NavMenu

Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije: Perfekcionista spreman na izazove

Izvor: eKapija Srijeda, 14.12.2011. 14:59
Komentari
Podeli

Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije zahvaljujući dosadašnjem iskustvu, sposobnostima i kvalifikacijama koje su direktno vezane za potrebe Agencije spreman je odgovoriti izazovima i uspostaviti efikasan sistem za koordiniranje aktivnosti svih organa vlasti u BiH usmjerenih na borbu protiv korupcije.

Po prirodi je perfekcionista, voli tačnost i preciznost. A karakteriše ga i upornost. Stoga rad pod pritiskom za njega nije problem.

"Motiviran sam izazovom, željom za postizanjem dobrih rezultata, uspjehom kako na moje tako i na zadovoljstvo svih građana u BiH", ističe Lisak u razgovoru za ekapiju.

Rad, red i disciplina

Radni dan počinje u krugu porodice. Ujutro, prije nego što ode na posao djeci spremi doručak, što ga kaže prilično opusti i da mu dodatnu snagu za početak radnog dana.

"Radni dan protekne prema rasporedu dnevnih obaveza i sretan sam ako uspijem do 18 sati doći kući. Ono što me najčešće dočeka poslije kraćeg odmora provedenog uz članove porodice jeste nastavak radnih aktivnosti u kućnom ambijentu. Vrlo često posao nosim kući, ostajući do kasno uz stručnu literaturu i računar", kaže Lisak, naglašavajući kako bi mu dan i da traje 48 sati opet bio kratak jer rukovodeća funkcija zahtijeva jako puno odricanja i dupli angažman.

Njegova formula uspjeha leži u radu ,redu, disciplini, frazi koja je najviše puta izgovorena u svakoj školskoj ustanovi.

"Stalno nešto učimo ili dolazimo do novih spoznaja. Kako se to može ostvariti? Jedino redom, radom, disciplinom i predanošću poslu. Ovome neizostavno moram dodati i uredan porodični život . Porodica stoji iza svakog uspješnog čovjeka. Takođe je bitno poštovati svakog čovjeka. Ako poštujemo i uvažavamo druge onda možemo očekivati isti odnos prema sebi", ističe Lisak.

Slododno vrijeme i porodica

U mnoštvo obaveza koje ima sa žaljenjem konstatira da od stručne literature koja nije ograničena jednom oblašću ima malo vremena za kulturna dešavanja.

"Mnogo čitam stručnu literaturu. Povremeno nađem vremena da odem u pozorište ili posjetim neku kulturnu manifestaciju. Nažalost, za čitanje knjige, ako se ne radi o stručnoj literaturi, vremena imam samo kada sam na godišnjem odmoru."

Slobodno vrijeme, kojeg ima malo, maksimalno posvećujem porodici.

"Svaki slobodan trenutak nastoji posvetiti porodici koja je stub društva. Volim prošetati i sa društvom igrati mali nogomet. Ipak, to su rijetki trenuci jer je slobodnog vremena malo, a obaveza puno", priča Lisak, otkrivajući nam kako su njegovi planovi manje-više vezani za posao koji obavlja, te ispunjavanje zadataka koji su postavljeni ispred njega. Dugoročno gledano, to je da od Agencije na čijem je čelu stvori efikasnu instituciju koja će odgovoriti svim izazovima okruženja.

IZ BIOGRAFIJE

Sead Lisak, direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije rođen je 12. januara 1961. godine u Lješevu, u opštini llijaš. Osnovnu školu završio je u Podlugovima, a potom gimnaziju u Visokom. Nakon gimnazije upisao je Ekonomski fakultet u Sarajevu, te diplomirao 1987. godine.

Magistarski rad na temu ,,Razvoj kriminalističkih policija zemalja euro-atlantskog kruga-komparativna analiza" uspješno je odbranio 14. jula 2010. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Time je stekao akademsko zvanje - magistar sigurnosti.

Kada je riječ o personalnim priznanjima najznačajnije je "Srebrna policijska zvijezda", za poseban doprinos efikasnom izvršavanju poslova i zadataka u policiji. Osim toga, imao je čast tokom karijere da budem dio kolektiva koji su dobijali brojna priznanja.

Sa prvim angažmanima počeo je kao pripravnik u policijskim strukturama davne 1987. godine, nakon čega je stekao čin inspektora, a nakon toga su se redali ostali kako u domaćim tako i u međunarodnim radnim grupama i drugim privremenim tijelima kojima je predsjedavao.

Od 2001. godine radio je kao pomoćnik ministra za policiju MUP-a Ze-Do kantona, gdje je obavljao dužnost v.d. policijskog komesara ovog kantona, te načelnika Centralnog istražnog ureda u tadašnjem DGS-u (danas Graničnoj policiji).

Odlukom tadašnjeg visokog predstavnika 9. septembra 2005. godine imenovan je na poziciju zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SlPA). Nakon što je tadašnji direktor SIPA-e preuzeo ministarsku funkciju, obavljao je dužnost v.d. direktora ove Agencije. Po isteku mandata u SIPA-i vratio se u GP BiH, gdje je do augusta 2011. godine radio na poslovima savjetnika direktora Granične policije, a zatim načelnika Istražnog ureda u ovoj instituciji.

Odlukom Parlamentarne skupštine BiH u julu ove godine imenovan je za direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije na mandat od pet godina.

Oženjen je i otac dvoje djece.

E. Kokor

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.