred sudovima i drugim državnim organima, utjerivanje dospjelih potraživanja i unovčavanje osiguranja, mentorstvo, instrukcije...

Pored bavljenja pravnim savjetovanjem, također je i stalni sudski tumač za slovenski jezik. "Osim toga, nakon položenog pravosudnog ispita, željela sam da proširim vidike i na polju interdisciplinarnih studija, pa tako trenutno privodim kraju postiplomski studij iz Evropskih studija pri Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Ovaj studij mi je zaista pomogao da nadogradim znanje sa područja ekonomije, poslovnog prava, zaštite ljudskih prava, filozofije i da se bolje upoznam sa stanjem u evropskom društvu i politici", ističe Mia.

U slobodno vrijeme bavi se sportom, posebno odbojkom, kojom se nekoliko godina i profesionalno bavila. Kaže da je još uvijek teško odvući sa odbojkaškog terena pa tako sa ostalim ljubiteljima odbojke zajedno provodi vrijeme u amaterskom nadmudrivanju protivnika preko mreže u Bošnjačkoj gimnaziji, a ljeti igraju beach volley i učestvuju na turnirima.

"Osim odbojke, moja druga velika sportska ljubav je skijanje, pa se tako trudim svake godine odvojiti nešto vremena i provesti ga kako na našim olimpijskim planinama tako i na najzahtjevnijim planinskim stazama u Evropi", kaže ona.

Osim sporta privlače je i putovanja, a među draže izdvaja put u Singapur, Maleziju i Tajland.

Uživa u okruženju prijatelja i porodice, a najveće veselje joj pričinjava 10-godišnji sin Mak.

Nermina Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.