NavMenu

Mirsad Purivatra, direktor SFF-a: Filmski mag održao kozmopolitski duh Sarajeva

Izvor: eKapija Petak, 22.07.2011. 11:52
Komentari
Podeli

Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta, svečana atmosfera, gradska vreva, iščekivanje filmskih premijera, druženja. Počinje još jedan Sarajevo Film Festival. Grad na Miljacki i ove godine bit će jedinstveno mjesto susreta filmskih stvaralaca i ljubitelja sedme umjetnosti.

U ulozi domaćina slavnim gostima iz svijeta filma po sedamnaesti put naći će se Mirsad Miro Purivatra, alfa i omega Sarajevo Film Festivala, koji je ovu manifestaciju pretvorio u brend. On je ujedno najzaslužniji što je festival osnovan pod granatama izrastao u jedan od najznačajnijih događaja na kulturnoj mapi svijeta.

Kada je 1995. godine pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva pokrenut SFF, osnovna ideja bila je pomoći obnovi civilnog života i održati kozmopolitski duh. Od duhovnog otpora grada festival se pretvorio u centralni filmski događaj u regiji.

Danas, Sarajevo Film Festival predstavlja glavno stjecište za sve autore i producente, a među filmskim profesionalcima iz svijeta važi kao vrhunsko mjesto za razmjenu informacija i ideja, kao i priliku da se upoznaju sa onim što filmska industrija regiona nudi.

Osnivač i direktor SFF-a Mirsad Purivatra također uživa veliki ugled u svijetu filma i jedna je od rijetkih osoba zbog koje velike filmske zvijezde pristanu da dođu u Sarajevo.

Rođen je 1958. godine u Sarajevu. Tokom osamdesetih godina(1980.) radio je na Otvorenoj sceni Obala kao producent pozorišnih predstava, od kojih su najuspješnije bile "Tetovirano pozorište" i "Mjesečeva predstava". Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Obala je organizovala brojne izložbe bosanskohercegovačkh autora koje su prikazivane širom svijeta, a Otvorena scena Obala je u to vrijeme bila domaćin mnogih internacionalnih autora, kao što su Christian Boltanski, Annie Leibovitz, Sophie Ristelhueber, Anthony Gormley itd., te inicirala rad ratnog kina, koje je prikazivalo ne samo uspješne filmove, nego i retrospektive filmskih festivala kao što su Locarno i Edinburgh Film Festival.

Godine 1995. Obala je ustanovila Sarajevo Film Festival koji je u sedamnaest godina postojanja prerastao u jedan od najutjecajnijih filmskih festivala u Evropi.

Mirsad Purivatra je bio i direktor Soros Fonda Otvoreno Društvo BiH (1994. do 1996.), direktor BHRTV-a (1998.-2000.), generalni direktor marketinške agencije MacCann Erickson (2000.-2004). Danas je stalno zaposlen kao direktor Sarajevo Film Festivala. Mirsad Purivatra je bio i član žirija na mnogim festivalima kao što su Tribeca Film Festival, Berlinale Panorama, Taormina Film Festival itd.

Trenutno predaje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Produkcija. Jedan je od producenata film Circus Columbia reditelja Danisa Tanovića iz 2010. te tursko-bosanskog filma "Bilo jednom u Anadoliji" koji je ove godina na filmskom festivalu u Cannesu nagrađen Grand prixom.

Purivatra je dobitnik ordena Viteza iz Reda umjetnosti i književnosti (Chevalier de l`ordre des arts et des lettres) kojim ga je odlikovala Francuska ambasada u BiH.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.