NavMenu

Sho Taniguchi, generalni manager Kyocera Mitae - Proizvodnja eko-friendly uređaja u središtu pažnje

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.10.2011. 09:07
Komentari
Podeli

Važan dio korporativne filozofije Kyocera Mita International Sales & Solutions je poštivanje okoline, kaže Sho Taniguchi, generalni manager ove kompanije. U intervju za naš portal otkriva na čemu se zasnivaju inovacije u proizvodnji njihovih uređaja i kako oni mogu omogućiti energetsku uštedu korisnicima.

Uređaji za kopiranje i štampu u posljednje vrijeme postaju sve više energetski štedljiviji sa naglaskom na ekologiju. Koje inovacije može istaknuti KYOCERA na tom području?

U korporaciji KYOCERA MITA, proizvodnja eko-friendly uređaja oduvijek je bila u središtu pažnje. Poštivanje okoline je važan dio naše korporativne filozofije, a ne samo slijeđenje trendova. KYOCERA uređaji zasnivaju se na jedinstvenoj tehnologiji koja se zove ECOSYS što predstavlja kraticu za gospodarstvo (ECOnomy), ekologiju (ECOlogy) i sistemska rješenja (SYStem). ECOSYS se odnosi na Izuzetno dugi vijek trajanja komponenti koje se koriste u KYOCERA uređajima. Zahvaljujući trajnosti KYOCERA komponenti, toner je jedini potrošni materijal koji se treba mijenjati redovno u našim uređajima.

Kod KYOCERA uređaja nema potrebe mijenjati komponente što ima za posljedicu da je emisija CO2 povezana s uređajima KYOCERA znatno niža od one proizvedene od drugih ponuđača uređaja. Kao rezultat toga, količina energije koja je potrebna za proizvodnju, montažu i transport KYOCERA komponenti znatno je niža od propisane količine drugih ponuđača. Uspjeli smo spremiti 2,27 miliona tona emisije CO2 na osnovu ukupne količine svjetske prodaje ECOSYS štampača od 1992, što znači 74%-tno smanjenje u odnosu na ne-KYOCERA štampače.

Moderni štampači dizajnirani su kao energetski štedljivi i ekonomični uređaji. Čini se da se problem pojavljuje na strani korisnika - kako uvjeriti korisnike da ispisuju ekonomično?

Prije svega, korisnici bi trebali naučiti da u osnovi postoje dvije vrste laserskih štampača: cartridge-based štampači i cartridge-free štampači. Cartridge-based laserski štampači sadrže jedinicu (spremnik), koji uključuje ne samo toner, nego i bubanj, developer i brojne druge dijelove štampača. Kad god štampaču temeljenom na cartridgeu ponestane tonera, korisnici su dužni zamijeniti cijeli uložak, iako mnogi njegovi dijelovi nisu došli do kraja svog životnog ciklusa. To predstavlja veliku količinu nepotrebnog otpada, kako u pogledu količine otpada tako i u smislu novca.

KYOCERA štampači su cartridge-free štampači. Zahvaljujući svojim jedinstvenim ECOSYS konceptom dugotrajnih komponenti, KYOCERA štampači zahtijevaju da korisnici samo zamijene toner, što znači izbjegavanje nepotrebnih troškova i smanjivanje otpada.

Osim odluke za cartridge-free štampače, korisnici mogu lako smanjiti otpad obostranim ispisom u zadanim postavkama upravljačkog programa štampača. Postavka paper-saving driver omogućuje štampanje više stranica na jednom listu (2-u-1, 4-u-1, itd.). Također savjetujemo korisnike na koji način aktivirati štedljivi način rada njihovih štampača nakon kratkog razdoblja u kojem ih nisu koristili kako bi smanjili potrošnju energije.

Je li moguće postići isto iskustvo/rezultat korisnika za manju količinu ispisanih dokumenata i kako?

Vrlo efikasan način za postizanje tog rezultata je korištenje funkcije skeniranja kod multifunkcijskih uređaja. Na taj način postiči će se ne samo efikasnije i ekonomičnije arhiviranje nego i efikasnija komunikacija. Ljudi koji rade u bilo kojoj vrsti organizacije trebaju dijeliti relevantne dokumente s onima koji će imati koristi od pristupa informacija sadržanih u njima. Ja osobno skeniram sve dokumente koje primam, od dopisa iz ureda i izvještaja mojih zaposlenika sve do zanimljivih članaka koje čitam. Tada je takve dokumente vrlo lako dijeliti s bilo kime. Ja osobno uvijek pribilježim svoj komentar pročitan u izvještaju, skeniram ga u boji i pošaljem putem e-maila te ga na taj način podijelim s ljudima. Kada se nalazim na službenom putu, lako mogu dohvatiti svaki zanimljiv novinski članak i podijeliti ga sa svojim poslovnim partnerima. Funkcija skeniranja MFP-a predstavlja brz, ekonomičan i efikasan način dijeljenja informacija.

