NavMenu

Danju razvija baze podataka, a noću kulinarske klipove - Kako je magistar kompjuterskih nauka Neno Cooks od kuvanja napravio biznis (VIDEO)

Izvor: eKapija Srijeda, 17.04.2024. 10:14
Komentari
Podeli
Humorom koji prati njegove klipove Neno Svjetlanović se izdvojio iz mase popularnih internet kuvara (Foto: Neno Svjetlanović)Humorom koji prati njegove klipove Neno Svjetlanović se izdvojio iz mase popularnih internet kuvara

"Popularni kuhar s TikToka i Instagrama u čijim receptima uživaju mnogi", "Antony Bourdain za sirotinju", "Informatičar u kuharskoj kecelji", "Od kuhinje do osvajanja ženskih srca", samo su neki od naslova koji se, guglajući po internetu, mogu naći o TiKTok i Instagram zvijezdi kuvaru iz Bosne i Hercegovine - Neni Svjetlanoviću (34) iz Sarajeva, poznatom kao Neno Cooks.

U moru kreativaca, pa i kuvara koji sa društvenih mreža i malih ekrana privlače pažnju publike, Neno se sasvim sigurno nije izdvojio svojim umijećem, iako je to nesporno kada se malo bolje pogledaju njegovi brojni klipovi. Međutim, Neno je pažnju javnosti privukao ne samo izborom jela koje sprema - zidarski sendvič, pa zidarski premijum sendvič, paradajz turist meni, paprikuša, rakija pasta, brzi grah, čizburek, nego i humorom koji mnoge pratioce zasmijava do suza.

Sigurno je da će vam od nekih njegovih recepata - kao što je Beef Wellington ili pita sa sladoledom, vjerovatno krenuti i zazubice, ali ubijeđeni smo da ćete se poslije jednog bacanja pogleda na stranicu, njoj vraćati zbog - humora.

I to ne bi bilo ništa neobično - još jedan od kuvara sa interneta ili malih ekrana koji zabavlja narodne mase, ali ovog kuvara od ostalih majstora gastronomije, ali i komičara na javnoj sceni, odvaja nešto drugo. Naime, Neno Cooks je prije svega informatičar - zapravo magistar kompjuterskih nauka, trenutno SQL developer, a nekada je bio i programer, ali mu je to dosadilo, pa se sada bavi samo bazama podataka, kako je priznao za eKapiju. Dakle, ni š od školovanog kuvara, ali neko ko svojim kuvanjem i te kako privlači pažnju.

Nekada je želio studirati režiju i - evo ipak režira

I upravo to je bio jedan od povoda da mi, sa biznis portala, napravimo priču o njemu, kao o nekome ko, nasuprot trendovima, iz informatike po svemu sudeći odlazi dok mnogi u ovu oblast hrle, prvenstveno zbog dobre zarade. Da je on u ovo krenuo sada kada se svjetski stručnjaci utrkuju u prognozama ko će sve ostati bez posla usljed razvoja vještačke inteligencije i uvođenja robota u poslovanje, možda bismo pomislili da je to razlog - jer su tu posebno pomenuti programeri. Međutim, Neno je u ovaj "biznis" kuvanja krenuo još prije 3,4 godine - i to reklo bi se slučajno.

- Još dok sam radio kuhinju, tamo negdje 2019. godine, rekao sam da se uradi tako da može da se koristi za snimanje. A prvi klip za svoju dušu napravio sam početkom 2020. godine, kada sam spremao božićnu trpezu. To sam poslao interno, na TikTok-u, u moje društvo i kad sam vidio da su oni na to pozitivno odreagovali, počeo sam da razmišljam o tome intenzivnije - otkriva Neno za eKapiju, priznajući da je nekada, prije nego što je upisao Kompjuterske nauke u Sarajevu, razmišljao o tome da studira režiju.

A u studentskim danima je čak mislio za sebe da i nije neki kuvar. Ali je volio da jede, i to baš. Međutim, od 2014. godine je zapravo postao baš svjestan svog umijeća kuvanja. A volio je i da prati Youtube kanal Binging with Babish, još od 2016. godine.

Kuhinja ga čekala spremna za snimanje

- On mi je bio baš genijalac. Volio sam to da gledam. I samo sam jednom, negdje 2019, 2020. godine, pomislio: "Ma mogao bih ja ovo radit, mogao bih ja napravit neki balkanski kanal" - kaže Neno za eKapiju.

