Izvor: eKapija | Srijeda, 02.11.2011.| 13:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osman Lindov: Stručnjak za sve saobraćajne probleme

Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu je rođen 16. marta 1966. godine u Godinji, općina Trnovo.

Osmogodišnju školu i srednju tehničku školu, završio je u Sarajevu. Autor je univerzitetskog udžbenika "Sigurnost u cestovnom saobraćaju" kao i "Priručnika o poznavanju elemenata sigurnosti u saobraćaju - Licence za predavača i ispitivača".

Publikovao je desetine naučno – stručnih radova iz oblasti cestovnog saobraćaja i zaštite okoliša. Sudjelova u izradi više studijskih projekata iz oblasti saobraćaja, preveo i obradio udžbenik autorice Cristine Pronello "Transport i okoliš". Učestvovao na eminentnim naučno stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu. U više navrata bio je i na stručnim edukacijama u Italiji i Engleskoj.

Lindov je i član velikog broja stručnih komisija na različitim nivoima BiH. Bio je i jedan od koordinatora Evropskog projekta "Adventures" za unapređenje sistema edukacije u visokom obrazovanju koji se realizovao u okviru TEMPUS-a. Član je Ekspertnog tima BiH za autoceste i brze ceste BiH. Prodekan je za nastavu i šef Katedre za sigurnost u saobraćaju Fakulteta gdje je kao voditelj i predsjednik Komisije za nadvještačenja saobraćajnih nezgoda analizirao do sada preko 300 težih saobraćajnih nezgoda na području cijele BiH.

Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije kaže prošao je u svom razvoju sve faze izbora od asistenta do vanrednog profesora kroz nastavne discipline: "Sigurnost u cestovnom saobraćaju", "Tehnologija i organizacija cestovnog saobraćaja" i "Transport i okoliš".

Također, na II ciklusu studija na Fakultetu izvodi nastavu na nastavnim disciplinama "Sigurnost i zaštita u saobraćaju" i "Ekspertize saobraćajnih nezgoda".

IZ BIOGRAFIJE

Od 1985-1990. godine - pohađao je Saobraćajni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

U junu 1991. godine - diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu sa ocjenom deset i stekao zvanje diplomirani inžinjer saobraćaja.

25. juna 1998. godine - je magistrirao.

24. maja 2002. godine - odbranio je doktorsku disertaciju na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i time stekao zvanje doktora tehničkih nauka, oblast sigurnost u saobraćaju.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.