Koje uloge mogu preuzeti multifunkcijski uređaji sa funkcijom skeniranja i uređaji za štampu u boji u kancelarijskom okruženju?

Multifunkcijski uređaji mogu i trebaju biti čvorišta za upravljanje dokumentima. Mnogi MF uređaji danas na tržištu mogu obavljati sve ulazne i izlazne zadatke vezane za dokumente: ispis, kopiranje, skeniranje i faksiranje. Multifunkcijski uređaji mogu postati još snažniji kada su besprijekorno integrirsani u organizaciju radnog procesa i opremljeni s ugrađenim rješenjima, npr. ugrađeno prilagođeno arhiviranje toka rada koje je lako dostupno na dodir jednom tipkom. To omogućuje korisnicima brzo preuzimanje svakog arhiviranog dokumenta pretraživanjem prema datumu ili broju kupca, uštedu vremena i povećanje efikasnosti. Ova funkcija također omogućava organizacijama osiguranje njihove digitalne pohrane, na način da samo ovlaštene osobe mogu pristupiti pohranjenim dokumentima, zaštitu povjerljivih podataka i izbjegavanje curenja informacija.

Ispis u boji je postao neophodan u poslovanju. Većina današnjih MF uređaja proizvode brze i visoko-kvalitetne dokumente u boji, međutim oni to rade povećavajući troškove ispisa. Firme koje razmišljaju o nabavi multifunkcijskih uređaja trebaju razmišljati o tekućim troškovima uređaja kroz duže vremensko razdoblje, a ne samo fokusirajući se na nabavnu cijenu uređaja. Drugi koristan način kontrole troškova ispisa u boji je koristiti rješenje koje prati i/ili ograničava zaposlenicima pristup ispisu u boji, poput korištenja čitača kartica ili PIN sistema.

Mogu li firme same postići isti nivo optimizacije štampe kao i usluga outsource ispisa (kao što je MDS)? U slučaju da mogu, kako to čine?

Mala preduzeća s relativno jednostavnim ispisnim okruženjem mogu biti u mogućnosti da poboljšaju svoje poslovanje, međutim, mi uvijek preporučujemo organizacijama da kontaktiraju firme koje se profesionalno bave ispisom, kao što je naš partner Xenon forte d.o.o. Sarajevo, koji je u stanju napraviti procjenu trenutnog ispisnog stanja i pružiti savjet za najbolji mogući razvoj njihovog hardvera, softvera i usluge ispisa.

KYOCERA Managed Services Document (MDS) nudi značajnu dodanu vrijednost. Umjesto fokusiranja samo na izlazne dokumente firme, KYOCERA MDS analizira cijeli tok rada organizacije. Nakon obavljene analize i optimizacije klijentove flote ispisnih uređaja, naš partner (Xenon Forte d.o.o.) će nastaviti pratiti stanje i pružiti najbolju uslugu u skladu s tim. Kada firme utvrde ili promjene tok rada, nova prilagođena ponuda optimizacije već će biti izvršena. KYOCERA MDS je kontinuirani ciklus ocjenjivanja, optimiziranja i upravljanja u radnim procesima, tako da je dugoročno zadovoljstvo kupaca zagarantovano.

Kada firme trebaju započeti proces modernizacije flote cijelog ureda i optimizacije poslovanja koji uključuje ispis dokumenata?

Firme trebaju stalno raditi na uređenju flote ispisnih uređaja i radnih procesa koji će biti u stanju obaviti profesionalni ispis. Stručna procjena nema zadaću samo utvrditi stanje svih uređaja u organizaciji, nego i utvrditi količinu ispisa, stanje uređaja i troškove ispisa. Svi ovi podaci biti će pažljivo analizirani, tako da se može napraviti potpuna prilagođena ponuda optimizacije. Na kraju, firme su šokirane kada saznaju koliko su izdvajali za troškove ispisa dokumenata.

Koja je važnost uravnoteženog ispisnog ekosistema za firme?

Eko-friendly ispisni sistem može uštedjeti firmi znatne količine novca, te pomaže u održavanju zdrave finansijske ravnoteže. Osim toga, pomoći će u smanjenju količine ugljika, proizvodnji otpada i potrošnji resursa. Uspostava uravnoteženog eko-friendly ispisnog sistema je isplativ napor, kako u smislu finansiranja tako i u smislu korporativne društvene odgovornosti firme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.