Tada je, pored osnovnog posla, noću, kao SQL developer radio i za američke, njemačke i britanske firme. I onda je odlučio da taj dio profesije žrtvuje i okrenuo se pripremama za svoj novi "biznis" - kuvanje i snimanje. Kuhinja je tada već bila prilagođena snimanju klipova, a onda je počeo da nabavlja i potrebnu opremu - Nikon D7500, pa stalak za kameru, pa se počeo edukovati u editovanju zahvaljujući prijatelju Damiru, pa je izučavao Youtube, a najviše u svemu tome je gledao da "istrenira svoje oko" kako bi procijenio šta je dobro za publiku.

- U početku sam za mišljenje i recenzije i pitao prijatelje, ali kako sam se više usavršavao u tome, to je rastao i moj ego, tako da sad nikoga ne slušam i puštam samo ono što je meni dobro - kaže Neno.

A ideje ne kreću obično od toga šta mu se kuva, kako bi se možda pretpostavilo za nekog kuvara, pa makar i ovakvog - "samozvanog pro kuvara", kako sam sebe opisuje. Ideje kod njega zapravo kreću od toga šta bi ljudima moglo biti duhovito, pa onda recept uklapa u foru koja mu je smiješna.

Kad se sponzori umiješaju, on postavlja granice

Nekad se, priznaje, u ideju klipova umiješaju i sponzori, pa onda mora da smišlja recept koji obuhvata proizvode sponzora. Ipak, on je taj koji tu postavlja granice.

Uglavnom ga sponzori puštaju da radi šta hoće (Foto: Neno Svjetlanović)Uglavnom ga sponzori puštaju da radi šta hoće


- Sponzori me uglavnom puštaju da radim šta hoću, daju mi artikle, a ja sam taj koji osmišljava čitavu ideju i realizaciju. Međutim, ukoliko mi saradnju ponudi sponzor čiji se proizvodi jednostavno ne uklapaju u ono što ja stvaram - neka zdrava ishrana i slično, ja to odbijem. I to je jedan od glavnih razloga zašto i dalje radim dva posla - da bih imao neku sigurnost da odbijem ponudu sponzora koja mi nije okej ili ako me na bilo koji način krenu uslovljavati - kaže Neno, priznajući da u ovom trenutku i pored tih odbijanja on kuvanjem i snimanjem uspijeva da zaradi i više od svoje plate informatičara.

A da nije lako raditi oba posla, nije, ali tvrdi da još uvijek može oboje.

- Radim svoj osnovni posao od 9 do 17 h, a onda odspavam sat vremena i potom radim svoj "biznis" - kuvanje i snimanje. Nekad i zaglavim do kasno, a onda moram odspavati i poslije posla jer krepam od umora - slikovit je Neno u opisivanju svojih, očito ne lakih informatičarsko-kuvarskih dana.

Nešto kao iz čuvenog crtaća s kraja 20. vijeka: "Ovo je Erik, učenik koji vodi dvostruki život, jer kad Erik pojede bananu, događa se nevjerovatna promjena. Erik postaje Bananamen, uvijek spreman da stupi u akciju!"

Ne znamo da li je ovaj junak iz crtaća i njemu u djetinjstvu bio uzor, ali, šalu na stranu, Neno svoj informatičarski posao, kako kaže, ne bi napustio i zbog toga što ga taj posao disciplinuje.

Posebno mu zanimljivo zajedničko kuvanje sa muzičarima poput onih sa članovima benda Dubioza kolektiv (Foto: Neno Svjetlanović)Posebno mu zanimljivo zajedničko kuvanje sa muzičarima poput onih sa članovima benda Dubioza kolektiv


- Vjerovatno ne bih danima izlazio iz kuće da se bavim samo kuvanjem i snimanjem. Zasad mogu da radim oboje, ali se ne opterećujem. Dokle bude išlo, bude, a i dok mi bude zanimljivo - navodi Neno.

A sada mu je posebno zanimljivo jer ga, poslije zajedničkog kuvanja sa ekipom iz Dubioze kolektiva, Zostera i drugih, čeka još jedan izazov koji će se, po svemu sudeći, odigrati na jesen. Tada će, najvjerovatnije, imati kuvarski okršaj sa šefom Akijem - Aleksandrom Kerekešom iz Srbije. Praviće jelo po Nenovom izboru, a žiriju će ponuditi da proba jelo ne znajući čije je koje.

