NavMenu

Siniša Maksimović, generalni direktor kompanije ETMAX - U narednom periodu razvijamo nove sektore i širimo proizvodne kapacitete

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.02.2024. 14:41
Komentari
Podeli
Siniša Maksimović (Foto: ETMAX, arhiva)Siniša Maksimović
Više nego ikada govori se o OIE, energetskoj tranziciji, održivom razvoju i mislim da će u budućnosti ova pitanja dobiti još na značaju, ističe u intervjuu za regionalni poslovni portal eKapija Siniša Maksimović, generalni direktor ETMAX-a, domaće kompanije koja je projektovala i izgradila najveći broj solarnih elektrana u BiH.

Kako nam kaže njihova vizija je da i u budućnosti budu pokretač promjena i da njihov rad osigura stalno unaprijeđenje i održivi razvoj.

- Pored toga, razvijamo i nove sektore, planiramo proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta. Jedan od važnih elemenata našeg razvoja je i dalja diverzifikacija poslovanja, čemu smo posvećeni već neko vrijeme - kaže Maksimović i dodaje da u BiH imamo izuzetne prirodne resurse za razvoj sektora OIE-e, a posebno solara.

Govoreći o velikim solarnim projektima, Maksimović ističe da koliko god izgledalo izazovno ili zahtjevno realizovati velike projekte, to je itekako vrijedno truda, jer kao rezultat dobijamo održivu infrastrukturu u solarnoj industriji u BiH.

eKapija: Kakva iskustva nosite sa nedavno održanog Balkan Solar Summit-a?

- Utisci sa Balkan Solar Summit-a su izuzetno pozitivni, pokazalo se da je interes javnosti za dešavanjima ovog formata u porastu, jer je oblast korištenja solarne energije globalno u ekspanziji već nekoliko godina. Kada pogledamo gdje idu investicije, te brzi razvoj tehnologije u ovoj industriji, jasno je da se radi o sektoru koji će u budućnosti postati još važniji.

Balkan Solar Summit je jedinstvena platforma za umrežavanje biznis sektora, jer okuplja brojna značajna imena, kako iz regiona Zapadnog Balkana, tako i sa globalnog nivoa. U tom smislu, možemo reći da se radi o dešavanju, koje je zaista potrebno u oblasti energetike obnovljivih izvora, a zahvaljujući pažljivom odabiru tema i organizaciji ispunilo je sva očekivanja.

Balkan Solar Summit je rangiran u top 10 konferencija o održivom razvoju na globalnom nivou, što govori o značaju samog samit-a, ali i važnosti solarne industrije.

eKapija: Koliko su ovakvi događaji važni za razvoj solarne industrije?

- Važni su u smislu komunikacije, povezivanja, donošenja novih uvida o bitnim pitanjima iz oblasti solara.

Balkan Solar Summit postaje značajno dešavanje na Zapadnom Balkanu u ovoj oblasti. Programski koncept se proširuje, jer je oblast obnovljivih izvora energije dinamična te zahtjeva da pratite tehnologiju, zakonodavstvo, finansiranje, uvažavajući specifičnosti samog sektora. Summit donosi na najbolji mogući način inovativna rješenja, ukazuje na mogućnosti budućeg razvoja.

Solarna elektrana ETMAX u Bileći (Foto: ETMAX, arhiva)Solarna elektrana ETMAX u Bileći
eKapija: Jedna od tema samita bila je i realizacija velikih solarnih projekata. Kako vi u ETMAX-u vidite šta bi bile osnovne pretpostavke da uopšte dođe do uspješne realizacije velikih projekata?

- Veliki projekti, koji su u fokusu našeg rada, mijenjaju energetsku sliku, donose pozitivne trendove i promjene, koje će dugoročno osigurati da se naša područja prepoznaju upravo po solarnoj industriji.

Kada govorimo o pretpostavkama za uspješnu realizaciju velikih projekata, nekoliko je odlučujućih faktora. Na prvom mjestu, znanje i kapacitet kompanija koje realizuju velike projekte, neophodno je da budu na izuzetno visokom nivou. Zahtjeva se da iskustvo, reference, kvalitetna projektno tehnička rješenja budu na najvišem profesionalnom nivou, jer se radi o kompleksnim projektima, čija realizacija traje par godina.

Planiranje svih faza projekata, partnerstva sa liderima u oblasti opreme za fotonaponska postrojenja, stručni zaposlenici u svakoj fazi realizacije, sve to treba da osigurate, da bi realizacija bila uspješna.

Ali imajući u vidu o kojim kapacitetima govorimo, te njihovom udijelu u ukupnim obnovljivim izvorima, znamo koliko je važno da se veliki projekti realizuju, te da ih implementiraju domaće kompanije.

Na taj način, pokazujemo spremnost da razvijamo sektor, da samostalno implementiramo zahtjevna rješenja i ponudimo inžinjering koji je u svjetskom rangu.

eKapija: Šta bi bili Vaši savjeti za sve investitore koji razmišljaju da ulože u solarne elektrane?

