NavMenu

Amar Osim, najuspješniji trener Plavih – Izašao iz sjene legendarnog Švabe

Izvor: eKapija Petak, 07.10.2011. 17:25
Komentari
Podeli

Amar Osim, koji se danas nalazi na poziciji menadžera kluba, najuspješniji je trener Željezničara u njegovoj historiji. Osvojio je ukupno 6 trofeja a ekipu je vodio ukupno 214 puta u zvaničnim utakmicama. Ostvario je ukupno 124 pobjede, 47 remija i 43 poraza.

Kada je Dino Đurbuzović smijenjen s mjesta trenera Željezničara te 2001. godine, na njegovo mjesto, bez mnogo medijske pažnje, došao je neiskusni trener juniora Želje Amar Osim, poznatiji više kao sin proslavljenog nogometnog genijalca Ivice Osima već kao fudbalski stručnjak.

Rijetki su ga tada shvatali ozbiljno, a niko nije vjerovao da može napraviti neki značajan rezultat. Ipak, iste sezone na "Grbavicu" je donesena titula koja u sljedećoj i odbranjena. Željo je ekspresno postao konkurentan u evropskim okvirima, za utakmice "Plavih" se tražila karta više, igrači tima s "Grbavice" postali su oslonac nacionalnog tima, Premijer liga BiH nije imala tim koji bi po bilo kojem parametru bio konkurentan snažnoj plavoj kompoziciji.

No, početkom sezone 03/04, Osim je razriješen dužnosti zbog evropskog neuspjeha. Bio je to početak velikog Željinog pada koji će potrajati sljedećih punih pet godina – opet do povratka tog Osima mlađeg.

Kada je krajem prošle sezone postalo jasno da do radikalnih promjena u svim strukturama kluba mora doći, svi ljubitelji plavih boja bili su jednoglasni – vratiti Amara Osima na klupu. Bio je to uistinu težak zadatak, ali su ljudi u upravi kluba jednim kvalitetnim potezom vratiti Želju u vrh. Već nakon prve gostujuće utakmice i velike pobjede u Zenici, bilo je jasno da je ovaj Željo sposoban za sve – gostujuća pobjeda nakon skoro 3 godine čekanja!

Prvu povratničku sezonu na klupi "plavih" Amar Osim obilježio je titulom i finalom Kup-a. Već u drugoj, trofej Kup takmičenja nije zaobišao "Grbavicu" ali je zato Borac iz Banja Luke bio najbolji u prvenstvu. Dakle, bilans u protekle dvije sezone od dva trofeja svakako zadovoljava apetite navijača ali je sigurno da ekipa koju Amar Osim vodi, u narednom periodu može napraviti i veći uspjeh.

Amar Osim, sin legendarnog Straussa sa Grbavice rođen je prije 43 godine u Sarajevu, a svoju nogometnu karijeru započeo je upravo u FK Željezničaru.

Godine 1991. otišao je u Francusku gdje je igrao je proveo pet godina igrajući za francuske klubove. Nakon toga, vratio se u Bosnu i Hercegovinu gdje je odigrao još jednu sezonu za FK Željezničar prije što se oprostio od profesionalne igračke karijere.

Trenerska karijera Amara Osima je počela u FK Željezničaru gdje je 2001. godine postao šef stručnog štaba prvog tima. Sa FK Željezničarom je osvojio dva državna prvenstva u sezonama 2000/2001. i 2001/2002, kao i dva državna kupa 2001. i 2003. godine.

Nakon toga odlazi u Japan kao asistent svome ocu, Ivici Osimu, u JEF Unitedu, gdje nakon odlaska Ivice Osima postaje prvi trener. Godine 2009. Amar Osim ponovo postaje trener FK Željezničar sa kojim iste sezone, 2009/2010 osvaja Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Iako su ga i kao igrača i trenera oduvijek upoređivali sa slavnim Švabom, Osim mlađi ističe da mu to nikada nije smetalo. Najvrijednija lekcija koju je naučio od oca jeste da bez, obzira na sve, mora uvijek ostati ispravan.

"Kao mlađi nisam shvatao zašto se uvijek i po svaku cijenu, čak i tu da neko od njegovih bližih bude povrijeđen, mora držati principa da bude i ostane ispravan. Danas shvatam. I kao što je u naše vrijeme teško biti ispravan, tako je bilo i u vrijeme kada je on počinjao. Mislim da je to lekcija koju sam naučio. Jednako kako sam naučio i to da je to osobina koja može mnogo da košta. On je imao sreće da je uz nju imao i talenat i pamet. Inače bi se sigurno loše proveo", kazao je Osim u intervjuu za magazin Gracija.

Amar priznaje da je mama zapravo bila pravi autoritet u porodici Osim, a njegov odnos s ocem opisao kao "klasičnu priču o jednom roditelju koji je stalno na putu, pa kad se vrati donosi poklone, kupuje i mazi".

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Izvor: FK Zeljeznicar, Gracija

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.