NavMenu

Edina Papo, direktorica Baleta NPS: Pod njenim rukovodstvom stasale generacije solista baleta

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2011. 15:50
Komentari
Podeli

Edina Papo umjetnička je direktorica Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, kulturne instuticije koja je prošle godine proslavila je 60 godina postojanja. Rođena je 9. aprila 1958. godine u Sarajevu, a sa samo devet i po godina postala je članica Baletnog studija Narodnog pozorišta Sarajevo, kada je se sa sestrom bliznakinjom prijavila na audiciju.

Sa 16 godina angažovana je kao baletski umjetnik u Narodnom pozorištu, a kao najmlađi član ansambla počinje ostvarivati i solističke uloge.

Studij je završila u Rusiji, na Akademiji ruskog baleta A.J. Vaganova u St. Peterburgu gdje je 1987. godine diplomirala baletsku pedagogiju i metodiku klasičnog kao najboljio student generacije. Dvadeset godina kasnije, na ovoj instituciji je stekla i zvanje koreografa umjetnosti baleta.

Godine 1992. specijalizirala koreografiju na Državnom Konzervatoriju Rimski Korsakov u St. Peterburgu, a 2009. odbranila je magistarsku disertaciju na Akademiji A.J.Vaganova i prva u BiH dobila titiulu magistrice umjetnosti baleta. Trenutno priprema doktorsku disertaciju na istoj akademiji.

U sarajevskom Narodnom pozorištu prvi put je angažovana 1975. godine, prvo kao baletski igrač i povremeno kao pedagog baleta i korepetitor uvježba .

Radila je i kao nastavnik baleta u Osnovnoj muzičkoj i baletnoj školi „29 Novembar“ i Srednjoj muzičkoj školi, gdje je predavala Klasični balet, Istorijski plesovi, Scensko-karakterni plesovi i Istorijsko nasljeđe.

Tokom 1992. godine dolazi na mjestu šefa Baleta, baletmajstora, baletskog pedagoga i koreografa u Teatru Opere i Baleta Brašov, u Rumuniji, a 1994. godine radi u dvije kompanije u Izraelu - koreograf Operete Israelit u Jerusalemu, i gost-pedagog u baletnoj kompaniji Kibuc Ga`aton Tel-Aviv, Izrael.

Narodnom pozorištu u Sarajevu vraća se 1996. godine kada postaje pedagog Baleta NPS, a 1999. godine šef Baleta NPS.

Od 2003. godine je direktor Baleta NPS, kada se Balet transformisao u samostalnu Organizacionu Jedinicu unutar NPS.

Od 1989. godine kada je počela koreografirati, pa do danas , ostvarila je više od 30 samostalnih i cjelovečernjih baletskih premijera. Koreografije su postavljane i igrane sa umjetnicima iz BiH, Rusije, Rumunije, Izraela,Italije, Moldavije, Austrije, Češke, Poljske,Bugarske, Hrvatske, Srbije itd. Osim toga mnogobrojni su angažmani kao koreografa i u operama, dramama, mjuziklima sa poznatim i vodećim, našim i stranim, rediteljima.

Sa Baletom NPS ostvarila je gostovanja u Pariz, Prag, Zagreb, Split, Pulu, Kranj, Sežanu, Portorož, Podgoricu, Beograd, Brašov, Ohrid, Bitolj i mnoge gradove u BiH, sa predstavama Dubrovački kantuni, Jabuka, Pulcinella, Katarina, bosanska kraljica.

Pod njenim rukovodstvom i radom kao pedagoga Baleta i baletmajstora od 1997. godine stasali su mnogi naši solisti Baleta koji i danas u Sarajevu igraju baletni repertoar.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.