NavMenu

Monika Mijić, zastupnica BiH pred Europskim sudom za ljudska prava: Pravo kao velika ljubav

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.09.2011. 11:58
Komentari
Podeli

Pravo je velika ljubav Monike Mijić, zastupnice Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Ova pravnica rođena je 28.11.1973. godine u Sarajevu gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Nakon završene srednje škole (Prva gimnazija) upisuje Pravni fakultet u Splitu, dok je pravosudni ispit položila u Zagrebu 2002. godine.

Što se tiče daljnjeg usavršavanja trenutno je na postdiplomskom studiju "Međunarodni odnosi i ekonomska diplomacija" na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi, putovati, te uživati u društvu dragih i pozitivnih osoba. Strani jezici su joj također jača strana, a usavršavanje u ovoj oblasti, kao i sviranje klavira (završila je osnovnu glazbenu školu), smatra jednim od svojih hobija.To je za nju i svojevrsna antistres terapija, za koju kaže da je odlična. Naša se zastupnica može pohvaliti da govori engleski, njemački i francuski jezik. Najviše je nasmijava daleko poznati sarajevski humor. Obožava putovanja, a najdraže joj je uvijek ono zadnje. To je trenutno putovanje u Dubai.

Sarajevski humor najbolji

Kao projekt na koji je ponosna izdvaja upravo uspostavljanje i rad Ureda agenta Vijeća ministara BIH pred Europskim sudom za ljudska prava, kao prve takve institucije u povijesti naše zemlje. Jedan od njenih glavnih zadataka je da se brine za ispunjavanje presuda ovog Suda u BiH.

Budući da radi na obrani ljudskih prava upitali smo je da ocijeni situaciju u toj oblasti u našoj zemlji. "Može se reći da je stanje ljudskih prava u BIH na zadovoljavajućem nivou. Tomu su u najvećoj mjeri pridonijeli bivši Dom za ljudska prava i Ustavni sud BIH. Međutim, stanje socijalnih i ekonomskih prava je na izuzetno niskoj razini", kaže ona.

Inače, pred BiH je već nekoliko presuda Europskog suda sa ljudska prava koje mora izvršiti, a koje su donesene na njenu štetu. Najveći problem je što se one sporo izvršavaju što povlači i određene posljedice. Posljedica sporog i neučinkovitog izvršenja presuda su, objašanjava Mijić, stvaranje negativnog imidža države na međunarodnom planu i usporavanje njenog puta ka EU, s obzirom da je poštivanje ljudskih prava jedan od preduvjeta pridruživanja Uniji. "Naravno, krajnja posljedica upornog i grubog nepoštivanja presuda Europskog suda za ljudska prava jeste i isključenje države iz Vijeća Europe", upozorava ova pravnica.

Što se tiče tužbi protiv BiH one se u najvećoj mjeri podnošene zbog povrede prava na pravično suđenje koja se ogleda u neizvršavanju presuda domaćih sudova, zatim zbog nezakonitog lišavanja slobode neuračunljivih počinitelja kaznenih djela, te zbog povrede prava na mirno uživanje imovine.

Iz biografije:

Mijić je karijeru započela u Općinskom sudu u Splitu gdje je radila od lipnja/juna 2000.-do kraja 2002. godine i to kao pripravnik. Na mjesto zamjenika pravobranitelja BIH dolazi 2003. gdje ostaje do siječnja/ januara 2006. godine. Istog mjeseca prelazi na dužnosti pravobranitelja Bosne i Hercegovine gdje ostaje do srpnja/jula 2006. Na mjestu agenta Vijeća ministara pred Europskim sudom za ljudska prava je od lipnja/juna 2006. do danas.

LIČNA KARTA:

Moto kojim se vodite u životu?

Život je magičan, sve je moguće.

Najdraža knjiga i zašto?

Gotovo sve knjige od Richarda Bacha, jer nas podsjećaju da je bitno otvoriti um i doživjeti istinsku čaroliju života.

U autu slušam?

Raznu vrstu glazbe, ovisno o raspoloženju.

Neostvarene želje?

Sve su želje u procesu ostvarenja.

(D.Kozina)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.