Izvor: eKapija | Petak, 15.07.2011.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH: I slobodno vrijeme posvećeno sportu

(Foto: b)

Salmir Kaplan, aktuelni ministar kulture i sporta FBiH, rođen je 26.6.1981. godine u Stocu.

Završio je Filozofski fakultet (Univerzitet u Sarajevu) 2004. godine, Odsjek za orijentalistiku, te postdiplomski studij u Turskoj, na Istanbulskom univerzitetu.

Magistarski rad na temu "Ahmed-paša Hercegović – život i djelo" odbranio je 2010. godine. U periodu 2005. - 2009. radio je na Orijentalnom institutu u Sarajevu kao istraživač-turkolog. Objavio je nekoliko stručnih radova, te više prijevoda sa turskog na bosanski jezik.

Od 2009. do imenovanja na funkciju ministra kulture i sporta u Vladi FBiH radio je kao savjetnik u Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH, a bio je i portparol SDA.

Kako je kazao u intervjuu za radiosarajevo.ba sport prati otkako zna za sebe i to vrlo intenzivno.

"Naravno da najviše volim fudbal, ali jednako pratim i košarku, rukomet, atletiku i zimske sportove. Također, cijeli se život rekreativno bavim sportom. U zadnje vrijeme obaveze mi ne dozvoljavaju da to bude u nekom kapacitetu u kojem bih ja želio da bude, ali slobodne trenutke iskoristim za igranje fudbala i plivanje", ističe Kaplan.

Od muzike sluša apsolutno sve što mu se sviđa, nebitno u koji žanr spada. Voli slušati stari domaći pop-rock i strane evergreene, a posebno izdvaja tursku i pomalo arapsku muziku.

Što se filmova tiče kaže da ne gleda filmove koji spadaju u naučnu fantastiku niti bilo koji film čija radnja znatno odudara od realnosti. "Nisam neki fan holivudske produkcije. Volim jednostavne filmove koji obrađuju stvarne životne priče. Ako već moram neke spomenuti kao dobre onda "Život je lijep" Roberta Benignija i od domaćih "Grbavica" i "Kod Amidže Idriza", kaže on.

Omiljeni pisci su mu F. M. Dostojevski i Meša Selimović.

Kad mu obaveze dozvole od hobija izdvaja fudbal i plivanje. Pored toga čitanje, ako ništa, kaže, onda pred spavanje.

Govori engleski, turski i arapski jezik i nije oženjen.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.