- Najvažniji savjet za sve investitore, pogotovo one koji se tek susreću sa mogućnostima korištenja solarne energije, je da posvete dovoljno vremena da se informišu o svim važnim pitanjima za samu investiciju.

Danas investitori donose informisane odluke, zasnovane na upoznavanju sa informacijama o tehnologiji, funkcionalnosti, produktivnosti i daleko su više uključeni u sam proces. Mi smo domaća kompanija, koja je projektovala i izgradila najveći broj solarnih elektrana u BiH, sa domaćim stručnjacima i vlastitim resursima i nastojimo da prenesemo što više informacija investitorima, kako bi ovaj proces bio uspješan.

Više nego ikada govori se o OIE, energetskoj tranziciji, održivom razvoju i mislim da će u budućnosti ova pitanja dobiti još na značaju.

Energija sunca i vjetra su globalno posmatramo prepoznate kao najvažnije alternative tradicionalnim načinima proizvodnje energije. Projekcije su dugoročno posmatrano veoma pozitivne, i mislim da će OIE u ukupnoj proizvedenoj energiji u BiH biti sve više zastupljene.

Sve ovo doprinosi porastu interesa za investiranje u izgradnju fotonaponskih elektrana, a mi sa svoje strane nastojimo da informišemo javnost o važnosti svih bitnih elementima za ovaj tip investiranja.

eKapija: Kada se izgradi jedan solarni kapacitet i stavi u funkciju, kako na najbolji način održavati elektranu i osigurati dugoročan kvalitetan rad?

- Servis i održavanje fotonaponskih postrojenja je veoma važno pitanje i tu je bitno da svi budući investitori, kada se odluče za izgradnju elektrane, prije svega budu informisani o mogućnostima servisa, zamjene komponenti na postrojenju, redovnim i vanrednim uslugama servisiranja i slično.

Ono što izdvaja ETMAX u ovom dijelu je da imamo dugogodišnja partnerstva sa globalnim liderima u oblasti proizvodnje opreme premium kvaliteta za solarna postrojenja. Ovo je bitno iz razloga što je servisna usluga, za elektrane koje projektujemo i gradimo brza, kvalitetna i uvijek dostupna.

Zamjena pojedinih komponenti na postrojenjima, te njihov servis se realizuju u vrlo kratkim rokovima, jer smo ovlašteni za servis opreme u postrojenjima, a vrlo brzo i jednostavno vršimo i potrebne zamjene.

Kada odaberete ETMAX, nema potrebe za višemjesečnim čekanjem na zamjene i popravku pojedinih komponenti postrojenja, te samim tim ne dolazite u situaciju da elektrane imaju zastoje u radu i finansijske gubitke.

Panel diskusija Balkan Solar Summit (Foto: ETMAX, arhiva)Panel diskusija Balkan Solar Summit
eKapija: Koji su planovi kompanije ETMAX u 2024. godini, na čemu će biti vaš fokus?

- U ETMAX-smo posvećeni strateškom planiranju i nastojimo da u kontinuitetu preispitujemo naš razvoj i poziciju na tržištu. Razvijamo nova rješenja, unaprijeđujemo naš rad i korisnički smo orijentisani.

Među planovima se izdvaja upravo realizacija velikih projekata, jer zahtjevaju najviše pažnje, vremena i rada.

Pored toga, razvijamo i nove sektore, planiramo proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta. Jedan od važnih elementata našeg razvoja je i dalja diverzifikacija našeg poslovanja, čemu smo posvećeni već neko vrijeme.

eKapija: Pustili ste u rad i novu web prezentaciju. Koje sve informacije su dostupne i šta vidite kao njegovu primarnu funkciju?

- Početkom februara smo pustili u rad novu web stranicu, koja je dostupna na adresi: www.etmax.com.

Namjera nam je bila da investitorima, kao i potencijalnim partnerima, ali i ostalim zainteresovanim stranama predstavimo sve ono što ETMAX danas zaista i jeste.

Ukratko, može se reći da smo domaća kompanija, koja bilježi regionalna dostignuća i rezultate. Pored vlastite proizvodnje komponenti za elektrane, posvećeni smo i drugim oblastima. Prije svega tu su savjetovanje za klijente, buduće investitore, projektovanje i izvođenje fotonaponskih postrojenja, servis i održavanja, kao i druge post prodajne usluge.

Pored toga, tu smo kao podrška klijentima u svim fazama procesa vezanih za pribavljanje dozvola kod gradnje postrojenja, ali i mnogo više.

Svemu navedenom posvetili smo pažnju i poziciju na novoj web stranici, jer nam je namjera bila da predstavimo javnosti oblasti u kojima ETMAX djeluje i po čemu smo prepoznatljivi.

Senka Trivić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.