Izvor: Oslobođenje | Petak, 09.12.2011.| 07:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nada Puvačić, direktorica Muzeja RS-a: Kultura je ulaznica za Evropu

(Foto: b)

Posao direktorice Muzeja RS-a vrlo je odgovoran, naročito zbog činjenice da radite na čelu jedne prvorazredne kulturne institucije. Ona je u svijesti, u vertikali kulturnih institucija prva, ona govori o baštini i iz nje čitamo prošlost, pa samim tim vidimo i budućnost. Osjećanje prema artefaktu, muzejskom predmetu, koji je tu 10, 300 ili 1.000 godina, možete li zamisliti osjećaj da vi to morate sačuvati, ali i izgraditi svijest da je to značajno.

Energija i entuzijazam

"Kolektiv Muzeja i ja napravili smo jedno malo čudo, pa smo iskoračili u jedan ekspanzivan razvoj, podigli Muzej u red muzeja zapadnog Balkana", priča Nada Puvačić, direktorica Muzeja RS-a, žena koja je svom poslu dala energiju i entuzijazam, a on joj uzvratio velikim uspjesima.

Kaže da unutar institucije imaju mnogo posla. Zaštititi, sačuvati, istražiti, identifikovati, obraditi, publikovati - poslovi su koji se moraju imati u prethodnici muzejskog eksponata u izložbi.

"Muzej je jedna tačka u kojoj vi možete prelomiti vrijeme i reći da ste tu samo jedna mala spona između prošlosti i budućnosti. Moram vrlo odgovorno da mislim na to. Oštra sam prema ljudima koji nonšalantno shvataju šta je kultura. Kultura je ulaznica za Evropu, a identitet ćemo ostvariti preko svoje kulture", kazala je Nada.

Kada se rano postave životni ciljevi, objašnjava ona, onda se bez problema ostvaruju. Završila je fakultet, počela raditi kao novinar, a naglašava da je uvijek radila posao koji voli.

Posao novinara joj je omogućio susrete sa velikim brojem izuzetnih ljudi; nisu oni morali biti književnici, majstori, slikari... Bitno je bilo, kako ističe, imati sagovornika od kojeg se uvijek ima šta naučiti, bilo da je to žena sa tržnice ili predsjednik države. Taj posao joj je omogućio da uspješno radi i druge poslove.

"U vrijeme kada sam ja radila kao novinar, novinarstvo je bilo nešto sasvim drugo. Apsolutno sam poštivala hijerarhiju u jednoj redakciji, voljela sam da imam odriješene ruke ukoliko sam bila uvjerena u svoje sposobnosti. Novinarstvo je zanimanje na sceni, potpuno ste podložni pozitivnoj i negativnoj kritici, ali i provjeri javnosti. Braniti integritet profesije meni je isto kao braniti integritet svoje ličnosti, porodice i prijatelja. Radoznao duh pokreće svijet. Novinarstvo me naučilo da radim timski, a birala sam uvijek dobre saradnike", priča Nada Puvačić.

Ona smatra da posao novinara zahtijeva veliko odricanje. Posao novinara, a sada direktora Muzeja RS-a, kaže, otvorio joj je apsolutno sva vrata koja postoje, od institucija, do ljudi. Proputovala je cijeli svijet, upoznala mnogo ljudi i mnogo učila. Velikim uspjehom smatra i svoju porodicu sa kojom je sretna.

Kaže da je imala sjajnu svekrvu, koja joj je uz majku mnogo pomogla u čuvanju djece, pa je kao novinar kulture prisustvovala svim manifestacijama. "Niko mi nije zamjerio, ali sama se pitala da li je to u redu. Kćerke su , vjerovatno, trpile zbog mog posla, ali uz pomoć muža Ljube sve je bilo lakše. On mi je velika podrška, ali i veliki kritičar. Svoj uspjeh dijelim sa svojom porodicom, a stil života moje porodice se i usmjerio ka tome. Kćerke smo vodili na izložbe, pa su stil koji smo mi imali, imale i one", kazala je Nada.

Veoma je zanimljiv njen životni credo, koji se sastoji od pet riječi na slovo E: etika, estetika, energija, elitizam i entuzijazam.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.