Iako se po nekim od klipova može vidjeti kako Neno dobro barata i u mješenju tjesta i sličnim vještinama, on tvrdi da do prije nekoliko godina nije znao mnogo toga. Iako je veliki dio djetinjstva na relaciji Zenica-Dalmacija proveo sa svojom bakom koja je najviše kuvala u porodici, tvrdi da je kuvanjem krenuo da se bavi tek pred kraj fakulteta.

- Volio sam generalno mnogo da jedem, a kad sam došao u Sarajevo, stalno sam želio da idemo negdje da probamo neka nova jela. A to je posebno bilo izraženo kad sam počeo da radim, i tad sam i počeo da kuvam. Nekad je na kuvanje ili uopšte na hranu meni odlazilo i po 6 do 10 sati dnevno, tako da su mi prijatelji govorili da trebam ići psihologu koliko sam time bio opsjednut - priznaje Neno.

To je bio period kad je najviše i pratio Binging with Babish kanal. A kad je krenuo i sam da kuva, mnogo toga je naučio vježbanjem.

Šest mjeseci radio samo jela sa tijestom da bi ga savladao

- Umijeće kuvanja je u stvari samo praksa. Tamo negdje 2019. godine, dok sam planirao snimanje klipova, kad sam shvatio da baš i ne znam tijesto radit, jedno 6 mjeseci sam kuvao samo jela koja uključuju tijesto da bih savladao tu vještinu - priznaje Neno.

I gledajući njegove klipove, a i slušajući ga u ovom intervjuju, Neno u svemu ovome baš uživa, a i jako se zabavlja. Ponajviše sam sebe, a onda i publiku na koju se ovaj virus bosanskog humora i nonšalancije lako prenese.

- Dosad imam oko 400.000 pratilaca, ali nisam od onih koji po cijenu većeg broja pratilaca stalno nešto objavljuju, koji održavaju tu neku dinamiku. Ja bih tako pregorio. Ovako objavim kad nešto imam, kad napravim sadržaj koji je dobar, a prije svega meni - navodi Neno.

On je u nekom trenutku od sve te popularnosti morao i da se skloni na nekoliko mjeseci - i od medija i od mreža.

- Odjednom je ta prepopularnost bila previše za mene i samo sam uzeo 3 mjeseca slobodno - dodaje on.

I onda se vratio i nastavio tamo gdje je stao, u poslu koji ga, u odnosu na onaj informatičarski u fotelji, daleko više motiviše, a posebno kad među onima koji ga danas prepoznaju ima i slavnih ličnosti i muzičara na čije je on koncerte kao mlađi jedva čekao da ide. Jedan od onih koji su ga prepoznali na ulici i zastali da ga pohvale za njegove klipove je, na primjer, Nermin Puškar, i to mu je jako značilo. A posebno voli i da kuva i da sarađuje sa muzičarima, kao što je nekoliko puta sa članovima benda Dubioza kolektiv.

Ideja o širem promovisanju balkanske kuhinje

- Volio bih kada bi od svega ovoga nastao jedan moj, ali balkanski Youtube kanal koji će u suštini predstavljati balkansku kuhinju, koja i nije toliko ispromovisana u svijetu. Mislio sam prvo da to bude na engleskom, ali time bi se izgubilo na humoru, tako da će vjerovatno to ići na našem jeziku. A onda će biti unijeti i subtitlovi kako bi publika mogla da dobije i recepte i dozu humora koji moje kuvanje prate - otkriva nam Neno neke od svojih planova.

I kao i brojni slučajevi o kojima smo u prethodnom periodu pisali, i Nenov slučaj je još jedan primjer koliko god da obrazovanjem, roditeljskim usmjerenjem ili sopstvenim ranijim opredjeljenjem krenete nekim profesionalnim stazama, život će vam, prije ili kasnije, pokazati za šta ste, zapravo sazdani.

Kako je i u jednom razgovoru za eKapiju rekla psiholog Magdalena Živadinović, jako je važno da radimo posao koji volimo, a ako je to nemoguće trenutno, onda da bar pokušamo da zavolimo nešto na tom poslu koji radimo.

Neno je, očito, pokazao, da se nekad poslovi mogu i dopunjavati ili se može raditi i oboje. Vjerovatno i ne može vječno, ali mi Nenu svakako želimo da se u ovom drugom, zabavnom za mase, zadrži što više.

Danijela Stanimirović-Gavrilov

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.